דמנציה נתפסת לעיתים כתוצאה בלתי נמנעת של תהליך ההזדקנות - אך בפועל, מדובר בהפרעה נוירו-קוגניטיבית חמורה שאינה חלק בלתי נפרד מהשגרה הביולוגית שלנו. לפי מחקר אמריקאי עדכני, כ-42% מהאמריקאים צפויים לפתח דמנציה אחרי גיל 55, והמצב בישראל מדאיג לא פחות: על פי משרד הבריאות, כ-150 אלף ישראלים חיים כיום עם המחלה.

ענבל מרקוביץ וימן, דיאטנית קלינית מאסותא חיפה, מסבירה כי דמנציה, שאחד מסוגיה הוא אלצהיימר, שפוגעת בעיקר באנשים שגילם מעל 65, עלולה לפגוע גם באנשים צעירים יחסית, ובין גורמי הסיכון הבולטים להתפתחותה: תזונה לקויה. תזונה ים תיכונית מגוונת, שכוללת הרבה ירקות, קטניות, אגוזים, דגים ושמן זית, הוכחה כמפחיתה את הסיכון לדמנציה. לעומתה, תפריט עשיר בסוכר, שומן רווי ומזונות מעובדים מגביר את הדלקתיות במוח, פוגע בתאים - ועלול להוביל לנזק בלתי הפיך. אז מה כדאי להוציא מהצלחת -ומה לשים במקומו?

מזונות מעובדים

ג'אנק פוד (צילום: 123rf)
צילום: 123rf

ממתקים, חטיפים, נקניקים, מאפים תעשייתיים ודגני בוקר ממותקים – כל אלו עמוסים בתוספי סוכר, מלח, חומרים משמרים ושומנים מזיקים. מעבר להשפעה על הלב והמשקל, הם גם פוגעים בקשרים העדינים בין תאי המוח ומגבירים סיכון לדמנציה.

מה במקום?
מזון טבעי ולא מעובד: ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים ושוקולד מריר איכותי.

מזון מבושל בטמפרטורות גבוהות

טיגון עמוק (צילום: mashe, Shutterstock)
טיגון עמוק|צילום: mashe, Shutterstock

בישול בטיגון עמוק או צלייה על האש מייצר תרכובות מזיקות בשם AGEs - שמעודדות עקה חמצונית ודלקת במוח, ומקושרות להיווצרות פלאקים של אלצהיימר.

מה במקום?
אידוי, חליטה או בישול איטי. מומלץ להשרות את המזון בלימון או חומץ לפני הבישול להפחתת החומרים המזיקים.

דגים עתירי כספית

סלמון בעישון קל שהכנו בנינג'ה. גורף מחמאות  (צילום: אפרת נומברג יונגר, mako אוכל)
סלמון בעישון קל שהכנו בנינג'ה. גורף מחמאות |צילום: אפרת נומברג יונגר, mako אוכל

דגים שומניים כמו סלמון טובים למוח - אבל דגי ים גדולים כמו מקרל, כריש או דג חרב מכילים רמות גבוהות של כספית. החומר חודר למוח, מצטבר בו - ועלול לגרום לפגיעה נוירולוגית מתמשכת.

מה במקום?
העדיפו דגים קטנים כמו סרדינים, פורל או סלמון - שהם גם בריאים, וגם דלים בכספית. החדשות הטובות: בישראל, אלו גם הדגים הנפוצים ביותר בצריכה.

אלכוהול

קוקטיילים (צילום: סאלי פאראג, shutterstock)
קוקטיילים|צילום: סאלי פאראג, shutterstock

שתייה מופרזת של אלכוהול עלולה לגרום לכיווץ נפח המוח, ולפגוע באזורים קריטיים כמו קליפת המוח הקדם-מצחית - האחראית על קבלת החלטות וזיכרון. אלכוהול נקשר גם לעלייה בסיכון לאלצהיימר, סרטן והשמנה.

מה במקום?
הימנעות - או צריכה מתונה בלבד. עדיף לשתות לצד אוכל, להימנע ממשקאות בטעמים מלאכותיים, ולהשאיר לגוף מרווח התאוששות בין שתייה לשתייה.

ממתיקים מלאכותיים

ממתיק מלאכותי (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

למרות שהם נחשבים "בריאים" יותר מסוכר, ממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים עלולים לשנות את הרכב חיידקי המעי, לגרום לדלקות - ולהוביל לבעיות בזיכרון, למידה ואף שבץ. מחקרים קושרים אותם גם לעלייה בסיכון לתחלואה לבבית ולתמותה מוקדמת.

מה במקום?
ממתיקים טבעיים כמו דבש אמיתי או סירופ מייפל טבעי – בכמות מתונה.

ענבל מרקוביץ וימן היא דיאטנית קלינית באסותא חיפה