בשיחתו הראשונה בתפקיד עם מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין, קיבל שר הביטחון הנכנס ישראל כ"ץ מסר חד משמעי: על ישראל להגדיל משמעותית את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, אחרת תיאלץ ארה"ב להגביל את משלוחי הנשק והחימושים לישראל - כך פרסמנו הערב (מוצאי שבת) בחדשות סוף השבוע. האולטימטום מגיע על רקע חלוף 30 הימים שהוקצבו במכתב ששלחו בכירי הממשל האמריקני לישראל, ובעוד האמריקנים מציינים כי חלה עלייה מסוימת בהיקף הסיוע, הם עדיין אינם שבעי רצון מקצב ואופן יישום דרישותיהם.

שר הביטחון ישראל כ"ץ, שנכנס השבוע רשמית לתפקידו במקומו של יואב גלנט, קיים את שיחתו הראשונה עם מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין. בשיחה, לצד היכרות ראשונית ושיחת נימוסים, העביר אוסטין מסר נוקב בנוגע לסוגיית הסיוע ההומניטרי לעזה.

ישראל כ
ישראל כ"ץ ואוסטין לויד
ישראל כ
ישראל כ"ץ ואוסטין לויד

המסר מתייחס למכתב ששלחו אוסטין ומזכיר המדינה אנתוני בלינקן לישראל באמצע החודש שעבר, ובו התניה ברורה: אם תוך 30 ימים לא יתבצעו צעדים משמעותיים להגדלת הסיוע ההומניטרי לעזה, ארה"ב תמנע העברת נשק וחימושים לישראל בהתאם לחוק הסיוע האמריקני. כעת, עם חלוף המועד שנקבע, מבקש הממשל האמריקני לראות תוצאות.

"עברו 30 יום מאז ששלחנו את המכתב לראש הממשלה. אני מבקש שתעלו את תוכנו לדיון בקבינט", אמר אוסטין לכ"ץ בשיחתם. "אני שמח לשמוע ממך שהייתה עלייה בכמות הסיוע לאחרונה. ישראל צריכה להמשיך בכך ולוודא שלא יהיו פגיעות בבלתי מעורבים במלחמה בעזה".

בתגובה, השיב שר הביטחון כ"ץ בשיחה כי "ישראל רוצה לעבוד בשיתוף פעולה בנושא, אבל הבעיה היא שחמאס גונב את הסחורה ומוכר אותה במחירים גבוהים. אנחנו רוצים לוודא שהסיוע מגיע לאוכלוסייה ועובדים מול מדינות ערביות כדי להבטיח שהוא נכנס לרצועה ומגיע למי שזקוק לו".

העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה (צילום: דובר צה
העברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה|צילום: דובר צה"ל

על אף התחייבות ישראל לשיפור המצב, גורמים אמריקניים מסרו כי מבחינתם עדיין קיימים פערים משמעותיים ביישום בקשותיהם בנושא ההומניטרי בעזה. האולטימטום נותר בעינו: אם ארה"ב לא תשתכנע כי חל שינוי מהותי בהגעת הסיוע ההומניטרי לרצועה, היא תיאלץ להטיל מגבלות על העברת נשק וחימושים לישראל בחודשיים הקרובים.

ארה"ב מאיימת באמברגו נשק: מה זה אומר?

לפי הדיווחים, ארה"ב מודאגת מהמצב ההומניטרי בעזה. בלינקן ואוסטין טוענים כי פקודות פינוי של צה"ל הובילו לריכוז של כ-1.7 מיליון פלסטינים באזור קטן במואסי, מה שחושף אותם למחלות. בנוסף, ארגוני סיוע בין-לאומיים מתקשים לספק מענה לצרכים, ומשאיות סיוע מעוכבות במעברי הגבול. לטענת האמריקנים, כמות הסיוע שנכנס לעזה בספטמבר היא הנמוכה ביותר בשנה האחרונה, והם דרשו בחודש שעבר מישראל לנקוט צעדים קונקרטיים לשיפור המצב תוך 30 יום.

המראת מטוסי חיל האוויר לתקיפות בלבנון (צילום: דובר צה
צילום: דובר צה"ל

מהו חוק הסיוע האמריקני? 

חוק הסיוע האמריקני מסדיר את העברת הסיוע הצבאי מארה"ב למדינות זרות, ובהן ישראל. במסגרת זו, ישראל מקבלת סיוע שנתי של 3.8 מיליארד דולר, מתוכם 500 מיליון המיועדים להגנה אווירית אקטיבית. החוק מאפשר לממשל האמריקני להתנות את העברת הסיוע בעמידה בתנאים מסוימים. במהלך אפריל 2024 אושרה חבילת סיוע מיוחדת לישראל בעקבות המלחמה בעזה.

כמה כסף כולל הסיוע המיוחד ומה הוא כולל?

חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לזירה הישראלית, מתוכם 14 מיליארד דולר סיוע צבאי ישיר לישראל. הסכום מתחלק כך:

  • 4 מיליארד דולר לרכש וחימוש של מערכות כיפת ברזל וקלע דוד.
  • 2 מיליארד דולר למערכת מגן אור (Iron Beam) - מערכת לייזר ליירוט פצצות מרגמה ורקטות, שהיא זולה יותר מכיפת ברזל.
  • 4 מיליארד דולר לחידוש מלאים שארה"ב כבר העבירה לישראל, כמו פגזי ארטילריה ופצצות.
  • 5 מיליארד דולר ל"מערכות נשק מתקדמות" דרך תוכנית הסיוע הצבאי הזר הרגילה.

מה המשמעות של אמברגו נשק אמריקני?

אמברגו נשק אמריקני על ישראל יהיה צעד דרמטי ובעל השלכות משמעותיות. ישראל תלויה מאוד בסיוע הצבאי האמריקני, במיוחד בתחומים כמו הגנה אווירית (כיפת ברזל, קלע דוד) וציוד מתקדם כמו מטוסי F-35. הפסקת אספקת נשק וחלקי חילוף עלולה לפגוע ביכולות המבצעיות של צה"ל.

מה הם הצעדים שארה"ב דורשת מישראל?

בלינקן ואוסטין פירטו מספר דרישות מישראל:

  • העברה קבועה של 350 משאיות סיוע מדי יום לרצועת עזה דרך כל ארבעת מעברי הגבול הנוכחיים.
  • פתיחה של מעבר גבול חמישי.
  • ביצוע הפוגות הומניטריות ברחבי עזה למשך לפחות ארבעה חודשים.
  • לאפשר לפלסטינים במואסי לנוע מזרחה ולהתרחק מאזור החוף לפני החורף.
  • הפסקת הפעולה לבידוד צפון רצועת עזה.
  • הודעה רשמית כי אין כוונה לפנות את תושבי צפון רצועת עזה לדרום הרצועה.