הסוף לשלטון יחיא סינוואר: בישראל אישרו הערב (חמישי) שמנהיג חמאס, הרוצח והאסיר שירד למחתרת ולמנהרות לאחר תחילת המלחמה בעזה, מת. סינוואר, ממתכני הטבח הרצחני ביישובי העוטף ב-7 באוקטובר 2023 שבו נרצחו כ-1,200 אזרחים ונחטפו 253 בני אדם, ומאז הוא היה "על הכוונת" של ישראל בחודשים האחרונים: לאחרונה אף הופיעה תמונתו עם סימן שאלה לגבי גורלו במצגת של צה"ל, מכיוון שהיה מנותק קשר, אך לאחר מכן התחדש הקשר בינו לבין המתווכות.
במהלך המלחמה, לאחר חיסולו של איסמאעיל הנייה בטהראן, קודם סינוואר לתפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס - על אף שהתקשורת איתו הייתה חשאית ומקוטעת. סינוואר ישב בכלא הישראלי במשך 23 שנים ושוחרר בשנת 2011, במסגרת עסקת שליט, ובתוך שנים ספורות כבר הפך לאיש החזק בעזה - ולמי שמוביל את הפעולות הרצחניות של חמאס.
ב-13 בפברואר 2024 חשף דובר צה"ל תיעוד של סינוואר שצולם במנהרה בח'אן יונס ב-10 באוקטובר, שלושה ימים לאחר תחילת המלחמה. בסרטון שפענחו בישראל הוא נראה נמלט יחד עם אחיו, אשתו ושלושה מילדיו הקטנים. במהלך חודש פברואר פורסם בחדשות 12 כי בכירים ערביים שיצרו קשר עם חמאס ודרשו מהם להפסיק את המלחמה, דיווחו כי שמעו מצמרת חמאס שסינוואר "סובל מדלקת ריאות שהסתבכה". לאחר מכן התרבו הדיווחים על כך שהפך ל"מנותק קשר", אך פעם לפעם העביר איגרות ממחבואו למנהיגים ערבים אחרים.
תכנון הטבח - והנאום הפומבי
בדצמבר 2022, בנאום מול אלפי תומכים בעזה, מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר כמעט שחזה במדויק את מתווה מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר. "אנחנו נבוא אליכם, בעזרת אללה, במבול שואג. אנחנו נבוא אליכם עם כמויות רקטות בלתי נגמרות, אנחנו נבוא אליכם עם מבול חסר גבולות של חיילים, אנחנו נבוא אליכם עם מיליונים מבני עמנו, בצורה שתחזור על עצמה", הוא אמר.
המילים בנאומו של סינוואר מתכתבות עם שם המבצע שניתן בידי חמאס למלחמה ב-7 באוקטובר: "מבול אל-אקצא". הדמיון בין הדברים ומידת ההתאמה בין ההכרזה שלו אז למתווה אירועי הטבח באוקטובר 2023 - עשוי בהחלט ללמד על הקשר ועל התכנון המדוקדק שכבר אז היה בתוקף.
סינוואר כיהן כמנהיג ארגון הטרור בעזה משנת 2017, אז החליף את איסמאעיל הנייה ונחשב לדמות שהובילה להקצנה של חמאס מול ישראל. מאז שנבחר להנהגת חמאס, הוחרפה הלחימה בין הצדדים והוא הקפיד לדבר בשפה משיחית מאוד. בין היתר הוא הוביל יחד עם מוחמד דף להתעצמות הצבאית ולחיבור לאיראן השיעית לצורך כך.
ממחנה הפליטים לכלא - ולשלטון
סינוואר נולד ב-29 באוקטובר 1962 במחנה הפליטים ח'אן יונס שבו גדל. הוא סיים את לימודיו בתיכון בבית הספר התיכון לבנים בח'אן יונס, ובהמשך השלים את לימודיו באוניברסיטה האיסלאמית בעזה שמזוהה עם חמאס, בלימודי תואר ראשון בערבית.
סינוואר, שקיבל את הכינוי "הקצב מח'אן יונס", היה חלק מהחולייה שחטפה ורצחה את החייל נחשון וקסמן. בשנת 1989 הוא הורשע ברצח ארבעה פלסטינים שחשד בהם כי שיתפו פעולה עם ישראל, ונידון לחמישה מאסרי עולם. במהלך שהותו בכלא, הוא למד עברית שוטפת והתראיין לתקשורת הישראלית. בשנת 2008, בעודו מרצה את עונשו, עבר ניתוח להסרת גידול סרטני במוחו.
בראיון נדיר ליורם בינור ששודר ב"מהדורה המרכזית" ב-2006, אמר יחיא סינוואר: "אנחנו עקשנים וכפי שמיררנו את החיים לישראלים בתקופת ההתנגדות לכיבוש, נמרר להם את החיים בדיאלוג על הפסקת האש. אנחנו נעמוד על התנאים שלנו ולא נעביר את הדברים ככה בקלות כפי שהיה בזמן... אנחנו לא ננהל משא ומתן קל ופשוט. נהיה עקשנים, נמרר להם את החיים, אבל בסופו של דבר אם נגיע להפסקת אש, תהיה ארוכת טווח או קצרה, נכבד את הפסקת האש ונוכיח לכל העולם, כפי שהוכחנו תמיד, שאנחנו עומדים מאחורי המילה שלנו".
בכלא היה ידוע סינוואר כאסיר בעל עוצמה והשפעה על היתר. עם זאת, היה ידוע גם כמי שמסוגל לרקום קשרים טובים עם אנשי הביטחון הישראלי. סינוואר היה מקורב לאחמד ג'עברי, שהבטיח במשא ומתן על עסקת שליט שהוא ייכלל בעסקה ונחשב לבכיר המשוחררים בהסכם. קרבתו לאחיו מוחמד סינוואר, שהחזיק בגלעד שליט ונחשב לבכיר בזרוע הצבאית של חמאס, הקנתה לו מעמד בארגון העסקה, גרמה לו לצבור כוח רב בבתי הכלא והבטיחה את שחרורו.
ד"ר יובל ביטון, שהיה רופא השיניים הישראלי שטיפל במחבלים בכלא ובהם בסינוואר, סיפר על מי שהיה אחראי על חקירת משתפי פעולה פלסטינים, והפך לאדריכל הטרור הרצחני: "הוא חקר אותם עד מוות, רצח, עריפת ראש. הנחה אחרים". ד"ר ביטון תיאר כיצד בנה סינוואר לאורך השנים את מעמדו בכלא בישראל: "ב-2010 הוא תכנן שביתת רעב. הוא השביע 1,600 אסירים עם יד על הקוראן שהם מוכנים ללכת עד מוות. על מה? כדי להוציא שני אסירים שמוחזקים בהפרדה. איפה הפרופורציות?"
ב-2017, שש שנים אחרי ששוחרר בעסקת שליט, עלה לשלטון בעזה. במרץ 2018 סינוואר הוביל את הדוקטרינה של "צעדות השיבה", ההפגנות על הגדר בגבול עם ישראל. ובכך, הוא העצים את כוחו ואת מעמדו בחמאס – שכן אותם עימותים אלימים הובילו למשא ומתן לא ישיר עם ישראל, שבו הוחלט על הכנסת מזוודות הכסף לעזה, 30 מיליון דולר מדי חודש.
בבחירות הפנימיות לראשות חמאס בעזה, שהתקיימו ב-9 במרץ 2021, ניצח ניזאר עוודאללה, חבר הלשכה המדינית של ארגון הטרור, את סינוואר בסיבוב הראשון בפער של 7 קולות - אך בסופו של דבר סינוואר ניצח בסבב הרביעי שנערך.
"כדי להיכנס לראש של סינוואר ולנסות להבין את הסיבות להתנהלותו, צריך להשליך את כל מה שאנחנו 'המערביים' חושבים על האיש הזה ולהיכנס לראשו של מנהיג ג'יהאדיסטי-משיחי. הוא אדם מאוד דתי, מאמין וסגפן", אמר לחדשות 12 גרשון בסקין, מנהל מחלקת מזרח תיכון בארגון הקהילות הבין-לאומיות.
"הוא התראיין פעם על כך שב-11 שנות נישואים יש לו 9 ילדים, ואמר: '3 מילדיי ייהרגו על ידי ישראל, 3 יילכו לבית סוהר. יישארו אולי 3'. ככה הוא מתייחס לחיים - הוא יודע שהוא יהיה שהיד וינסה להרוג כמה שיותר ישראלים בדרך", הוא הוסיף.
סא"ל (במיל') אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית, המשיך את הקו: "סינוואר חלם 30 שנה להגיע לרגע הזה, הוא גדל על ברכיו של אחמד יאסין שאמר שמנהיגי החמאס נולדו להיות קדושים", הוא אומר. לדבריו, זו למעשה מהותה של ההתנגדות ושל המאבק המזוין, וקשה מאוד לשבור אמונה אלוהית מהסוג הזה. "הוא חושב במושגים של 'ניצחון אלוהי', שהוא מוביל את המהפכה האיסלאמית, ואת זרם ההתנגדות האיסלאמי בעולם כולו נגד ישראל. לתפיסתו, הוא עומד כפסע לפני כיבוש פלסטין כולה והשמדת ישראל".