חיל האוויר ממלא לאורך השנים תפקיד משמעותי בעליונותה הצבאית של ישראל על מדינות במזרח בתיכון, והגעתם של מטוסי ה-F35, העניקה לצה"ל יתרון נוסף על פני צבאות אחרים. כעת, על רקע הפרסומים - אשר הוכחשו על ידי נתניהו והבית הלבן - לפיהם איחוד האמירויות תרכוש את המטוסים המתקדמים מארה"ב, בצה"ל מעריכים כי עסקה מסוג זה, תביא לשחיקת היתרון האווירי של ישראל באזור, אולם לא תבטל אותו לחלוטין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ישראל התנגדה מאז ומתמיד למכירת מטוסים מתקדמים לסעודיה או למצרים. סעודיה כבר ניסתה בעבר לרכוש את ה-F35 מארה"ב, אך הממשל האמריקני נסוג מהעסקה בגלל התנגדותה של ישראל. בנוסף גם עסקה עם טורקיה החלה להתגבש, אולם טראמפ החליט להקפיא אותה. כעת קיים חשש שהגעת החמקנים למפרץ הפרסי "תפרוץ את הסכר", ומדינות נוספות יצליחו לצרף את כלי הטיס המתקדם לשורותיהן.
מטוס ה-F35, שקיבל בישראל את השם "אדיר", הוא חמקן מתקדם ביותר שמעבר ליכולותיו האוויריות, מכיל גם מערכות נשק מורכבות. האמריקנים מבטיחים כי מדינות אחרות שעשויות לרכוש מהם מטוסי F35 לא יקבלו מערכות מתקדמות כמו אלה שמצויות בחמקן הישראלי, וכך יישמר יתרונו היחסי של צה"ל באזור. ואולם, אל המשוואה נכנסות גם רוסיה וסין שמציעות את מרכולתן בכל מקום שבו ארה"ב אינה מוכרת נשק.
ישראל מכירה את מטוס ה-F35 היטב, ומכירה את יתרונותיו ואת נקודות התורפה שלו, ובחיל האוויר ידעו להתמודד מולו גם אם יגיע לידיים עוינות. עם זאת, אם אכן ניתן "אור ירוק" לעסקה בין ארה"ב לאיחוד האמירויות הדבר מעיד על בעיה בהליך קבלת ההחלטות במדינה, ועל כך שלא מתנהלים תהליכים סדורים של בחינת משמעויות, של שיתוף כל גורמי המקצוע, ושל קביעה מסודרת של הקווים האדומים של ישראל.
נתניהו הכחיש לאורך היום בתוקף את הטענה כי ישראל העניקה היתר לעסקה בין איחוד האמירויות לארה"ב. שרים בקבינט סיפרו כי ראש הממשלה הבהיר להם בדיון שקיימו, כי ההסכם אינו כולל סעיף המאפשר את רכישת המטוסים וכי הוא "לא סבור" שארה"ב תמכור נשק מתקדם לאמירויות ללא הסכמת ישראל. עוד אמר נתניהו לשרים: "אם זה יעלה בהמשך - אתנגד".