עדויות מטרידות רבות הנוגעות לראש תחום אורטופדיה בצה"ל, סגן אלוף במילואים פרופסור אהרון פיינסטון, מדליקות נורות אזהרה לגבי התנהלותו. פיינסטון מסרב לאשר טיפולים וניתוחים לחיילים שזקוקים להם, בהם גם ללוחמים שנפצעו בעת שירותם, למרות חוות דעת מקצועיות ממומחים בכירים. גורם בחיל הרפואה: "אין ביזור של הסמכות, חייל שצריך לקבל ניתוח לא מקבל אותו".

עוד ועוד עדויות של חיילים שהגיעו אלינו צובעות תמונה ברורה של דפוס חוזר. החיילים פונים לרופאים מומחים הממליצים על ניתוח, אך פיינסטון פועל בניגוד לחוות דעתם ולא מאשר את הניתוחים. "אמרתי לו על הכאבים שלי ועל זה שאני סובל ואין לי איכות חיים והוא ענה לי תשובה מזלזלת, שאם אני כל כך רוצה הוא יכול לקחת לי את הפטורים", מספר ל', לוחם שנפצע בכתפו במהלך השירות. חייל אחר הגיע לפיינסטון לאחר שרופא מומחה קבע כי יש צורך לנתחו, אלא שברגע האחרון החליט פיינסטון שלא לקבל את חוות הדעת וטען כי מדובר בכאבים פסיכולוגיים.

 

חיילים מתלוננים  (צילום: החדשות 12)
ביקורת על פיינסטון: "גם את המקרים הכי ברורים בעולם הוא לא שולח לניתוח" |צילום: החדשות 12

ד"ר ערן ממן, מנהל יחידת כתף בבית החולים איכילוב, מבקר בחריפות את התנהלותו של פיינסטון: "רופא אחר שאני מכיר וסומך עליו, רופא שיציע ניתוח רק אחרי שכלו כל הקיצים, המליץ על ניתוח. אבל אז בא פיינסטון ולא אישר את הניתוח. גם את המקרים הכי ברורים בעולם הוא לא שולח לניתוח. פניתי לדרגים הכי גבוהים שיש בצבא, והובטח שזה יטופל. לצערי זה כבר המון זמן במצב הסטטי הזה".

גם מומחי אורתופדיה בכירים נוספים במוסדות שונים מכירים את הבעיה ומעבירים ביקורת על התנהלות הצבא. ד"ר פ, אורתופד מומחה, טוען: "הוא לוקח על עצמו יותר מדי, זה לא תקין מה שהאיש הזה עושה. לדעתו כולם מתחזים, לאף אחד אין בעיה אמיתית, והוא יחזיר את כולם לשירות". פרופסור אהוד ראט, מנהל היחידה לאורתופדיה זעירה פולשנית בבית החולים איכילוב, מוסיף: "לצערי אני גם רואה את החבר'ה האלה אצלי במרפאה הפרטית. חבל שהם צריכים לצאת מהצבא ולשלם במיטב כספם אצלי במרפאה הפרטית".

 

חיילים מתלוננים  (צילום: החדשות 12)
גם מומחי אורטופדיה מבקרים את התנהלות הצבא|צילום: החדשות 12

גם בתוך הצבא נשמעת ביקורת על חוסר נכותנותו של פיינסטון לאשר ניתוחים ועל הנזק שהוא גורם לחיילים. גורם בחיל הרפואה מספר: "פיינסטון מאוד שמרן בנושא ניתוחים. לתפיסתו צריך להגן על חיילים מפני ניתוחים לא רצויים. הבעיה היא שהוא יושב לבד על הברז הזה, ולוקח אחריות גם על מקרים שבהם ברור לכל המומחים שצריך לנתח. אין ביזור של הסמכות ובסוף חייל שבאמת צריך ניתוח לא מקבל אותו". המפסידים הגדולים מהתנהלות הצבא הם החיילים, שאולי יסיימו את השירות באחד הימים, אבל את הכאבים ייקחו איתם הלאה.

תגובת דובר צה"ל: "חוות דעת מקצועיות שונות הן עניין שגרתי ונפוץ בעולם הרפואה. בצה"ל אומץ מודל שבמסגרתו הניתוחים מאושרים רק כאשר אחוז ההצלחה הצפוי גבוה. המלצות מרופאים מומחים, אשר בחלקם הם בעלי אינטרס כלכלי לקיום הליך רפואי, נשקלות על ידי המרכז לשירותי רפואה וסא"ל פרופסור פיינסטון בשיקול דעת מקצועי, בהתבסס על נסיבות ענייניות בלבד".