מיגרנה היא מחלה נפוצה שמטרידה מיליוני אנשים בארץ ובעולם. היא מאופיינת בכאבי ראש עזים ולעיתים קרובות גם מלווה בבחילות והקאות. אנשים שסובלים ממנה מדווחים על פגיעה משמעותית באיכות החיים שלהם. בימים של התקף, הם לרוב נאלצים להסתגר בחדר חשוך ולהימנע ממזונות שמגבירים את הבחילה. בעיקר, הם סופרים את הרגעים עד שההתקף יחלוף והם יוכלו לשוב לשגרה.

"רק רוצה שהעולם ייעלם"

אילנה, 38 מהרצליה סובלת ממיגרנות כבר מתקופת הילדות. "כשהייתי קטנה סבלתי מכאבי ראש נוראיים, ובהתחלה לא ממש ידעו מה זה", היא מספרת. "כיוון שהתופעה החמירה בתקופת הצבא, נשלחתי לסי.טי ראש – שם אבחנו את המחלה. מאז אני משתמשת בתרופות". אילנה מספרת על התחושות שמלוות אותה בזמן התקף: "זה בד"כ מתחיל מכאב חזק בצד המצח, שמקרין גם לאחור. בד"כ הכאב מופיע רק בצד אחד. כשזה קורה אני לא יכולה להתרכז או לחשוב בצורה הגיונית, אני רק רוצה שהעולם ייעלם".

עם השנים, אילנה הבינה שבמקרים רבים לחץ ומתח מזרזים את ההתקף: "בעבר עבדתי כאנליסטית בחברה גדולה. זו הייתה עבודה שכרוכה בלחץ רב. בשלב מסוים הבנתי שבכל פעם שהייתי צריכה לעמוד בדד ליין קשוח – יום לאחר הגשת החומר הרלוונטי כבר חוויתי התקף.

למזלי, היום אני כבר יודעת מה מעודד את הופעת המיגרנה ומה מקל עליה. הבנתי שדיקור למשל מפחית את עוצמת הכאב, ולמדתי שקפה שחור יכול לעזור לי וגם רוזמרין. אני חושבת שזה חלק מהעניין בעצם – להבין מה עושה לך טוב ומה פחות ולפעול בהתאם".

כדורים, משככי כאבים (צילום: Video_Creative, Shutterstock)
"אם אני 'תופסת' את המיגרנה בזמן ומיד נוטלת את הכדור, אני לרוב מצליחה להימנע מהסבל"|צילום: Video_Creative, Shutterstock

הרבה יותר מכאב ראש חזק: מה גורם למיגרנה?>

כך תדעו שאתם סובלים ממיגרנה>

"אנשים שסובלים מאלרגיה מסתובבים עם מזרק אפפיפן - אני הולכת עם הכדור בתיק לכל מקום"

כמי שסובלת ממיגרנות כבר מגיל ההתבגרות, נורה אקשטיין כהן, 56, מבינה היטב על מה אילנה מדברת. "זו הייתה תקופה נוראית. סבלתי מהתקפים חזקים של כאב ראש שהיו מלווים בבחילות ובהקאות חוזרות ונשנות. המצב היה כל כך חמור שהוריי היו לוקחים אותי למיון לקבל עירוי כי איבדתי הרבה נוזלים במהלך ההקאות", היא נזכרת. 

בכל פעם שנורה סבלה מהתקף היא הסתגרה בחדר חשוך ופשוט ניסתה להירדם ולהתגבר על התחושה הקשה שנגרמה מההקאות. "למזלי, ככל שהתבגרתי, תדירות ההתקפים פחתה. אם פעם המיגרנה הייתה מופיעה אחת לחודש בערך, היום היא מטרידה פעם בחודשיים – שלושה.

נורה מספרת שמה שעוזר לה הוא טיפול תרופתי שבו החלה להשתמש בשנים האחרונות. "אם אני 'תופסת' את המיגרנה בזמן ומיד נוטלת את הכדור, אני לרוב מצליחה להימנע מהסבל שכרוך בכאבי הראש החזקים. מבחינתי אין דבר כזה לצאת מהבית בלי כדור. זה ממש כמו שאנשים שסובלים מאלרגיה מסתובבים עם מזרק אפפיפן - אני הולכת עם הכדור בתיק לכל מקום כדי שאוכל לתפוס את המיגרנה בזמן".

"התמודדתי עם מצבי רוח משתנים ואפילו סבלתי ממחשבות אובדניות. היום אני מבינה שהכול קרה בגלל המיגרנות"

מאיה מקמל, בת 26 סובלת ממיגרנות כבר מגיל 10. ההתקפים שלה מלווים בדיכאון ואם זה לא מספיק - בשנה האחרונה היא סובלת גם ממחלת פיברומיאלגיה שגורמת לכאבים כרוניים נוספים בגופה. "המיגרנה שיבשה את חיי כבר בתקופת בית הספר" היא מספרת. "נאלצתי לפספס הרבה מאוד ימי לימודים, לוותר על טיולים שנתיים והיה לי קשה לבצע פעילויות ספורטיביות. התמודדתי עם מצבי רוח משתנים ואפילו סבלתי ממחשבות אובדניות. היום אני מבינה שהכול קרה בגלל המיגרנות שהובילה לשיבוש הורמונלי". 

גם בימים אלה מאיה סובלת מהתקף משמעותי שמופיע אחת לשבוע בערך. "כל התקף נמשך מספר ימים, כך שבגדול לא נשארים לי הרבה ימים שבהם אני מרגישה טוב", היא אומרת.  מאיה מסבירה שחשוב לה להעלות את המודעות לנושא, כדי שאנשים יבינו שמיגרנה כרונית היא לא מחלה קלה. "אני בחורה צעירה שמנסה להתחיל את חייה. לא קל לי, ולצערי עדיין לא מצאתי את הטיפול שעוזר לי. אבל אני לא מוותרת וחושבת שאם רק אזכה לתמיכה ולהבנה ציבורית רחבה יותר, אוכל לעבור את זה טוב יותר".

למידע נוסף על מיגרנה היכנסו למתחם>

מוגש כשירות לציבור בחסות נוברטיס