המצוד אחר המחבלים שרצחו 3 ישראלים בפיגוע אלעד נמשך: נקודת ההנחה של החוקרים היא שהמחבלים הכירו היטב את העיר וסביבתה והם עדיין נמצאים בשטח ישראל, כך פרסמנו אמש (שבת) ב"חדשות סוף השבוע". כוחות גדולים בסיוע אמצעים טכנולוגיים מתקדמים ממשיכים במאמצים לעלות על עקבותיהם של המחבלים ולשים עליהם את ידם.

חקירת הפיגוע הרצחני העלתה כי שני המחבלים שרצחו את אורן בן יפתח ז"ל יצרו עמו קשר במוצאי יום העצמאות וביקשו ממנו שיסיע אותם לאלעד – זאת בטענה שהם עובדים בשיפוץ בית הכנסת ברחוב יהודה הנשיא.

הנרצחים בפיגוע באלעד (עיבוד: n12)
הנרצחים בפיגוע באלעד|עיבוד: n12

אורן, שלא ידע שהשניים חמושים בגרזן וסכין, נענה לבקשתם – וכשהגיעו סמוך לבית הכנסת, הפתיעו אותו והחלו לדקור אותו. בשלב זה אורן ניסה בשארית כוחותיה להילחם ואף הצליח לפצוע את אחד מהמחבלים, אך לבסוף הם גברו עליו והמשיכו במסע הרצח.

הסגר על יו"ש הוארך ביומיים

לקראת כינוס הקבינט, שר הביטחון בני גנץ קיים הערכת מצב בהשתתפות הרמטכ"ל, ראש השב"כ ובכירים נוספים במערכת הביטחון. בסיומה הוחלט על הארכת הסגר הכללי על יו"ש ביומיים וכן לשלול היתרי עבודה לכל החמולה שאליה שייכים המחבלים.

ההחלטה להאריך את הסגר לא התקבלה בהסכמה מלאה והיו לכך התנגדויות. בהערכת המצב דנו גם על הצעדים שיש לנקוט על מנת להביא לדעיכת גל הטרור – בין השאר באמצעות לחץ כלכלי, בלימת שב"חים, טיפול בהסתה ומסיתים, פעילות מול רשתות חברתיות, ענישה וסייבר.

השאלה הגדולה שעלתה לדיון היא אם יש להכניס את עזה למשוואה, ואם נכון שישראל תגיב ברצועה גם נגד צמרת חמאס. לא הייתה תמימות דעים בין המשתתפים ולכן לא הוחלט עדיין.

היעד החדש של המשטרה: מסיעים ומעסיקי שב"חים

בצמרת המשטרה החליטו להציב כיעד מרכזי לא רק את השוהים בלתי חוקיים, אלא גם במסיעים, המעסיקים והמלינים שלהם בתוך ישראל. נכון להיום, העונש שיש למה שמכנים במשטרה "שלושת המ"מים" - המסיעים, המעסיקים והמלינים - הוא עונש כספי מגוחך שמסתכם בכמה אלפי שקלים בודדים.

המחבלים מאלעד
המחבלים מאלעד: אסעד יוסף אסעד אלרפאעי וצבחי עמאד צבחי אבו שקי
מעבר שב
צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

המשטרה פנתה לממשלה בהצעה לאשר לה להחרים לצמיתות רכב של מסיע שב"חים, וכן להגדיל את הקנס המינימלי ל-200 אלף שקלים – גם עבור מעסיקים ומלינים. המשטרה פנתה לרה"מ ולשר לביטחון הפנים בבקשה להעביר חקירה מהירה בנושאים האלה.

סוגיה נוספת שהממשלה נדרשה לטפל בה היא בתי הכלא שמלאים עד אפס מקום. נכון להיום עצורים כ-15 אלף איש בבתי הכלא, בעוד שהתפוסה המקסימלית שלהם היא 14 אלף. החוק היום אומר כי כל עצור שהוארך מעצרו חייב להיות כלוא במתקן של שב"ס, אך כרגע אין מקום פנוי. המשטרה פנתה לרה"מ ולשר לביטחון הפנים כדי שאלה יימצאו פתרון למתקני כליאה עבור השב"חים – אולי אפילו מתקנים מאולתרים או זמניים.