מקור בחמאס שוחח אתמול (חמישי) עם העיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי על רקע הפרסום שלפיו הודיעו למנהיגי חמאס על חיסול סינוואר. "החלו התייעצויות נרחבות בארגון לגבי העתיד, כולל ראש הלשכה הבא, העימות הנוכחי והמשא ומתן להפסקת אש", אמר.
בכיר אחר הודה גם הוא שלחיסול תהיה "השפעה גדולה על הארגון". "אנחנו עומדים בפני שלב חדש", ציין ושיתף שההחלטה על הנהגת התנועה תתרחש בהתייעצות עם הנהגת חמאס בעזה ובחו"ל.
מקורב אחר לחמאס אמר לעיתון שהתנועה "ספגה מכה חזקה בכך שאיבדה את רוב הניצים שהובילו אותה בתקופה האחרונה". עוד טען שסביר להניח שבארגון יערכו בקרה כוללת של מדיניותה של התנועה, אך "לאו דווקא ישנו אותה".
לגבי ההשפעות הפוטנציאליות, אותו מקורב העריך שקבלת ההחלטות של הארגון תעבור חזרה לחו"ל. "הארגון יאלץ לעשות ויתורים שהיו קשים בנוכחות סינוואר - לגבי ניהול המלחמה, החטופים ואפילו היחסים עם הרשות הפלסטינית", אמר. עוד טען המקורב שהארגון ינסה "לשרוד" באירועים הנוכחיים, דבר שמצריך "הרבה התייעצויות". "חיסול סינוואר היווה מכה נוספת לחמאס", סיכם.
גורמים נוספים המכירים את קבלת ההחלטות בחמאס העריכו גם הם שהיעדרותו של סינוואר תחזיר את מוקד ההחלטות לחו"ל. לטענתם הדבר "עשוי לסייע בדחיפת המשא ומתן להפסקת האש כך שיהיה קל ומהיר יותר".
גורם אחר המקורב להנהגת חמאס אמר: "סינוואר הצליח להדוף את הדרג הצבאי והשתלט על קבלת ההחלטות בצורה קיצונית. הדבר ניכר בכניסתו לתפקיד ראש התנועה. התקשורת עימו הייתה קשה, מסובכת ונקטעה במשך תקופה".
"מנהיג שזכה להשפעה שאין דומה לה"
מקורות פלסטינים אמרו לא-שרק אל-אווסט: חיסול יחיא סינוואר הוא "המכה הקשה ביותר" לארגון מאז הקמתו, למרות חיסולם של כמה ממייסדיו. זה "וואקום שקשה למלא". הוא צפוי להטביע את חותמו על המצב הנוכחי ברצועת עזה, על גורל הארגון עצמו ואולי על העימות האזורי הרחב יותר בין איראן לישראל.
לדבריהם, "סינוואר לא היה מנהיג רגיל של חמאס. הוא אדריכל 7 באוקטובר, מנהיג שזכה להשפעה שאין דומה לה בקרב הזרוע הצבאית של חמאס. הוא היה סמל להעמקת הברית עם איראן, שתורגמה להסכם שבו סיפקה טהראן לתנועה מימון, חימוש וייעוץ".
"חמאס בעידן סינוואר היה עד למה שלא היה בעידן קודמיו, שהוא הצטברות של החלטות מדיניות וצבאיות בידי אדם אחד שנתמך בפופולריות מובהקת ברצועת עזה. אנשי חמאס ראו בסינוואר מנהיג כריזמטי בעל תכונות מנהיגות".
"לחמאס יש היררכיה מנהיגותית שלוקחת בחשבון אפשרות של חיסול מנהיגיו, אבל אין לו כרגע אדם במעמד של סינוואר", בעיקר לאחר חיסול רוב אנשי המעגל שהיו אדריכלי טבח 7 באוקטובר.
לטענתם, יש הבדל בין חמאס לחיזבאללה, שנובע מכך שחמאס "נמצא במקום נצור והיכולת לסייע או להציל אותו שונה לחלוטין מחיזבאללה שיכול לפנות לאיראן ולקבל ממנו את כל סוגי הסיוע. לצד זאת, הם הבהירו כי "זו טעות להאמין שחיסול סינוואר יסיים את חמאס, אבל זו גם טעות להאמין שהוא לא יחליש אותו. בהיעדרו, תהליך קבלת ההחלטות יהיה קשה ואיטי יותר, במיוחד בכל הקשור לתיאום בין ההנהגה המדינית של חמאס לצבאית".