יממה לאחר הפיגוע הרצחני בחדרה ועדיין נבדקת חקירת מידת מעורבותם של בני משפחת המחבלים, שמזוהים עם דאעש. במהלך הלילה (בין שני לשלישי) נעצרו 12 חשודים על ידי המשטרה, מג"ב והשב"כ בעיר אום אל-פחם ובכפרים הסמוכים באזור ואדי עארה.
"גל המעצרים החל", מדגיש גורם במחוז חוף. הוא (הגל) צפוי עוד להימשך ולהתגבר בימים הקרובים". עד כה נעצרו 17 חשודים, כולם יובאו במהלך היום לדיום בהארכת מעצרם בבית המשפט השלום שבחיפה.
אמש פרסמנו במהדורה המרכזית כי שני המחבלים הגיעו לחדרה באמצעות מכונית מאזדה של אחד מחמשת בני המשפחה שבהמשך נעצרו בחשד למעורבות בפיגוע. בתוך כך, הלילה (שלישי) נמשך מבצע המעצרים של המשטרה ושב"כ באום אל-פחם.
במכונית הזו נמצאו שכפ"צים, רשתות הסוואה, פנסים ומשקפות - כל זאת חוץ מכלי הנשק והתחמושת העצומה שנמצאו על גופם של שני המחבלים. הכוונה שלהם הייתה לבצע מסע הרג המוני, והם נערכו לעימות ממושך עם כוחות הביטחון. רק התגובה הנחושה והמהירה של כוח המסתערבים שהיה במקרה באזור מנעה את הטבח שהם תכננו. בסך הכול נורו בזירת הפיגוע כ-60 כדורים, רובם בידי שני המחבלים.
מדובר בתא דאעש שלא זוהה בזמן על ידי מערכת הביטחון, זאת למרות שהמחבלים היו מוכרים לשב"כ - כמו עוד עשרות ערבים ישראלים תומכי ארגון הטרור הרצחני. למרות ששני החבלים הצטיידו בנשק רב עבור הפיגוע, ואף העלו לרשת סרטון שבו הם תיעדו את עצמם טרם הפעולה עצמה – לשב"כ לא קפצה התרעה על הפיגוע. בשב"כ מודים שזאת התארגנות שהיה צריך לשים עליה את היד.
בזמן שישב בכלא: אחד המחבלים סומן כקיצוני ביותר
אירוע נוסף מעברו בבית הכלא של אחד מהמחבלים, אימן אגבארייה, היה צריך להדליק נורת אזהרה במערכת הביטחון. ב-2017 היו 87 אסירי דאעש בישראל. במסגרת ההתמודדות עם התופעה של פעילי דאעש ערבים ישראלים, בשב"ס נוצרה פרקטיקה של שיקום או "ניטרול" של אותם פעילים באמצעות חינוך מיוחד מחדש שהם עוברים באגפים שמשויכים לפת"ח.
אגבארייה נעצר בזמנו בטורקיה לאחר שניסה לחצות את הגבול לסוריה כדי להצטרף לדאעש. ב-2016 הוא הגיע לישראל והחל לרצות עונש מאסר בכלא גלבוע, באגף 2 שמשויך לאסירי פת"ח. אלא שכבר אז אסירי הפת"ח מזהים שמדובר באדם קיצוני הרבה יותר מאסירי דאעש אחרים. הם החלו להכות אותו ולהענישו, ובשלב מסוים הוא מגורש מהאגף ומועבר לאגף של אסירי חמאס – שם הוא המשיך לרצות את עונשו.
המשטרה נערכת לגל מעצרים
במשטרה נערכו למבצע מעצרים הלילה בהשתתפות כוחות ימ"מ, מג"ב והיחידה הטקטית שייכנסו לתוך השכונות הפנימיות של אום אל-פחם. גל המעצרים הראשון - של חשודים במעורבות בפיגוע, ולאחר מכן מעצרי מנע ומעצרים מינהליים כדי לנסות ולמנוע את הפיגוע הבא. הלווייות המחבלים גם כן היו צפויות להיערך הלילה, אך במתכונת מצומצמת. המטרה היא שהן לא יהפכו למפגני ראווה וגאווה, וגם למנוע מצב שהמחבלים יהפכו לדמויות לחיקוי.
רה"מ נפתלי בנט הודיע על מצב חדש שצריך להתאים לו התנהלות חדשה, ולכן הוא מאשר להוציא לפועל מספר צעדים חריגים:
• צווי הגבלה ומעצרים מינהליים גם לאזרחים ישראלים.
• ניטור השיח ברשתות החברתיות לזיהוי מסיתים ומפגעים פוטנציאליים.
• הגברת מבצעי החרמת הנשק הבלתי חוקי.
• החזרת הנשק לחיילים ביציאה מהבסיס הביתה.
• תגבור כוחות משמעותי ביו"ש ובכל רחבי הארץ עד אחרי יום העצמאות.
קרובי משפחת המחבל: "אחיו השוטר המום, לא היה בקשר עימו"
במשטרה טוענים כי אחיו של המחבל אברהים אגבריה שעובד כחוקר בתחנת המשטרה בכפר סבא הוא חוקר מצטיין עם תעודות הערכה שלקח באופן קשה מאוד את הפיגוע. קרובי משפחתו אמרו ל-N12 שהוא לא היה אתמול בעבודה, שהוא בהלם, ומדגישים שהוא לא היה בקשר עם אחיו בשנים האחרונות.
מאות מפגינים התאספו בכיכר המשטרה בחדרה מניפים דגלי ישראל. חה"כ איתמר בן גביר, שהתעמת עם השר לביטחון הפנים עמר בר-לב בזירת הפיגוע, דיבר בהפגנה ותקף בחריפות את יו"ר רע"ם מנסור עבאס ואת רה"מ נפתלי בנט. מאות שוטרים נכחו באזור, חלקם סמויים, לצד 150 שוטרים שמאבטחים מוקדי חיכוך בצפון, כמו בעכו. ראש עיריית חדרה ניר בן חיים מארגן בימים אלה פסגה של ראשי רשויות יהודים וערבים, במטרה לנסות ולהרגיע את השטח.