המשטרה ערוכה בכוחות שיא בירושלים, ייתכן שמסלול מצעד הדגלים ישונה: משטרת ישראל בפריסת כוחות מקסימלית בבירה לקראת השבוע המתוח הצפוי, בו יצוינו יום ירושלים ועיד אל-פיטר. את אירועי יום ירושלים צפויים לאבטח מחר (שני) כ-3,000 שוטרים ולחמי מג"ב, שיוצבו בנקודות שונות ורגישות בעיר - והאירוע שממנו חוששים מכל הוא מצעד הדגלים המסורתי - שהמשטרה שוקלת לשנות את מסלולו.

בינתיים, כבר יש נפגעים בשטח: שלושה שוטרים נפצעו הערב (ראשון) באורח קל מיידויי אבנים סמוך לאוניברסיטה העברית. "בשעה האחרונה, התקיים עימות מחוץ לשערי האוניברסיטה בקמפוס הר הצופים", נמסר מהאוניברסיטה. "המשטרה ניהלה והביאה לסיומו של האירוע. מהלך האירוע הונחו הסטודנטים ואנשי הסגל שעדיין נותרו בקמפוס להישאר בבניינים על מנת לשמור על ביטחונם. אף איש סגל או סטודנט מהאוניברסיטה לא נפגע". 

במצעד הדגלים, שייצא מחר אחר הצהריים מגן סאקר, צפויים להשתתף כ-30 אלף חוגגים, והוא צפוי להסתיים בעצרת ברחבת הכותל המערבי. המשטרה צפויה להפריד בין הגברים הצועדים לבין הנשים - כשהגברים ייכנסו לאזור דרך שער שכם והנשים דרך שער יפו. כלקח מאסון מירון, מספר המשתתפים בעצרת הסיום בכותל יוגבל. 

משטרה, שוטרת, שוטר, הפגנה, ירושלים (צילום: AP)
המשטרה תיפרס בכוחות מתוגברים בנקודות רגישות בבירה|צילום: AP
עקב החשש מהתלקחות בשטח, מפקד מחוז ירושלים, דורון תורג'מן, אמר בשיחה עם עיתונאים שהמשטרה שוקלת לשנות את מסלול הצעדה: "מחר נקיים הערכת מצב ונחליט האם לאפשר לצעדה לעבור בשער שכם, אלה החלטות שנדרש לקבל אותם בזמן אמת. אין הגבלה של מספר המשתתפים בצעדה אבל תהיה הגבלה על מספר הנוכחים בשטח הכותל".

ייתכן שהשיקול לשנות את מסלול הצעדה מגיע לאחר שגורמים אמריקנים העבירו מסר מודאג לירושלים בסוף השבוע האחרון. באחת השיחות ביקשו לבדוק אם ניתן לשנות את תוואי צעדת הדגלים - ובממשלה הבהירו שמדובר בהחלטה של המשטרה. 

במהלך סוף השבוע בוצעו כ-40 מעצרי מנע מחשש להפרות סדר ובמקרה הצורך המשטרה תבצע מעצרים מקדימים גם בקרב משתתפי צעדת הדגלים. ההערכה בקרב גורמי הביטחון והמשטרה היא כי גם הערב צפוי להיות מתוח בהר הבית בזמן תפילת התראוויח.

"לא נאפשר אלימות וסיכון של מתפללים משני הצדדים", הדגיש ניצב תורג'מן, "את הכניסה למסגד אל-אקצא בסוף השבוע סיימנו תודה לאל ללא הרוגים וללא נפגעים במצב קשה. אתמול הניהול המבצעי של ליילת אל-קאדר הסתיים בצורה מצוינת. בתפילה השתתפו כ-85 אלף איש, בתחילת האירוע יידו אבנים ובקבוקים לעבר השוטרים. הבהרנו עמדה ברורה בנושא שלא נאפשר אלימות". 

שוטרים בעימותים בהר הבית
המהומות בהר הבית, בסוף השבוע האחרון

 
ניצב תורג'מן ציין שעד מחר יתקיימו בהר הבית שלוש תפילות והאופן שבו יתנהלו ויסתיימו התפילות האלה ישפיעו על ההחלטות. ממידע שהגיע למשטרה, שוהים בהר כעת ערבים תושבי השטחים וערבים-ישראלים מהצפון שבאו במיוחד כדי להתסיס ולגרום לעימותים. 
 
במשטרה ערוכים להתלקחות, אך האם השטח דווקא לקראת רגיעה? 

למרות ההיערכות הגבוהה - קיימת הערכה לפיה השטח דווקא לקראת רגיעה ולא תסיסה מחודשת, זאת חרף העובדה שכל התגרות הכי קטנה מכל אחד מהצדדים עלולה להוביל בקלות לתבערה גדולה. השטח, כך נדמה, אינו "בנוי" להתלקחות ואין את הרצון והדחף להוביל להסלמה. גדודי מתפרעים שישליכו אבנים ככל הנראה יהיו, אך לא בהיקפים אליהם נערכים במשטרה - ובכל מקרה, ערוכים שם לכל תרחיש ואפשרות של פרובוקציות שונות. 

מצעד הדגלים בירושלים (צילום: Zack Wajsgras/Flash90, חדשות)
מצעד הדגלים ביום ירושלים. ארכיון|צילום: Zack Wajsgras/Flash90, חדשות

אינדיקציה לכך שגובה הלהבות ככל הנראה צפוי לרדת מגיעה בין היתר לאחר החלטת בית המשפט העליון לדחות את הדיון הנפיץ בסוגיית הדיירים הפלסטינים בשייח' ג'ראח. מחר צפויים בכירי המשטרה לקיים דיון הערכת מצב בנוגע לביקורים יהודים בהר הבית, וכל החלטה זולת איסור על ביקורי יהודים בהר במהלך היום הרגיש והטעון, עלולה לשוב ולהצית מחדש את הגזרה. 

"בסוגיית שייח' ג'ראח כל אחד מושך לכיוון אחר, הגדרנו באזור שני מתחמי הפגנה לכל אחד מהצדדים", אמר מפקד המחוז, "נאפשר את חופש הביטוי אבל כל הפרת סדר תטופל בהתאם". מחר צפויים להגיע חברי מפלגת 'הציונות הדתית' לסיור בשייח' ג'ראח, שם מתנהל מאבק משפטי בין משפחות ערביות ליהודיות.

בתוך כך, ירדן הזהירה את ישראל להפסיק את מה שהיא מגדירה כמתקפות "ברבריות" על מתפללים במסגד אל-אקצא. הממלכה, שמנהלת בפועל את האתרים הקדושים למוסלמים בירושלים, אמרה כי ישראל - שהתעמתה בימים האחרונים עם אלפי פלסטינים - צריכה לכבד את המתפללים ואת החוק הבינלאומי השומר על זכויות הערבים בעיר.