מכה לגנץ: חודש בדיוק לאחר שמינה ועדת בדיקה לרכש כלי השיט והצוללות, שר הביטחון גילה הבוקר (שלישי) כי חברי הוועדה התפטרו. השופט בדימוס אמנון שטרסנוב, יו"ר הוועדה, הודיע לגנץ כי הוועדה לא תוכל לתפקד ולחקור בשל ההגבלות. שר הביטחון (וראש הממשלה החליפי) פנה למנדלבליט כדי שיקבל החלטה בהקדם באפיק הפלילי - ויאפשר לוועדה לעבוד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הקמת הוועדה פורסמה לראשונה במהדורה המרכזית. חודש לאחר הקמת הוועדה, היא עדיין לא התחילה לעבוד. "בשמי ובשם חבריי לוועדה, הנני מודה לך על האמון, ומודיעך בצער כי לא נוכל להמשיך ולכהן כחברי הוועדה, שעה שסמכויותיה מוגבלות ביותר", כתב שטרסנוב לגנץ. שטרסנוב, האלוף בדימוס אברהם בן שושן (מפקד חיל הים לשעבר) וישראלה פרידמן, עוזבים יחד את הוועדה. נוסף על כך, חברת הוועדה יעל גריל שמונתה בתחילה כבר עזבה והוחלפה בפרידמן.
ההגבלה על פעילות הוועדה הגיעה מכיוון היועץ המשפטי לממשלה. מנדלבליט אמר בסוף החודש שעבר לגנץ כי ועדת הבדיקה לצוללות לא תוכל לעבוד עד שיסיים את הבחינה המשפטית בהיבטים הפליליים של הפרשה. "אבקש כי הוועדה לא תחל בעבודתה עד לסיום הבחינה והעברת ההנחיות הנדרשות", מסר.
עמדת מנדלבליט עיכבה את עבודת הוועדה, והשופט שטרסנוב הבהיר היום: "הנני למד כי נוכח ההליכים הפליליים המתנהלים במקביל בנושאי הבדיקה, בדעתו של היועץ המשפטי להטיל מגבלות של ממש על עבודת הוועדה, בהינתן שלהליך הפלילי יש עדיפות על פני עבודת הוועדה. במצב דברים זה, חוששני כי הוועדה נותרה עם סמכויות מוגבלות ביותר, שלא יאפשרו לה למצות את הבדיקה ולהגיע לחקר האמת".
עוד הצהיר השופט: "בעת שנטלתי על עצמי את ראשות הוועדה, היה זה משום שחשתי כי מדובר במשימה לאומית וציבורית חשובה ביותר, ומתוך רצון כן ואמיתי להגיע לחקר האמת. בנסיבות שנוצרו, כמפורט לעיל, ונוכח המגבלות שהוטלו על עבודת הוועדה, חוששני כי אין כל אפשרות ממשית לבצע בדיקה אפקטיבית ואמינה בנושא כה חשוב וחיוני למדינת ישראל".
זמן קצר לאחר הודעת חברי הוועדה, גנץ פנה למנדלבליט בנושא. "הבוקר הודיעו לי חברי הוועדה שמיניתי, כי לאור העיכוב במתן מענה מצידך על סמכויותיהם, בכוונתם לסיים את תפקידם", כתב. "לאור החשיבות הרבה של בדיקת הנושא, אני מבקש ממך לסיים באופן דחוף את תהליך הבחינה ולאפשר את תחילת עבודת הוועדה".
עוד מסר גנץ: "מדובר בנושא שלמיטב הבנתי בדיקתו אינה פוגעת בהליך הפלילי וכן בעל חשיבות ראשונה במעלה – ביטחונית, כלכלית וציבורית. לפיכך אבקשך להעביר את עמדתך בנושא בהקדם האפשרי בכדי שנוכל למנות חברי ועדה חדשים ולהניע את עבודת הוועדה".
עם הקמת הוועדה גנץ דרש ממנה דוח בתוך ארבעה חודשים - והצהיר כי הגיע לידו מידע חדש שמחייב בדיקה. הנושאים שאותם אמורה לבדוק הוועדה: הפרוצדורה בהליכי הרכש של מערכת הביטחון בנוגע לספינת המגן סער 6 והצוללות; ממשקי העבודה בין כל הגורמים העוסקים ברכש, ובהם מערכת הביטחון, משרד ראש הממשלה והמועצה לביטחון לאומי; תחומי האחריות של צה"ל בהליכי הרכש של מערכת הביטחון; מעמדם של מתווכים בעסקאות רכש ובעסקאות ייצוא של מערכת הביטחון.
החלטתי להקים ועדת בדיקה ממשלתית לחקר רכש הצוללות וכלי השיט, לאחר עבודת מטה נרחבת. השופט (בדימוס) אמנון סטרשנוב יעמוד בראשות הוועדה שתוקם בהתאם לסעיף 8א לחוק הממשלה.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) November 22, 2020