ועדת שחרורים מיוחדת בבית משפט השלום ברמלה החליטה היום (ראשון) להמליץ שלא לקצוב את עונשו של מוחמד אגבריה, שהוביל את פיגוע "ליל הקלשונים" ב-1992, שבו נרצחו שלושת חיילי צה"ל גיא פרידמן, יעקב דובינסקי ויורי פרדה. חברי הוועדה נימקו את החלטתם בכך שהמחבל "לא שינה את דרכיו או זנח את האידיאולוגיה שהביאה אותו לבצע את מעשי הרצח". בשבוע שעבר פרסמנו לראשונה ב-N12 על קיום הדיון ועל האפשרות שאגבריה ישוחרר.

אגבריה, תושב מושיירפה שבוואדי ערה, הוא אחד משלושה מחבלים שחדרו לבסיס צבאי בשנת 1992 ורצחו שלושה חיילי צה"ל ששהו במקום. הוא נידון לשלושה מאסרי עולם בשל מעורבותו ברצח. על פי החוק, מחבל שנשפט ליותר ממאסר עולם אחד רשאי לפנות לוועדה מיוחדת של שירות בתי הסוהר בתום 15 שנות מאסר בבקשה לקצוב את עונשו, וכך עשה אגבריה.

בעקבות הפרסום על האפשרות שהוא ישוחרר, משפחתו של חלל צה"ל גיא פרידמן זעמה: "מדובר בחבורה של מחבלים שפלים, שבגדו במדינה ורצחו חיילים. אגבריה עוד הגדיל לקבל כסף מהרשות הפלסטינית כפרס על המעשה שביצע. אין מקום לגלות לרוצח הנאלח הזה ולו טיפה אחת של רחמנות". כמו כן, 58 חברי כנסת חתמו על מכתב שקרא שלא לקצר את עונשו של אגבריה.

יחד עם זאת, חברי הוועדה המיוחדת, שבראשה עמד השופט בדימוס בנימין ארבל, דחו את בקשתו של אגבריה ותיארו את הפיגוע כ"רצח שתוכנן בקפידה מראש על ידי השותפים, בוצע באכזריות רבה בסכינים, בקלשונים ובגרזנים".

גיא פרידמן ז
חלל צה"ל גיא פרידמן ז"ל, ארכיון|צילום: אור בן זריהן

מהחומרים שהוגשו לוועדה, חבריה הגיעו למסקנה שאגבריה "ממשיך בפעילות אידיאולוגית שלילית מהסוג שהביא אותו לביצוע מעשי הרצח", ושהוא לא שינה מדרכיו או זנח את האידיאולוגיה שלו. על כן, הם החליטו לא להמליץ לנשיא המדינה לקצוב את עונשו של אגבריה "לנוכח מסוכנותו".

המשפחות השכולות בירכו: "הקלה ושמחה גדולה"

משפחת פרידמן קיבלה עדכון על ההחלטה ומסרה: "קיבלנו בהקלה ובשמחה גדולה את הודעת נציגת מחלקת החנינות בוועדה שבקשת המחבל נדחתה. אנו מודים לכל מי שתמך בנו ועזרו לנו ללא לאות בנושא כאוב זה".

גם בפורום "בוחרים בחיים" של המשפחות השכולות ונפגעי הטרור, שליווה את משפחת פרידמן, מרוצים מההחלטה: "אנו מחזקים את הוועדה שקיבלה את ההחלטה המתבקשת שלא לקצוב את עונשו של המחבל. אנו עדיין מוחים ומתחלחלים מעצם קיום הדיון לקציבת עונש של כל מחבל שהוא".

עו"ד מוריס הירש, ראש המחלקה המשפטית של מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" שסייע למשפחת פרידמן, הוסיף: "יש לברך על ההחלטה של הוועדה לדחות את בקשתו של המחבל לקציבת עונשו. בהיעדר עונש מווות, מקומו בכלא, עד לסוף ימיו. כעת עלינו לגשת לבחינה של ההסדרים השונים שמאפשרים הקלה בעונשיהם של המחבלים, וזאת מתוך ראייה לערוך תיקונים מקיפים, כדי שלא נצטרך להתמודד שוב עם דיונים מהסוג הזה".