המתווך האמריקני, עמוס הוכשטיין, מקיים מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים במהלך ביקורו בביירות בנוגע להסכם ההסדרה בלבנון. בישראל, אף שההערכות נוטות לחיוב, טרם התקבל אישור חד-משמעי באשר להגעתו המתוכננת לתל אביב או לירושלים היום. חרף הפערים המהותיים במספר סוגיות, הצד הלבנוני מביע אופטימיות זהירה.

מה נמצא במוקד הדיונים?

במהלך הדיונים המרתוניים שהתקיימו אתמול בביירות, עלתה לדיון סוגיית הרכב כוח הפיקוח הרב-לאומי שיוצב בשטח לבנון. בעוד ישראל מבקשת להציב כוח מערבי, בדגש על מדינות כדוגמת צרפת או איטליה, הצד הלבנוני מעדיף נוכחות כוח ממדינה ערבית. ההערכות מצביעות על כך שסוגיה זו ניתנת לגישור, ואף נרשמה בה התקדמות משמעותית.

נקודות המחלוקת בהסכם ישראל - לבנון
נקודות המחלוקת בהסכם ישראל - לבנון

נדבך מרכזי נוסף בשיחות, המהווה את ליבת המחלוקת, נסוב סביב חופש הפעולה המבצעי של ישראל בשטח לבנון לאחר כניסת הפסקת האש לתוקפה. הצד הלבנוני הביע בפני המתווך הוכשטיין את עמדתו, לפיה אין הכרח בעיגון פורמלי של סוגיה זו במסגרת ההסכם או במסמכי הנלווים, בהיותה זכות טבעית הנגזרת מעקרונות המשפט הבין-לאומי. מנגד, ישראל, לאור לקחי החלטה 1701, עומדת על הצורך בעיגון משפטי מפורש של הסוגיה.

פעילות כוחות צה
המחלוקת על הפרק: איזה כוח יוצב בדרום לבנון. פעילות כוחות צה"ל בדרום לבנון, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

דיווח: "אווירה חיובית" בשיחות המו"מ

גורם המקורב ליו"ר הפרלמנט הלבנוני התבטא בראיון לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטרי, והצביע על "אווירה חיובית" השוררת בשיחות, תוך שהוא מציין כי המפגש עם הוכשטיין מגביר את הסיכויים להשגת הסדרה. בהתייחסו לסוגיות השנויות במחלוקת בנושא ריבונות לבנון, הביע תקווה כי אלו תיפתרנה טרם יציאתו של הוכשטיין לישראל.

השליח האמריקני עמוס הוכשטיין נפגש עם מפקד צבא לבנו

ערב הגעתו של הוכשטיין לביירות, פרסם העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח לפיו המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, הנחה את חיזבאללה להסכים להפסקת אש המבוססת על החלטה 1701 ועל נסיגה אל מעבר לנהר הליטני. על פי אותו דיווח, יועצו של ח'אמנאי, לאריג'אני, אשר נשלח ללבנון, הבטיח כי הרפובליקה האיסלאמית תמשיך להעניק את תמיכתה לחיזבאללה ותסייע בשיקומו מהפגיעות שספג.

תקיפות בדאחיה
תקיפות בדאחיה

במקביל להתפתחויות הדיפלומטיות בביירות, צה"ל ממשיך להפעיל לחץ משמעותי על חיזבאללה, תוך הדגשת תרומתו של מהלך זה ליצירת תשתית נאותה להסדרה. "תפקידנו המרכזי הוא ליצור את התנאים הטובים עבור הדרג המדיני". הבהיר גורם בכיר המעורה בפרטים. "הגעתו של הוכשטיין לא מגיעה מחלל ריק - הכוחות גורמים להבשלת התנאים", הוסיף.