צה"ל שינה מעט הלילה את מודל תקיפות התגובה שלו נוכח ירי הג'יהאד לשטח ישראל של כ-20 רקטות. אם בדרך כלל בתגובה באה תקיפה של מטוסי חיל האוויר על מספר יעדים של הג'יהאד ברצועת עזה, הפעם צה"ל תקף אמש מפקדות של הג'יהאד גם בפאתי דמשק בסוריה. יש בזה משום איתות לג'יהאד: אנחנו מכירים את הפריסה שלכם ואת המפקדות שלכם גם בדמשק, וגם הן לא תצאנה נקיות. הרי ברור שחלק מההנחיות לפעול ולירות לשטח ישראל באות מהמפקדות בסוריה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
קשה לראות מעצם המהלך הזה איזשהו שינוי דרמטי, אבל בכל זאת - זה משהו אחר שצריך יהיה לבחון את האפקטיביות שלו לאורך זמן.
לתוך האירועים האלה נכנס גם עניין פינוי גופת המחבל באמצעות טרקטור, מה שנתפס כמשהו שמלהיט את הרוחות שם בעזה. גם כאן צריך לעשות סדר בדברים: חוליית ג'יהאד טמנה מטענים על גדר המערכת, אלה מטענים שבנסיבות מסוימות יכולים להביא לפגיעה בחיילי צה"ל שנעים על הגדר. לא נכון לאפשר מהלכים כאלה של הג'יהאד מבלי להגיב עליהם. התגובה הכי משמעותית זה עצם העניין שחברי החוליה הזו נפגעו וכך צריך להמשיך לפעול, לאמור - לפגוע, להרוג את חברי החוליות האלה ולמנוע את הנחת המטענים על הגדר.
סיפור גופות המחבלים הוא מורכב וארוך זמן. יש בידי ישראל היום גופות של כמה עשרות מחבלים שנורו ונהרגו לאורך גדר המערכת. האם הגופות האלו הן אכן נכס ליום שבו ניכנס למשא ומתן על השבת גופות לוחמי צה"ל הקבורים בעזה?
בכל הזהירות, לא נראה שזהו אכן נכס ממשי. אין לישראל הרבה נכסים לעניין השבת הגופות של לוחמי צה"ל וגם אחיזה בגופות של מחבלים זה לא נכס שיכול לשנות את תמונת המצב ולהביא לכלל הסכם בהקשר החזרת לוחמי צה"ל הקבורים בעזה לישראל.
מבחינת המשא ומתן בעניין הזה, הג'יהאד והחמאס מאוד קשוחים ודורשים בכל עסקה אפשרית מאות רבות של אסירים שכלואים בישראל. הגופות, כאמור, הן עניין שולי. ישראל לא מוכנה למספרים כאלה בשום אופן, וסינוואר, מצידו, דורש את מה שישראל שיחררה גם בעבר. בעסקת שליט שוחררו 1,027 אסירים ביטחוניים. סינוואר לא מתכוון להתפשר על המספרים האלה וכך המשא ומתן הזה, על אף המאמצים, תקוע וקשה לראות התכנסות לכלל הסכמה הדדית.
מהלך התגובה של צה"ל אמש כלל הפצצה די מאסיבית של יעדים רבים של הג'יהאד. חשוב לציין כאן, שעל אף ההתכחשות בעזה, חמאס עודכנו משקיף מהצד. סינאוור, מצדו, רוצה מאוד את ההסדרה ואת ההקלות האזרחיות שיבואו איתה ולכן בשלב הזה חמאס לא מצטרף לירי. כמה זמן זה יימשך? ככל שישראל תעשה צעדים נמרצים לשיפור תנאי החיים בעזה, חשמל, מים, עבודה, כל אלה יכולים להאריך את פרק הזמן של השקט. ישראל מבקשת הרגעה אם לא הסדרה, חמאס מבקש חיים אזרחיים טובים יותר בעזה. זו יכולה להיות נקודת מפגש של אינטרסים ואם כך יהיה – אז אפשר יהיה להגיע להרגעה. על הסדרה בשלב הזה עוד מוקדם לדבר.