"שוחחו באווירה חיובית": שר הביטחון בני גנץ שוחח הערב (שני) עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. גנץ ביקש לברך את עבאס לרגל חג הקורבן שחל בימים אלו: זו שיחה ראשונה של בכיר בממשלה עם אבו מאזן מאז 2017, אז עשה זאת בנימין נתניהו. לאחרונה שוחח אבו מאזן גם עם הרצוג.
"השניים שוחחו באווירה חיובית והעלו את הצורך לקדם צעדים בוני אמון בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית", נמסר ממשרד הביטחון. לפי ההודעה, צעדים אלו "יסייעו לביטחון ולכלכלה של האזור כולו". גם נשיא המדינה הרצוג שוחח הערב בטלפון עם עבאס ובירך אותו לרגל חג הקורבן.
הרצוג שוחח גם בשבוע שעבר עם אבו מאזן, שהתקשר כדי לברך אותו לרגל כניסתו לתפקיד: הרצוג הודה לו על ברכתו וציין בפניו כי בכוונתו להמשיך ולשמור איתו על קשר שוטף כפי שעשו נשיאי ישראל הקודמים. כל זאת כדי לסייע לקידום היחסים והתקווה לשלום בין שני העמים החיים בשכנות זה לצד לזה.
בשבוע שעבר אישר הקבינט המדיני-ביטחוני את הדוח שהציג שר הביטחון בני גנץ, להקפאת כספים שמעבירה הרשות הפלסטינית למחבלים ובני משפחותיהם. על פי הדוח, הרשות הפלסטינית העבירה 597 מיליון שקלים לתמיכה עקיפה בטרור בשנת 2020.
בעקבות אישור הדוח, שהוכן על ידי המטה ללוחמה כלכלית במשרד הביטחון, הכספים יוקפאו מדי חודש מתוך מתוך כספי הסילוקין שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית. לפי החוק להקפאת כספי טרור, שר הביטחון מציג את הדוח בפני הקבינט - שמאשר כי קרא את תוכנו, אך לא את עצם ההקפאה או את מועדיה.
בשנת 2018 אישרה הכנסת את חוק ניכוי הכספים המועברים לרשות הפלסטינית. החוק קבע כי הניכוי שיתבצע לרשות יהיה לפי היקף הכספים שהרשות מעבירה לפעילי טרור ומשפחותיהם. ההצבעה עברה ברוב של 87 תומכים מול 15 מתנגדים בלבד.
רשימת הדרישות של אבו מאזן
בשבוע שעבר חשף פרשננו אהוד יערי את הדרישות שיעביר אבו מאזן לחידוש המו"מ עם ישראל. הרשימה הוכנה לצורך העברה לממשל ביידן, עם "העתק" ללשכתו של בנט. ואלו הדרישות:
- פתיחה מחדש של ה"אוריינט האוס" ושאר המוסדות הפלסטיניים, שנסגרו מאז 2001 במזרח ירושלים. לאמור: היתר לחידוש הפעילות הפוליטית של הרשות והארגונים הפלסטיניים שהמשטרה והשב"כ מונעים בתקיפות במזרח העיר. בעצם הכוונה היא לחזור למצב ששרר עד לאינתיפאדה השנייה ובוטל בידי ראש הממשלה אז אריאל שרון ז"ל.
- להחזיר אל כנו את הסטטוס קוו הישן בהר הבית במקום ההסדרים הנהוגים עכשיו. משמע - הגבלת פעילות המשטרה סביב מסגד אל-אקצא, דילול ביקורי יהודים וחיזוק מעמד שליחי הרשות הפלסטינית שם.
- הפסקת פינוי של ערבים מבתיהם בירושלים.
- שחרור "הפעימה הרביעית" של אסירים פלסטינים, שסוכמה בשעתו אך לא יצאה לפועל בשל גל הטרור ונוסף על כך – שחרור נשים, זקנים וקטינים.
- הפסקת הרחבת ההתנחלויות, לרבות הבנייה במזרח ירושלים, ופינוי כל המאחזים היושבים על אדמות של פלסטינים.
- הפסקת הריסת בתים בבקעת הירדן
- הפסקת חדירות צה"ל לערים הפלסטיניות.
- להחזיר למנגנוני הביטחון הפלסטיניים נשק שנלקח מהם.
- חידוש תהליך איחוד המשפחות. הכוונה, כמובן, מעבר לישראל ולא בכיוון ההפוך.
- הגדלת מספר הרישיונות לעבודה בישראל.
- החזרת השוטרים, הפקידים והמוכסים של הרשות הפלסטינית לגשר אלנבי, כפי שהיה נהוג אחרי הסכמי אוסלו. הפעלת מעבר המטענים בגשר דאמיה ומתן היתר לנמל תעופה בין-לאומי בגדה המערבית. וגם: אזור סחר חופשי ליד יריחו.
- הקצאת שטחים בשטחי C - כ-60% מהגדה-למפעלים, תחנת כוח ומיזמי תיירות (למשל: בים המלח) ומעבר לזה, העברת סמכויות תכנון ורישוי לרשות הפלסטינית וחיזוק פעילותה בשטחי B ובין היתר הנחת צינורות דלק לנמל ישראלי ולירדן וגם בנית מסילות ברזל לרכבות בתוך הגדה.
- שינוי "הסכם פריז" כך שמטענים המיועדים לגדה ישוחררו ממכס אחרי העברתם לשם והגבייה לא תבוצע בידי ישראל.
- שדרוג הרשתות הסלולריות בגדה ל-G4.