בצל המתיחות הביטחונית בישראל בשבועות האחרונים, קשה היה שלא להבחין בשקט מכיוון רצועת עזה. בניגוד לסבבי הסלמה קודמים, שבהם התלקחויות בירושלים ובגדה הבעירו גם את שלטון חמאס ברצועה - לא נרשמה אף הפרה מדרום במשך תקופה ארוכה, אך אמש - אחרי כחצי שנה שקטה בגבול - שוגרה רקטה מרצועת עזה ויורטה בהצלחה על ידי כיפת ברזל. .
את השקט היחסי בדרום עד כהניתן לזקוף זאת לתנופת הבנייה ושיקום התשתיות שמפיח תקווה ברצועה אחרי שנים ארוכות של עוני קשה וייאוש גדול. שלטון חמאס לא ממהר לסכן את כל מה שנבנה במימון מאות מיליוני דולרים מאיחוד האמירויות ומקטר.
בנוסף, עניין חריג נרשם בעזה לאחרונה, כאשר חוליה של הג'יהאד האיסלאמי שהתכוונה לשגר רקטות לעבר עוטף עזה סוכלה בידי אנשי הזרוע הצבאית של החמאס. החוליה נבלמה בידי החמאס באש חיה, ומקורות פלסטיניים מסרו לחדשות 12 כי אנשי חמאס גם עצרו פעילי ג'יהאד. ולמרות זאת - אחרי הפיגוע בתל אביב, חגיגות נצפו בעזה ובמקומות נוספים, ובחמאס ובג'יהאד האיסלאמי בירכו: "פעולה הרואית, תגובה טבעית לפשעים של ישראל".
ובכל זאת, הכלכלה העזתית מתחילה להרים אט-אט את ראשה, ראשית, בזכות תמיכת מצרים. באישור ישראל, נשיא מצרים א-סיסי פתח את שערי מדינתו למעבר סחורות, מזון, חומרי בנייה ועוד. שלוש שכונות ענקיות נבנות במרכזה, בדרומה ובצפונה של העיר עזה בניהול קבלנים מצרים - שמספקים פרנסה לאלפי פועלים מקומיים.
תשתיות וכבישים שעמדו הרוסים במשך שנים ארוכות משופצים גם הם. לאחרונה סיימו גם לפנות את כל ההריסות מסבבי הלחימה של השנים האחרונות - לא רק של "שומר החומות", גם של המגדלים הגדולים ביותר. בתכנון נמצא גם גשר באורך 500 מטר וברוחב 15 מטר שיחבר בין צפון רחוב צלאח א-דין לשכונת שוג'עייה.
כמעט לאורך כל שעות היממה נכנסות לרצועה ממצרים משאיות מלט וברזל ותמונתו של א-סיסי מתנוססת עליהן - כמו כמעט בכל רחוב בעזה. מבוקר ועד ערב בונים העזתים אלפי דירות שנועדו לשכן תושבים שבתיהם נהרסו בתקיפות צה"ל בשנים האחרונות - בחינם. במימון הקטארים, הדירות יוצעו גם במחיר מוזל במיוחד כדי לאפשר דיור בר-השגה לצעירים העזתים ולהפיח בהם תקווה.
הסגר על עזה אומנם עדיין לא הוסר במלואו, אך בכסף שמעבירה קטר משתקמים גם עסקים ונתמכות משפחות נזקקות - דבר המאפשר לתושבי עזה לראות לעצמם עתיד מעט טוב יותר והמצב הכללי מתחיל להשתפר. רואים גם מסעדות מפוארות שנבנות על קו הים, והמצרים מאפשרים לעזתים לעבור דרכו לעלייה לרגל בערב הסעודית.
התאוששותה האיטית של הכלכלה ברצועה מגבירה את תחושת הביטחון של תושביה. עד כדי כך שדווח אפילו על פליטים שברחו מאוקראינה לעזה בתחושה ששם יהיה להם טוב ובטוח יותר.
כל זה קורה כמובן גם באישור ישראל, שלה אינטרס גדול שהשקט לא יופר. ישראל אף הנפיקה אלפי אישורי כניסה לסוחרים ולפועלים עזתים בהיקפים שכמוהם לא נראו בעשרים השנים האחרונות. ואכן, בניגוד לאירועי שומר החומות בשנה שעברה, שהתחילו בעקבות עימותים בשכונת שיח' ג'ראח במזרח ירושלים לאחר שחה"כ בן גביר העביר לשם את לשכתו - השנה מהלך דומה שלו לא הצית מדרום דבר.
בחודש ספטמבר הציג שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד מתווה מקיף בסוגיית הרצועה, שכולל שיקום התשתיות בתמורה להתחייבות מצד חמאס לשקט ארוך טווח. הוא הגדיר אותו כ"מהלך רב שנתי של כלכלה תמורת ביטחון", ובשלב השני יקודמו בניית הנמל הימי בעזה וחיבור תחבורתי עם הגדה.