פסק דין תקדימי: בית המשפט העליון הפך פסק דין של בית המשפט המחוזי וקבע כי יש להכיר בחייל שלקה בנכות בשל וירוס שבו נדבק בשירותו הצבאי כנכה צה"ל. משמעות הקביעה היא כי כל חייל שהפך נכה במהלך שירותו הצבאי, גם אם הדבר נגרם מווירוס שכיח, יוכר כנכה צה"ל. בהתאם לקביעה זו – חיילים שלקו בנכות כלשהי עקב מחלת הקורונה – יוכלו לבקש הכרה כנכי צה"ל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הצעיר בן ה-27 שעתר לבית המשפט העליון, שירת כלוחם איסוף קרבי בעמדת תצפית ונדבק במחלה ויראלית שתסמיניה הם שיעול ונזלת. על פי תביעתו, בעת שהיה חולה הוא נאלץ לסחוב על גבו שעות רבות את תיק כבד ונשק האישי ברצועה דקה על כתף ימין. הוא סיפר כי כמה ימים לאחר מכן החלו להופיע זרמים ונימולים באזור ידו הימנית שהמשיכו ככאבים בכף היד, המרפק ובשרירי השכמה הימנית. עם הזמן שיתקו הכאבים את ידו של הצעיר, ובכך נגרמה לו פגיעה ניכרת בתפקוד.
נציגי משרד הביטחון שסירבו להכיר בצעיר כנכה צה"ל, טענו במהלך הדיונים כי אמנם מחלה ויראלית היא שגרמה לתסמונת הנוירולוגית ולפגיעה ביד, אך לטענתם לא הוכח קשר בין החמרת המחלה לפעילות החייל במסגרת שירותו הצבאי. עוד טוענים במשרד הביטחון כי קשה להוכיח שהחייל נדבק במחלה בבסיס הצבאי.
הליך זה מתנהל כבר מספר שנים, כשתחילה תבע הצעיר את קצין התגמולים במשרד הביטחון, שדחה את התביעה. לאחר מכן הוא פנה לבית משפט השלום שפסק כי יש להכיר בו כנכה צה"ל. מנגד, בית המשפט המחוזי צודד במשרד הביטחון – ולכן פנה הצעיר, כמוצא אחרון, לבית המשפט העליון שפסק באופן סופי כי יש להכיר בו כנכה צה"ל.
הרכב ביהמ"ש העליון בראשותו של השופט ניל הנדל קבע כי "האירוע שגרם לנכות אינו יכול להיות מסווג כשולי או כטריוויאלי". כעת, התובע מופנה לוועדה רפואית שתקבע את דרגת נכותו, ואחריה יהיה זכאי לתגמולים למשך כל חייו, לטיפולים רפואיים דרך משרד הביטחון, ללימודים ולסל זכויות רחב.
"פסק הדין הוא בשורה לאלפי חיילות וחיילים שעד כה נדרשו להוכיח שמחלתם קשורה לתנאים המיוחדים של השירות או לאירועים חריגים ויוצאי דופן," אמר עורך הדין יואב אלמגור, שייצג את הצעיר. "קיימים מקרים רבים שבהם השהות בבסיס חושפת את החיילים למחלות, כשהתשפטות וירוס הקורונה העכשווית היא דוגמא לכך. עתה, לאותם חיילים יכולה להיות הכרה בפגיעתם בתופעות הלוואי שינבעו מהמחלה בעתיד".
ממשרד הביטחון נמסר: "פסק הדין התקבל אתמול. משרד הביטחון בוחן את פסק הדין ואת משמעויותיו".