הגל המחודש של טרור בלוני התבערה מכה בעוצמה בעוטף עזה, והגיע אמש (שלישי) לשיאו עם 60 מוקדי שרפות ביישובים הקרובים לגבול – ושטח של כ-2,000 דונם שעלה בלהבות. בעוד חמאס תובע הקלות וסיוע כספי, ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גנץ איימו בתגובה - ובצה"ל נערכים לצעדים הבאים שיינקטו נגד התופעה שמבעירה את הדרום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ראשית במסגרת צעדי ההתמודדות עם טרור הבלונים, הציב צה"ל באזור את מערכת "להב אור" שמסוגלת ליירט בלוני תבערה. מערכת זו הייתה בשימוש ניסיוני כבר זמן מה, וכעת תיכנס לשימוש קבוע. מעבר לכך, באשר לצעדים התקפיים שינקוט הצבא מסתמן כי לא תבוצע תקיפת מחץ של חיל האוויר, אלא דווקא תקיפה הדרגתית.

מערכת
מערכת "להב אור", תיכנס לשימוש קבוע|צילום: Christine and Steve Tan, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים

כדי להסביר את המדיניות המתגבשת, משתמשים בצבא בדימוי של "דימר" (עמעם) – ככל שימשיכו שיגורי הבלונים, כך תגבר עוצמת התקיפה. עד כה במהלך השבוע האחרון תקף צה"ל יעדים ברצועה, ושר הביטחון גנץ סגר את מעבר כרם שלום. אחד החיכוכים בין כוחותינו לפעילי הטרור תועד היום - בתקרית שבה חיילי צה"ל פתחו באש לעבר חוליית מפריחי בלונים, שנמלטו מהמקום בזחילה.

שר הביטחון וראש הממשלה הפנו אמש מסרים תקיפים אל החמאס בעזה ואל אירן. "אני רוצה להבהיר לכל הגרורות של אירן, לרבות בעזה, יהיה מחיר כבד מאוד לטרור הבלונים", אמר נתניהו. "אנחנו לא נסבול את זה, אנחנו נפעל ונגבה מחיר יקר".

גנץ הוסיף מסר תקיף משלו בצאתו מדיון בפיקוד העורף: "חמאס מאפשר להמשיך להפריח בלוני תבערה ובלוני נפץ למדינת ישראל, אנחנו לא מוכנים לקבל את זה. טוב יעשו אם יחדלו מלהפר את הביטחון והשקט במדינת ישראל, היה ולא, נצטרך להגיב".

שר הביטחון גנץ על בלוני התבערה בדרום (צילום: אריאל חרמוני, דוברות משרד הביטחון)
שר הביטחון, בני גנץ|צילום: אריאל חרמוני, דוברות משרד הביטחון

"שטחים שרופים, כואב מאוד לראות את זה"

בסיור בשטח נראה מכתש בארי, לרוב פינת טבע יפהפיה, כשטח מפויח ומפוחם. בשמורה הסמוכה לקיבוץ התקשו הכבאיות להגיע אל מוקדי השריפה שפזורים בכל רחבי השטח, ולכן הסתייעו לוחמי האש במתנדבים ובחיילים עם רכבים שצוידו בג'ריקנים של מים.

עשרות מתנדבים הגיעו לשמורת בארי כדי לכבות את האש, אבל בכל רגע מוקד אחר נדלק באזור אחר של השמורה. הם רצו ממקום למקום, שרפה אחר שרפה, וניסו לכבות - אבל נדמה היה שמדובר בעבודה סיזיפית. דונמים שלמים נהרסו, עלו באש.

חיילים מכבים שרפה ליד קיבוץ בארי (צילום: פלאש/90 )
חיילים מכבים שרפה ליד קיבוץ בארי|צילום: פלאש/90

איל עמר, מרכז המים של חקלאות קיבוץ בארי, סיפר: "הנזק פה למרעה זה נזק של עשרות אלפי שקלים על אלפי דונמים. פשוט כואב מאוד לראות את זה, קשה מאוד להשתלט". חנן שור, תושב האזור שהגיע לסייע בכיבוי שרפה ליד קיבוץ אור הנר, הוסיף: "תחושה קשה לראות שטחים שרופים, בעיקר גם בגלל בעלי החיים שיש פה אבל בסדר, אנחנו מורגלים".

ולמרות המצב, דווקא אמש נחנכה שכונה חדשה בקיבוץ סופה ממש על גבול הרצועה, והחלו לצקת את היסודות לבית הראשון. אולי זהו המענה הראוי לשגרה הבלתי-נורמלית של עוטף עזה - בעיקר בימים אלו.