הסערה הבאה? בית משפט השלום בירושלים קיבל ערעור של 3 נערים יהודים - ואישר שאין פסול בכך שהשתחוו בהר הבית וקראו "שמע ישראל". לאחר שבצמרת המשטרה נדהמו למשמע ההחלטה - משרד החוץ הירדני פרסם אמש (ראשון) גינוי רשמי את ותקף הפסיקה. משטרת ירושלים תערער מחר לבית המשפט המחוזי על ההחלטה הדרמטית.

בהודעה שפרסם דובר המשרד נכתב: "ההחלטה מאפשרת לקיצונים לבצע טקסים ברחבות מסגד אל-אקצא והמתחם כולו. ההחלטה בטלה וחסרת השפעה משפטית לפי הדין הבין-לאומי שלא מכיר בסמכות של מערכת המשפט הישראלית על השטחים הפלסטיניים הכבושים מ-1967 ובהם גם מזרח ירושלים. זוהי הפרה בוטה של ההחלטות הבין-לאומיות הנוגעות בירושלים, ובהן החלטות מועצת הביטחון, שמבהירות כולן את הצורך לשמר את המצב בעיר הקדושה".

"ההחלטה מהווה הפרה חמורה של הסטטוס קוו ההיסטורי והמשפטי במסגד אל-אקצא", המשיכו במשרד החוץ הירדני. "ירדן לא מכירה בסמכות השיפוטית של ישראל במתחם ומזהירה מפני מתן אישור לקיצונים לפרוץ לשטח זה, שכולו נחשב מקום פולחן למוסלמים בלבד".

בחמאס איימו בעקבות הפסיקה: "החלטת בית משפט השלום לאפשר ליהודים הציוניים לקיים את הטקסים התלמודיים שלהם במהלך פלישותיהם הפרובוקטיביות לחצרות מסגד אל-אקצא היא משחק באש העובר על כל הקווים האדומים והסלמה מסוכנת שבהשלכותיה יישאו מנהיגי הכיבוש".

המלך עבדאללה (צילום: רויטרס)
ירדן בגינוי רשמי. המלך עבדאללה|צילום: רויטרס

השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג' תקף בחריפות את הפסיקה וצייץ בטוויטר: "‏ההחלטה לאפשר את הפרת הסטטוס קוו במתחם אל אקצא, איננה רק שגויה, אלא גם חסרת אחריות ומסוכנת. מספיק טיפש אחד כדי לשרוף יער שלם, וכדי לעצור את התבערה – על היועמ"ש והפרקליטות לערער על ההחלטה ולבקש את דחיית יישומה, לפני שנמצא את עצמנו במערבולת אלימות כתוצאה משיגעון גדלות של שופט שלום אחד".

במזכירות הממשלה הבהירו כי "אין ולא מתוכנן שינוי בסטטוס קוו בהר הבית. החלטת בית משפט השלום עוסקת אך ורק בעניין התנהגות הקטינים שהובאה בפניו, ואין בה קביעה רוחבית בעניין חופש הפולחן בהר הבית. ביחס לתיק הפלילי הספציפי עליו מדובר, נמסר לממשלה כי המדינה תגיש ערר לבית המשפט המחוזי".

יהודים משיכים לעלות אל ההר (צילום: עמית ולדמן, חדשות 2)
עולים להר הבית, ארכיון|צילום: עמית ולדמן, חדשות 2

פסק הדין שניתן היום בבית משפט השלום בירושלים קובע כי ליהודים מותר להגיד "קריאת שמע" ולהשתחוות בהר הבית. ההחלטה ניתנה בעקבות ערעור על מעצרם של שלושה נערים שהשתחוו וקראו "שמע ישראל" בעת שביקרו בשטח ההר. 

בצמרת המשטרה נדהמו הערב למשמע ההחלטה של בית המשפט וטוענים שיכולות להיות לכך השלכות מסוכנות. גורם בכיר במשטרה תקף: "החלטת בית המשפט נסמכת על דברים שאמר מפכ"ל המשטרה כשבפועל - דבריו כלל לא כוונו להר הבית".

גורם המקורב למפכ"ל ביקר את הפסיקה: "כשהמפכ"ל מדבר על חופש פולחן, הרי שאין מדובר על הר הבית שבו נשמר המצב הנוהג על פי מדיניות הממשלה כפי שאף אושר בהחלטות בג"ץ לאורך השנים. מדובר בפרשנות מעוותת של דבריו, תוך שדבריו הוצאו מהקשרם. בית המשפט ביסס החלטתו על פגם שנפל לגישתו בהליך וציין מפורשות שאין בהחלטתו משום קביעה כלשהי הנוגעת בחופש הפולחן בהר הבית. יובהר כי כללי הביקור במקום נותרו בעינם ומשטרת ישראל תמשיך לאכוף אותם כפי שהם".

תקף את השופט. פריג'|צילום: פלאש 90, חדשות

הנערים נעצרו על ידי המשטרה בשבוע שעבר וקיבלו צו הרחקה ל-15 ימים מהעיר העתיקה, בעקבות העובדה שהשתחוו והתפללו בתוך הר הבית. טענת המשטרה בבקשה לתנאים המגבילים הייתה שהתנהגותם עלולה להביא להפרת שלום הציבור.

לאחר שהוגש ערעור, שופט בית משפט השלום בירושלים ציון סהראי הורה על ביטול ההרחקות והתנאים המגבילים שניתנו לנערים היהודים על ידי המשטרה. בהחלטתו כתב השופט סהראי: "לטעמי, לא ניתן לומר שהשתחוות ואמירת קריאת שמע מקיימים חשד סביר להתנהגות העלולה להביא להפרת השלום, כפי שמחייב החוק. קשה להלום מצב ובו קריאת 'שמע ישראל' בהר הבית תהווה עבירה פלילית של מעשה העלול להביא להפרת השלום".

המפכ
"דבריו לא כוונו להר הבית". המפכ"ל שבתאי|צילום: דוברות המשטרה

כדי לבסס את ההחלטה, השופט בחר לצטט את דבריו של מפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי בחודש הרמדאן האחרון, בהם אמר: "הר הבית פתוח. משטרת ישראל מאפשרת לכל תושבי המדינה והשטחים שמגיעים להתפלל בהר לעלות ולקיים את פולחן הדת".

"בנסיבות אלה, הצהרה פומבית של מפכ"ל המשטרה, ממנה עולה בבירור ובפירוש כי כל תושבי המדינה רשאים לעלות להר הבית ולקיים את פולחן דתם, כשמה כן היא קוראת לכל מי שחפץ בכך לעשות כן", כתב השופט סהראי, "התנהגות העוררים נעשית בהתאם לקריאתו הפומבית של מפכ"ל המשטרה ובהתאם לחוק השמירה על המקומות הקדושים, ולא ניתן להחשידם בביצוע עבירה פלילית בשל כך".