חזרה הביתה - בקרוב? מפקד פיקוד הצפון האלוף אורי גורדין נפגש אתמול (שני) עם ראשי רשויות בצפון ופרס בפניהם את הישגי צה"ל בדרום לבנון. לדברי נוכחים בפגישה, האלוף המליץ להיערך לאפשרות של החזרת התושבים בעוד כמה שבועות, אחרי סוכות.

האוגדה שהצטרפה לתמרון בלבנון (צילום: דובר צה
כוחות אוגדה 91 בהכנות לכניסה ללבנון|צילום: דובר צה"ל

האלוף גורדין שיקף לראשי הרשויות את תמונת המצב הביטחונית שממנה עלה כי חלק מהאיומים שליוו את היישובים הוסרו, בעקבות המכות שסופג חיזבאללה בשבועות האחרונים, ובפרט מאז החל התמרון הקרקעי. הוא הציע לחלק מהיישובים להתכונן למשל בכל הנוגע למערכות חינוך לחזרה החל מעוד כמה שבועות.

אמירת האלוף על היתכנות לחזרה בקרוב עוררה לא מעט תגובות בקרב ראשי הרשויות מהצפון. הוא הסביר כי אין כוונתו ליישובים שקרובים מאוד לגבול כמו מטולה, משגב עם, מנרה וכפר גלעדי, אלא לאלה המרוחקים יחסית מן הגדר במרחק של כ-2 ק"מ מהגבול כמו לימן בגליל המערבי, ושאר ישוב בגזרה המזרחית.

פגיעת טיל נ
פגיעת טיל נ"ט ברכב במטולה בימים הראשונים למלחמה|צילום: לפי סעיף 27 א'

כתבנו ניר דבורי מציין כי האלוף אמר לראשי הרשויות שבשבוע הבא יתקיים דיון בפיקוד הצפון עם הגורמים שאחראיים על התשתיות בצפון כמו נת"ע, חברת חשמל ומקורות. זאת במטרה לתכנן את שיקום התשתיות שנפגעו בשנה של הפגזות מסיביות כדי שבהמשך יהיה אפשר להחזיר את התושבים. האלוף גורדין, גורם צבאי, עדכן את ראשי הרשויות בנושא האזרחי בשל תקשורת לא מספקת עם הדרג המדיני.

יצוין כי מטרת התמרון המוגבל בדרום לבנון היא בין היתר להרוס חלק מהכפרים הסמוכים לגבול, במרחק של ק"מ בודדים מהיישובים בישראל, כדי ליצור את "האפקט הפסיכולוגי", כלומר - שהמראות מעבר לגבול יהיו כאלה שינסכו ביטחון בקרב התושבים. עם זאת, לחיזבאללה יש כוח אש למרחקים ארוכים יותר, דוגמת שיגור טילי נ"ט, ועל כן יש להרחיק את ארגון הטרור אל מעבר לליטאני. ואולם, הרחקה כזו דורשת הסכם. 

"שיהיה ברור, אף אחד לא חוזר הביתה עד שהאיום עלינו לא יוסר לחלוטין", אמר בתגובה ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן.

הרמטכ
הרמטכ"ל הרצי הלוי ומפקד פיקוד צפון אורי גורדין|צילום: דובר צה"ל

דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה, אמר שעבור היישוב שלו - חזרה הביתה עוד רחוקה ולא מציאותית: "ניתן להתחיל לתכנן כיצד מתחילים בהליך השיקום והחזרה הדרגתית לחלק מהישובים המרוחקים מהגבול ולא נמצאים באיום טילי הנ"ט וקרבת המנהור".

"כוחות צה"ל פועלים ימים ולילות במסירות נפש ועושים עבודת קודש להחזיר אותנו לבתינו", הוסיף אזולאי. "לאחר שילוב של פעילות צה"ל ופעילות מדינית, כולי תקווה כי לאחר שיוסר האיום בפועל ולא על הנייר ויקבעו הגדרות ברורות של ביטחון נוכל לשוב לביתנו ולשקם את מטולה".