ראש המכון לרפואה משפטית באוניברסיטת א-נג'אח בשכם, שהשלים את ניתוח הגופה של כתבת אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה, אמר היום (רביעי) לצוות שאיתו ולגורמים פלסטינים בכירים כי "לא ניתן לקבוע אם היא מתה מאש צה"ל או מכדור פלסטיני" - כך לפי מידע שהגיע לידי ישראל.
מוקדם יותר הצהיר ראש המכון כי "לפי הממצאים הראשוניים העיתונאית נפגעה בקליע בראשה וממרחק של יותר ממטר". הוא הדגיש כי מדובר רק בשלב הראשון וכי אין ראיה לירי שבוצע מטווח קצר לעברה.
סיקור נרחב של מות העיתונאית בג'נין ב-N12:
- חילופי אש בין צה"ל למחבלים בג'נין: עיתונאית אל ג'זירה נהרגה
- בנט על מותה של העיתונאית: "שהפלסטינים לא יזהמו את החקירה"
- גל שידורים פתוח באל-ג'זירה: זו הכתבת שנהרגה
ראש המכון לרפואה משפטית ציין כי העיתונאית מתה כתוצאה מפגיעת הקליע, ולא מאובדן דם או משהו דומה. לדבריו, הוא לא יכול למסור פרטים לגבי סוג הנשק שבו בוצע הירי או סוג הקליע שפגע באבו עאקלה, אך הבהיר כי הנושא הזה ייחקר באמצעות הגורמים המוסמכים. נתיחת הגופה מתבצעת במעמד הפלסטינים בלבד, לאחר שהרשות הפלסטינית דחתה את הצעת ישראל לערוך חקירה משותפת לתקרית.
האו"ם דורש לחקור את הרג שירין אבו עאקלה ודובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס גינה את ההרג וקרא גם הוא לחקירה מיידית ולהעמדה לדין של האשמים. "אנו שבורי לב על הרג העיתונאית האמריקנית שירין אבו עאקלה בגדה המערבית ומגנים זאת בחריפות", כתב בטוויטר. "האחראים חייבים לתת דין וחשבון. מותה הוא פגיעה בחופש העיתונות".
We are heartbroken by and strongly condemn the killing of American journalist Shireen Abu Akleh in the West Bank. The investigation must be immediate and thorough and those responsible must be held accountable. Her death is an affront to media freedom everywhere.
— Ned Price (@StateDeptSpox) May 11, 2022
זמן קצר לאחר פרסום הנתיחה הראשונית, הודה הרמטכ"ל אביב כוכבי כי בשלב הזה לא ניתן לקבוע בוודאות מאיזה ירי נפגעה העיתונאית. "יחידות צה"ל פועלות יום אחר יום בנחישות, מסכלות טרור ומונעות פיגועים", מסר כוכבי. "הפעילות נעשית בכל מקום שנדרש, ובמיוחד במרחב ג'נין, שיש בו ריכוז מחבלים גבוה".
הרמטכ"ל הוסיף כי "בניגוד לפלסטינים, חיילי צה"ל מבצעים ירי מקצועי וסלקטיבי. הכתבת שנהרגה שהתה בזירת לחימה. בשלב זה לא ניתן לקבוע מאיזה ירי היא נפגעה ואנו מצטערים על מותה". הוא הדגיש כי "כדי להגיע לחקר האמת הקמנו צוות מיוחד שיברר את העובדות ויציג אותן במלואן ובהקדם האפשרי". הרמטכ״ל אף הנחה לפעול, לברר ולתחקר את האירוע, תוך שימוש בכלל הכלים במטרה להגיע לחקר האמת, ומינה צוות ייעודי בראשות מח"ט הקומנדו, אל"מ מני ליברטי, לתחקר אירוע זה.
תוצאות הנתיחה הראשוניות מגיעות זמן קצר לאחר דבריו של שר הביטחון בני גנץ, שלפיהם לא זוהה ירי של חיילי צה"ל לעבר העיתונאית. "אני מבקש להביע צער רב על מותה. מדינת ישראל רואה חשיבות עליונה בשמירה על חיי אדם, ובשמירה על חופש העיתונות", אמר גנץ בנאום במליאת הכנסת. "חיילי צה"ל לעולם לא יפגעו בעיתונאים באופן מכוון וכל ניסיון לרמוז על כך הוא חסר שחר".
"אני מבקש מכאן לשלוח מכאן גיבוי ללוחמים ולכלל המערכים שפועלים אך ורק על מנת לשמור על הביטחון, וגם בכדי לספר את האמת כפי שהיא", המשיך גנץ בנאומו, שהופרע על ידי חברי הרשימה המשותפת. "מהממצאים הראשוניים של התחקיר שערך צה"ל בשעות האחרונות, עולה כי לא זוהה ירי לעבר העיתונאית, אך אנו ממשיכים בתחקיר".
"לעומת זאת ראינו סרטונים מהזירה בהם נראה ירי מאסיבי וחסר הבחנה של טרוריסטים פלסטינים, שייתכן ופגע בעיתונאית", הדגיש שר הביטחון. "את הממצאים שבידינו נעביר באופן שקוף וברור גם לידידינו האמריקנים וגם לרשות הפלסטינית".
גנץ הבהיר כי ישראל הציעה לרשות הפלסטינית לערוך במשותף את תחקיר התקרית החריגה. "העברתי היום מסר ברור לאבו מאזן שהאחריות שלנו כמנהיגים היא לשמור על הביטחון, להתנהל באופן שימנע אלימות ושפיכות דמים ולהגיע לחקר האמת". לדבריו, "העברנו מסרים גם למדינות נוספות, בהן לקטר שממנה משדרת אל-ג'זירה, כי הממצאים שבידינו מצביעים על כך שקיים סיכוי סביר שהעיתונאית נורתה מאש של חמושים פלסטינים".
לפני השר גנץ, התייחס לנושא גם ראש הממשלה נפתלי בנט, שגיבה את לוחמי צה"ל. "במהלך הפעולה ירו חמושים פלסטינים אש לא מדויקת, לא מבוקרת ולא מובחנת. כוחותינו השיבו לעבר מקורות האש, והם ירו בצורה מדויקת ככל הניתן, מובחנת ואחראית. בחילופי האש נפגעה ונהרגה באופן מצער עיתונאית אל-ג'זירה", אמר בנט.
לדבריו, "ברשות הפלסטינית מיהרו להאשים את ישראל, ויו"ר הרשות הטיח בישראל האשמות לא מבוססות, עוד בטרם חקירה". ראש הממשלה הבהיר כי "על פי הנתונים הראשוניים שבידינו, ישנו סיכוי לא מבוטל שהעיתונאית נפגעה בכלל מירי הפלסטינים החמושים, אך על מנת להגיע לאמת – אנחנו צריכים לקיים חקירת אמיתית, והפלסטינים בשלב הזה מונעים זאת".
ארגון העיתונאים והעיתונאיות בישראל הביע היום צער על מותה של העיתונאית שירין אבו עאקלה ופגיעה בעיתונאים נוספים. "על כל כוח, שפועל בכל שטח עימות, לשמור על חופש התנועה והסיקור של העיתונות ולעשות כל שביכולתו כדי למנוע כל פגיעה בעיתונאים", הדגישו בארגון. "אנו קוראים לרשות הפלסטינית לשתף פעולה בבדיקה משותפת עם ישראל לנסיבות העובדתיות שהביאו לפגיעה הטראגית בעיתונאית ומצפים מצה"ל להוביל תחקיר מהיר ויסודי ולהביא להפקת לקחים".