האסיר הסורי המשוחרר מדחת סאלח נהרג כתוצאה מתקיפה ישראלית, כך דווח אתמול (שבת) בתקשורת הסורית. בשנות ה-80 נעצר סאלח על מעורבות בפעילות חבלנית נגד ישראל ונדון ל-12 שנות מאסר. לאחר שחרורו שב לסוריה שם כיהן כחבר פרלמנט. לאחר הדיווחים, בסוכנות הידיעות הממלכתית של סוריה האשימו בפירוש את ישראל בחיסול ודיווחו כי "צבא האויב ירה בו בצעד פחדני כשהיה בדרך הביתה".

סלאח היה מקורב מאוד לנשיא סוריה אסד. לפי הדיווחים בסוריה חיסולו התבצע באמצעות צליפה, דרך פעולה דומה לחיסולים של פעילי טרור בצד הסורי שיוחס לישראל. עדיין לא ברור כיצד האירוע התנהל. בחודשים האחרונים מדווחים באופוזיציה הסורית כי אירן מקימה תשתיות טרור בגולן סמוך לגבול, וישראל מטפלת בכך באמצעות חיסולים של פעילים כאלו ואחרים.

האסיר הסורי המשוחרר מדחת סאלח נהרג
האסיר הסורי המשוחרר מדחת סאלח נהרג

סלאח, שחוסל בצד הסורי של רמת הגולן מול מג׳דל שמס, נעצר ב-1985 על מעורבות בפעילות חבלנית נגד ישראל ונדון ל-12 שנות מאסר, זאת לאחר שהצטרף לחוליית ״תנועת ההתנגדות הסורית בגולן״. בין העבירות שיחסו לו היו שיבוש פעולות מנגנוני הביטחון והטמנת מוקשים בדרכים צבאיות. כמו כן הוא נעצר בעקבות נסיון חטיפת חייל צה״ל.

ב-1998, לאחר שחרורו, הסתנן לצד הסורי והשתכן שם, ובתחילת שנות האלפיים הוא כיהן למשך ארבע שנים כחבר בפרלמנט הסורי שם ייצג את תושבי הגולן. לאחר מכן היה ראש משרד המעקב אחר תושבי הגולן הכפוף לנשיאות הסורית בממשלה.

תקיפה בסוריה (צילום: ללא)
תקיפה בסוריה|צילום: ללא

מוקדם יותר השבוע, הטלוויזיה הסורית דיווחה על תקיפה ישראלית באזור תדמור, שהובילה על פי גורם בצבא סוריה, למותו של חייל ולפציעתם של שלושה נוספים. לפי סוכנות הידיעות הממלכתית במדינה, התבצע עימות בין כוחות ההגנה האווירית הסורית לבין כוחות עוינים במחוז חומס. עוד דווח כי השיגורים בוצעו מצפון סוריה.

לפני כשבוע דיווח "המרכז הסורי לזכויות אדם" כי שני אנשי מליציות אירניות נהרגו בתקיפה ישראליתלפי הדיווחים בערוץ אל-מיאדין, התקיפה כוונה לבסיס חיל האוויר הסורי T-4 הנמצא במחוז חומס. גורם צבאי סורי טען אז כי המטוסים הישראליים שהשתתפו בתקיפה הגיעו מאזור תנף - סמוך לגבול עם ירדן ועירק. 

תקיפה ישראלית בסוריה
תקיפה ישראלית בסוריה, ארכיון

בעקבות כך, משרד ההגנה של רוסיה פרסם הודעה בה טען כי התקיפה בוצעה תוך כדי שכלי הטיס התוקפים הגנו על עצמם באמצעות שני מטוסים אזרחיים. הודעה רוסית על תקיפה בסוריה אינה חריגה, אך בהודעה הזו כן יש טענה חריגה - שלא הופעלו מערכות ההגנה כדי לא לפגוע במטוסים אזרחיים שעברו באזור.

הודעה זו יכולה ללמד על גודל המבוכה מהתוצאות של התקיפות שמיוחסות לישראל בעת האחרונה ומהביצועים הלא מוצלחים של מערכות ההגנה האווירית שרוסיה העבירה לידי צבא סוריה.

בפברואר 2020 האשימה רוסיה את ישראל שסיכנה מטוס "איירבוס" אזרחי מדגם 320 שעל סיפונו היו 172 נוסעים ואנשי צוות. ברוסיה נטען כי המטוס ניסה לנחות בדמשק אבל נאלץ לפנות לשדה התעופה בחמימים שבצפון-מערב סוריה בשל גל תקיפות ושם ביצע נחיתת חירום.