מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סינוואר נראה היום (שבת) בפומבי לראשונה מסיומו של מבצע "שומר החומות" ברצועה. בתמונה שפורסמה בכלי תקשורת פלסטיניים, נראה סינוואר כשבנו של באסם עיסא, אחד מבכירי חמאס שחוסלו במהלך המבצע, מנשק את ראשו.
באסם עיסא היה מח"ט עזה ופעיל בכיר בזרוע הצבאית. לאורך השנים, היה מעורב בתכנון פיגועים רבים ושימש כפעיל בכיר גם במערך הייצור של הארגון וכיום הוא נחשב למי שמנהל את הפעלת הכוח בסבבי הלחימה מול ישראל. סיכולו צפוי להשפיע באופן משמעותי על תפקוד החטיבה והזרוע הצבאית של חמאס.
מוקדם יותר אמר בריאיון לסדר עולמי מתיאס שמאלה, מנהל אונר"א בעזה, כי הבעיה העיקרית שאתה צפויים להתמודד עובדי הארגון בעקבות המבצע היא הטראומה הנפשית שנגרמה לרבים ברצועת עזה. "נודע לי שלפחות אלף נכסים אזרחיים ברצועת עזה נהרסו, כך שלאלפי בני אדם אין בית לחזור אליו", אמר שמאלה. "שנית, וזה עלול להפתיע, ייתכן שזה לא נתפש כצורך הומניטרי – אבל אני מאמין שהנזק הגדול ביותר הוא פסיכולוגי".
"אני נוהג לומר שלבנות מחדש בניינים זה עניין פשוט באופן יחסי, וקל לתכנון", הסביר שמאלה בריאיון ראשון מאז שהסתיימו 11 ימי הלחימה, כשהוא עדיין נמצא ברצועת עזה. "העניין המורכב יותר הוא ההתמודדות עם הטראומות הנפשיות", הבהיר. "האם משמעות הדבר היא שאין מחסור בתרופות, מזון או מי שתייה? במהלך 11 ימי הלחימה לא אזלו לנו המזון המים והאספקה, מה שאכן היה קורה אם מעברי הגבול לא היו נפתחים", הוסיף.
מנהל אונר"א בעזה הוסיף כי "מעברי הגבול פתוחים מאז אתמול וסחורות ואספקה שוב מועברים לרצועה, אז מנקודת המבט שלי לא נראה שיש מחסור חמור או רציני של תרופות, מזון או מים, כל עוד ממשיכים להכניס אותם לרצועה". סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים ספגה הרבה ביקורת בעימותים הקודמים בעזה, אך בסבב האחרון לא הסתתר חמאס ככל הידוע במוסדות הארגון, והם משמשים מחסה לרבים מאלה שאיבדו את בתיהם.
גורמים רשמיים בישראל טוענים שההפצצות שביצע צה"ל היו מדויקות מאוד. מה הרושם שקיבלת מאותן תקיפות?
"אומנם אינני מומחה לעניינים צבאיים, אך איני שולל זאת", הבהיר שמאלה. "גם אני התרשמתי שהתקיפות של הצבא הישראלי בוצעו בתחכום רב. מבחינתי זו לא הבעיה". לדבריו, "הבעיה היא אחרת: עמיתים רבים הסבירו לי שלתחושתם, בהשוואה למבצע שנערך ב-2014, הפעם ההשפעה של התקיפות הייתה אכזרית הרבה יותר".
הוא הסביר כי "אומנם הם כמעט ולא פגעו במטרות אזרחיות, אך האכזריות של התקיפות הורגשה ביתר שאת. לדוגמה, ביקרתי במשרד של קולגה ומתחת לשולחן העבודה שלה הייתה אבן גדולה שהוטחה פנימה דרך החלון, דרך הגג, כתוצאה מההדף של הפיצוץ". לדבריו, "אם היא הייתה יושבת ליד השולחן היא הייתה נהרגת".
שמאלה הסביר כי לפי הנתונים הידועים לו – למעלה מ-60 ילדים נהרגו, כש-19 מהם למדו בבתי הספר של אונר"א. "אני חושב שהיה דיוק גדול, אבל היה אובדן חיים לא סביר ובלתי נסבל של אזרחים", הוסיף.
כיצד הרשויות מטעם חמאס משתתפות בנטל השיקום ובבנייה מחדש?
"אי אפשר לעבוד במקום כמו רצועת עזה בלי לשתף פעולה עם הרשויות, זה נכון לגבי כל שלטון אוטוקרטי דומה", אמר מנהל אונר"א בעזה. "אני מקווה שכשהתוכניות שלנו יגובשו ויסופקו המשאבים הדרושים, הם יאפשרו לנו את המרחב ההומניטרי הדרוש כדי לבצע את תפקידנו", הוסיף שמאלה.