דיאטת צום לסירוגין, הידועה גם כדיאטת 16-8, הפכה לאחד הטרנדים הפופולריים ביותר בעולם התזונה. אך מחקר חדש, מהמקיפים ביותר שנעשו בתחום, מעלה ממצאים מדאיגים: הקפדה על אכילה במשך פחות משמונה שעות ביממה מעלה ב־135% את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם – בטווח הארוך.דר כרמיל עזרן, מנהלת המחלקה לטכנולוגיות רפואיות במכבי שירותי בריאות, הסבירה כי מדובר במחקר יוצא דופן בהיקפו. כמעט 20 אלף נחקרים נבדקו לאורך שמונה שנים. עד היום היו מחקרים קצרים בלבד, של כמה שבועות עד שנה. רובם הצביעו על יתרונות כמו ירידה במשקל. הפעם אנחנו רואים לראשונה עלייה בתמותה בשל מחלות לב שנגרמות בעקבות הדיאטה, אמרה.המחקר בחן קבוצות שונות של משתתפים – מגילאים שונים וממעמדות סוציו-אקונומיים שונים – ובכולן נצפתה עלייה בסיכון. עם זאת, עזרן מדגישה כי ישנן אוכלוסיות שנמצאות בסכנה חריגה: מעשנים נמצאו פי שבעה יותר בסיכון, וגם חולי סוכרת ואנשים עם מחלות לב קיימות הראו עלייה משמעותית.הפער הגדול בין המחקרים הקודמים לבין הממצאים החדשים נובע, לדבריה, מהמעקב ארוך הטווח. אם בטווח הקצר אכן ניתן היה לראות ירידה במשקל ושיפור במדדים מטבוליים, הרי שכאשר בוחנים את התוצאות לאורך שנים מתגלות השלכות שליליות על בריאות הלב.המומחית ציינה כי המשמעות היא לא לוותר על תזונה מאוזנת, אלא להקפיד על התאמה אישית. אנשים עם מחלות רקע חייבים להתייעץ עם דיאטנית או רופא לפני שהם בוחרים שיטת תזונה. לא כל דיאטה שמופיעה ברשתות החברתיות מתאימה לכולם, הדגישה.כחלופה בטוחה יותר, היא מציעה את הדיאטה הים-תיכונית, שנבדקה במשך שנים רבות והוכחה כמפחיתה את הסיכון למחלות לב. לדבריה, בניגוד לצום לסירוגין, כאן מדובר בשיטה מבוססת מחקר רחב וארוך טווח.