אסדת הגז שעלולה לגרום לעימות: חיל הים החל במבצע אבטחה רחב היקף של אסדת הקידוח וההפקה שהגיעה הבוקר (ראשון) ליעדה באתר הקידוח כריש שבצפון-מזרח הים התיכון. היא ממוקמת 90 ק"מ מחופי ישראל, בנקודה הקרובה ביותר לחופי לבנון. בשבועות הקרובים יבצע חיל הים את הסידורים האחרונים עד שיחל הקידוח עצמו - ובהמשך תתבצע הפקת הגז.
האסדה הייחודית של החברה היוונית אנרג'יאן עלולה להפוך לנקודת עימות מול חיזבאללה - ובישראל נערכים לאבטח אותה מעל ומתחת למים. מדובר במשימה שהופכת להיות מרכזית ומשמעותית חיל הים מחשש שכוחות עוינים ינסו לפגוע בה.
בנאומו האחרון הזכיר נסראללה את אתר הקידוח הישראלי כשהוא דורש מממשלת לבנון למהר ולקדוח גם כן מול הקידוח הישראלי. חיזבאללה איים שאם ישראל תפגע בקידוח הלבנוני, ארגון הטרור יהיה רשאי לפגוע בזה הישראלי.
גם נשיא לבנון מישל עאון התייחס להגעת האסדה, והזהיר את ישראל מפני כל "פעולה אגרסיבית" במים השנויים במחלוקת. לדברי עאון, "כל פעילות באזור היא תוקפנית, פרובוקטיבית ועוינת". בהצהרה מטעם הנשיא עאון נאמר כי שוחח עם ראש הממשלה הזמני נג'יב מיקטי על כניסת האסדה "לאזור הימי השנוי במחלוקת עם ישראל", וכי ביקש מהפיקודי הצבאי לספק לו נתונים מדויקים ורשמיים בנושא.
רחפנים וחיישנים תת-מימיים ייפרסו: כך יאבטחו את האסדה
מדובר בשדה קידוח בים, בסמוך לגבול לבנון, ליד בלוק-9 הנמצא במחלוקת. בעקבות זאת, בישראל חוששים כי חיזבאללה או צבא לבנון ינסו לתקוף את האסדה. המאגר צפוי להתחיל להזרים גז ברבעון השלישי של השנה: כלומר, בעוד כ-3 חודשים.
חלקו הצפוני של קידוח כריש נושק לגבול הימי של לבנון, מה שגורם למחלוקת בין ישראל ללבנון סביב הבעלות על משאבי הגז. ואולם, מצידה של ישראל טוענים כי לא קיימת מחלוקת עם לבנון וכי ישנן הסכמות בנושא באמצעות הוועדה המשותפת שבראשה עמד השליח האמריקני המיוחד לנושא אנרגיה במזרח התיכון עמוס הוכשטיין. בישראל טוענים כי אתר הקידוח כריש גם אינו מפריע להסדרת הקו הבין-לאומי הימי ש"אינו נמצא במחלוקת".
על רקע הדברים, אישרה ועדת הכלכלה בשבוע שעבר להגביל את השיט סביב האסדה ברדיוס של 1,500 מטרים. זאת על מנת לספק למערכות על האסדה שטח פתוח לאתר, לזהות ולסווג כלי שיט מתקרבים.
אסדת כריש הינה מתקן חיוני למשק הישראלי וצפויה לספק למשק הישראלי שירותים חיוניים, ובראשם הפקת גז טבעי שחלק ניכר ממנו נועד לצריכה ע"י המשק הישראלי. פגיעה באסדה עלולה להוביל לקשיים ממשייים בתפקוד המשק הישראלי, עד כדי פגיעה באספקת חשמל סדירה לתושבי המדינה.
באזור ייפרסו רחפנים, חיישנים תת-מימיים ומערכות אקלטרו-אופטיות, כדי למנוע מכלי שיט, צוללנים וצוללות לפגוע באסדת הפקת הגז. מי שזכתה במכרז לסייע לחיל הים באבטחת האסדה היא חברת אלביט.