שלושת הכפרים עייתא א-שעב, כילא וראמיה בדרום לבנון מספרים את סיפור המלחמה בחיזבאללה. צילומי לוויין חושפים את ההרס העצום שנותר בכפרים אלה, ששימשו כמעוזים מרכזיים של כוח רדואן ונקודות שליטה על יישובי הצפון. במקום בו עמדו בתי מגורים לפני כמה חודשים, נראים היום שטחים מופצצים, כבישים הרוסים ורחובות מחוקים.
הכפר עיתא א-שעב
צה"ל השלים את השתלטותו על הכפר עייתא א-שעב שבדרום לבנון, לאחר קרבות עזים שגבו מחיר דמים כבד. הכפר השיעי, המשקיף על מושב שתולה ושימש כמעוז חיזבאללה, היה בית ל-5,000 תושבים שמרביתם נמלטו עם פרוץ הלחימה.
במהלך המלחמה, שכללה תחילה הפצצות אוויריות ותקיפות ארטילריה ולאחר מכן תמרון קרקעי של אוגדות 98 ו-36, חשפו הכוחות תשתיות טרור מתוחכמות, כולל מנהרות ומצבורי נשק. האבדה הקשה ביותר התרחשה ב-16 באוקטובר, כשחמישה לוחמי סיירת גולני נהרגו בקרב עם מחבלי חיזבאללה שהגיחו ממסתור תת-קרקעי - רס"ן אופק בכר, סרן אלעד סימן-טוב, סמ"ר אלישיב איתן וידר, סמ"ר יעקב הלל, וסמ"ר יהודה דרור יהלום. הלוחמים הצליחו לחסל את ארבעת המחבלים בטרם נפלו.
באולפן שישי סיירנו עם כוח גולני ועם המח"ט בין הרחובות ההרוסים בעייתא א-שעב לבין מחסני האמל"ח וזירות ההיתקלות. המח"ט מספר, במה שהיה הרחוב הראשי של עייתא א-שעב: "עד לפני שבועיים-שלושה זו הייתה קסבה ממוצעת, רגילה, רק שהיא הייתה ערוכה כולה להתקפה של כוחותינו. אתה בסוף מגיע לצומת המרכזי של הקסבה ואתה נתקל בהתנגדות של ירי טילי נ"ט מנגד ובהסתערות של מחבלים. בכל בית שאתה מתקדם אליו אתה נתקל בעוד התנגדות ואז אתה אומר לעצמך, השאלה היחידה שאתה שואל את עצמך רגע - האם זה מרחב שחיו בו או שזה מרחב שנערך שנים למלחמה? התשובה הייתה ברורה, אני חייב להגיד, התשובה היא חד-משמעית - מרחב לחימה".
"ברוב הקסבה הם משתמשים בתשתית התת-קרקעית כאן להחבאה של מצבורי אמל"ח וציוד, ומצאנו את זה באופן קבוע בכל הבתים. האויב, ברגע שפירקנו את היכולת המאורגנת שלו פה שזה מפקד המתחם שנעצר והפלוגה של האויב שהיא לא עובדת כפלוגה יותר, שיטת הלחימה היא ממש כמו קן צרעות - אין מודיעין וכשאתה מגיע לאיתור אתה פתאום יכול להיתקל בשלושה מחבלים שהם מוצאים את עצמם עם הגב לקיר, ולכן התנועה היא תנועה באש לקראת מגע כדי להשמיד פה כל מי שעוד מסתתר".
הכפר כילא
בכפר כילא, יישוב שיעי של כ-14 אלף תושבים הממוקם צפונית למטולה, פתח צה"ל בתחילת אוקטובר במבצע נרחב נגד תשתיות חיזבאללה. הכפר העוין הסתיר תחתיו רשת של תשתיות טרור ומצבור גדול של אמצעי לחימה. ב-6 באוקטובר חיסל חיל האוויר את מפקד הפלוגה המקומית של חיזבאללה, ח'דר עלי טוויל.
סא"ל יונתן שניידר, מג"ד 202 של הצנחנים, התראיין לחדשות 12, וסיפר על הלחימה בכפר: "נכנסנו עם איזושהי דריכות מאוד גבוהה למול מה שאתה הולך להיפגש איתו, ואני חושב שככל שעובר הזמן, אתה מבין שהשד לא כזה נורא. האויב שפגשנו, כשהוא ראה אותנו, הוא ברח, כשביצענו עליו ירי, הוא ברח. הוא טיפה ניסה לאגף אותנו. כשהוא לא הצליח, הוא ברח. וברוב המקומות שפגשנו אותו גם הרגנו אותו".
שניידר חשף מה מצאו בתוך הכפר, שממנו היו אמורים לשעוט מחבלים לתוך יישובי הצפון: "מצאנו אמל"ח, נשקים, תיקים מוכנים לפשיטה, שמות על הקת של הרובה, למי שייך כל נשק. ברמה הזאת. ואתה מבין שמהמרחב שבו אתה נמצא - מישהו תכנן לעשות פיגוע משמעותי בתוך שטח מדינת ישראל".
הכפר ראמיא
הכפר ראמיה, השוכן בגליל העליון בסמוך ליישוב זרעית, הפך לזירת קרבות מאז תחילת המלחמה, ובמיוחד במהלך התמרון הקרקעי. בתים רבים נפגעו קשות מההפגזות והקרבות, דרכי הגישה נהרסו, ושרידי הלחימה ניכרים בכל פינה.
הביקורת בלבנון על חיזבאללה: "על חיזבאללה להשתכנע שהעידן האיראני במדינה הסתיים"
האחראי על ההסברה במפלגת הכוחות הלבנוניים הנוצרית שארל ג'בור הדגיש: "לחיזבאללה היו הזדמנויות כדי להיות מסוגל להציל את עצמו מהמצב שבו נתקע, אבל יש אמונות שלא מסוגלות להתאים את עצמן לשינויים ולזמן. עליו להשתכנע שהעידן האיראני בלבנון הסתיים. יש עדיין השלכות של העידן ההוא, אבל נכנסנו לעידן ההוא".
העיתונאי הלבנוני-שיעי נדים קוטיש אמר: "בכל רגע יוצא מישהו מחיזבאללה ואומר לך שמי שמתנגד לנו רוצה להפוך את לבנון לישראלית. מה זה לבנון ישראלית? בלבנון הישראלית אין מיליציות כי חיזבאללה מסר את נשקו. בלבנון הישראלית רוצים לעשות שלום כדי להיות חלק מתוכנית השלום באזור ויציבות במקום מלחמה. תנו לי את לבנון הישראלית".
המלחמה שאליה גרר חיזבאללה את העם הלבנוני גובה מהם מחיר. על פי משרד הבריאות הלבנוני, מתחילת המלחמה יש 2,672 הרוגים ו-12,468 פצועים בלבנון. בעקבות המצב, נוצרה מציאות של מאות אלפי עקורים. במקביל, בעקבות התקיפות הממושכות - בחודש האחרון נמלטו לשטח סוריה כ-350 אלף אזרחים סורים וכ-160 אלף אזרחים לבנונים, כך על פי ההערכות בלבנון.