ישראלים חשודים שריגלו למען איראן: כתב אישום יוגש נגד חוליה של שבעה ישראלים מחיפה והקריות בגין ריגול במשך שנתיים עבור איראן בתמורה לבצע כסף, כך המשטרה התירה לפרסם היום (שני). השבעה, כולם אזרחים ישראלים שיש להם גם אזרחות של מדינת אזרביג'אן. חלקם עלו ממנה ארצה, אחרים נולדו בארץ - בהם חייל עריק ושני קטינים.
בין היתר, הם חשודים בצילום ואיסוף מידע על בסיסים ומתקנים צבאיים של צה"ל, ובהם בסיסי חיל האוויר בנבטים וברמת דוד, מחנה הקריה בת"א ואתרי סוללות כיפת ברזל. עוד הם חשודים שהעבירו מידע על נמלים ותשתיות אנרגיה כמו תחנת הכוח בחדרה. כמו כן, הם קיבלו מהמפעילים מפות של אתרים אסטרטגיים, ובהם בא"ח גולני. לפי המשטרה, חלק מהמטרות שצולמו והועברו לאיראן שימשו במתקפת הטילים על ישראל.
איסוף המידע נגד דמות ציבורית בכירה: "רצו לפגוע בו"
עוד העלתה החקירה כי חברי התשתית התבקשו לאסוף מידע אודות מספר אזרחים ישראלים לבקשת הסוכנים האיראניים, ובהמשך לכך אספו מידע כאמור גם במסגרת מעקבים שערכו על חלק מהיעדים. החשודים עקבו אחר דמות ביטחונית בכירה, והגיעו ממש עד דלת ביתה וצילמו. כמו כן גם עקבו אחר ילדיו.
במשטרה אומרים כי שלושה מהחשודים "נתפסו על חם בעת שתיעדו את היעד האסטרטגי של איראן". הם ניסו לאסוף מודיעין על אזרח ישראלי שהתגורר בסמוך למקום מעצרם, כשלהערכת גורמי הביטחון תכננו האיראנים לפגוע בו. המעצר הביא לפתיחת החקירה ולחשיפת תא הריגול.
החשודים הם אזיז ניסנוב, אלכסנדר סדיקוב, יגאל ניסן, ויצ'סלב גושצ'ין, יבגני יופה ושני קטינים שלא ניתן לפרסם את שמותיהם. ביום שישי צפויה הפרקליטות להגיש נגדם לביהמ"ש המחוזי בחיפה כתב אישום בשורה של עבירות ביטחוניות חמורות.
שלושת "צירי הריגול", והתמורה הכספית שקיבלו
בנוסף, נחשף כי החשודים העבירו מידע רגיש במיוחד בנוגע לאישים בכירים בצבא ובמערכת הביטחון הישראלית. "מדובר באיסוף ממוקד ומסוכן שנועד לפגוע ישירות באנשים ששומרים על ביטחון המדינה", אמר הגורם. החשודים יואשמו שביצעו כ-700-600 משימות שהטילו עליהם גורמים באיראן, כולן בזמן המלחמה. החוליה עבדה בשלושה צירים מרכזיים:
- איסוף מודיעין על מתקנים רגישים במדינה: החשודים אספו מידע על אתרים ביטחוניים, מתקני ביטחון ואסטרטגיים אחרים. המידע שצולם ותועד הועבר לאיראנים באמצעים מוצפנים.
- איסוף מידע על בסיסים של צה"ל: אחת המשימות המרכזיות הייתה איסוף מידע על בסיסים ימיים של חיל הים, כולל מתקנים ותשתיות החיוניים לביטחון ישראל. כמו כן העבירו מידע למפעיליהם על בסיסי חיל האוויר נבטים ורמת דוד.
- איסוף מידע על דמויות ביטחוניות: בנוסף לאתרים הפיזיים, החוליה התמחתה באיסוף מידע על אישים בכירים במערכת הביטחונית הישראלית.
במסגרת המשימות שביצעו, החשודים קיבלו מאות אלפי שקלים שניתנו באמצעות מטבעות קריפטו או באמצעים אחרים. המשטרה חשפה מעין "מחירון" שאיתו עבדה החוליה, עבור כל משימה היה תג מחיר שבהתאם קיבלו את שכרם. המידע הועבר בין הצדדים בתוכנות מוצפנות. לעיתים בוצעו גם 4-3 משימות ביום.
המפגש בטורקיה, ועדות החשודים בחקירה
ראש החוליה חשוד שקשר קשרים עם מפעיליו האיראנים בטורקיה ופגש אותם במדינה, שם התבצעו ההוראות המבצעיות ותשלום הכספים לחברי החוליה. כשהמשטרה עלתה על עקבותיה של החוליה, היא החלה לבצע להם האזנות סתר. לאחר שנעצרו, הם הודו שהמניע שלהם היה כלכלי. הם הודו ש"התמכרו לכסף ולא יכלו להפסיק". עוד אישרו במהלך החקירה שהתוצרים שהביאו הגיעו לידיים איראניות.
במשטרה הבהירו כי "החשודים פעלו בהכוונתם של שני סוכנים מטעם המודיעין האיראני – "אלחאן" ו"אורחן", תוך שהם מודעים לכך שהמידע שהם מעבירים לסוכנים פוגע בביטחון המדינה, ובחלק מהמקרים אף יכול לסייע לאויב לטובת מתקפת טילים".
במשטרה מגדירים את האירוע כאחד ממקרי הריגול החמורים ביותר שידעה מדינת ישראל בעשורים האחרונים. בכיר במשטרה: "זה אירוע חמור מאוד, תא טרור שפעל במשך תקופה ארוכה מתחת לאף בצורה שיטתית כל כך, ומבצע משימות עבור איראן. מטריד באיזה מציאות אנחנו נמצאים. כל טיל שנורה בשנים האחרונות לעבר ישראלי, הרקע עליו עבר ע"י החוליה. בין האירועים הביטחוניים החמורים שנחקרו עד כה בישראל".
סעיף האישום - ריגול למדינת אויב בזמן מלחמה
השבעה עצורים כבר 35 ימים בחשד לביצוע המעשה. הם נעצרו בתום חקירה משותפת של היחב"ל (היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובין-לאומית במשטרה) ושב"כ. ככל הנראה הם יואשמו בסעיף החמור ביותר בספר החוקים: חשד לריגול עבור מדינת אויב בשעת מלחמה. על העבירה עונש הוא מאסר עולם ממושך ובמקרים מסוימים גם עונש מוות.
לדברי מקורב לחקירה, "מדובר במקרים נדירים מאוד שבהם מוגש כתב אישום על עבירה כזו. אם אכן יואשמו הנאשמים בסעיף זה, מדובר בהליך משפטי מהחמורים ביותר שידעה מדינת ישראל בשנים האחרונות".
מדובר במקרה הרביעי בתקופה האחרונה שנחשף של חשד לריגול של ישראלים עבור איראן. לפני כמה ימים ולדימיר ורחובסקי, כבן 35, תושב פתח תקווה, נעצר לחקירה בחשד שגויס בידי איראן להתנקש באישיות ישראלית תמורת 100 אלף דולר. לפני כשבוע וחצי בני זוג מרמת גן נעצרו בחשד להפעלת תא טרור בישראל בשירות המודיעין האיראני - עבור בצע כסף. לפי החשד בני הזוג ביצעו שורת פעולות עוינות בהנחיית מפעיליהם, החל בריסוס גרפיטי ועד הצתת כלי רכב - והם היו בשלבי תכנון של התנקשות באישיות בכירה. לפני כחודש נחשף כי מרדכי ממן הוברח פעמיים לאיראן וניהל משא ומתן עם סוכנים איראניים על משימות עבור איראן.