אופטימיות זהירה – כך ניתן לתאר את התחושות הבוקר (שלישי) במחוז ירושלים של המשטרה, שלושה ימים אחרי תחילת חודש רמדאן. על אף שבלילות האחרונים מאות ערבים התעמתו עם כוחות הביטחון, במשטרה סבורים שבשלב זה האירוע נמצא בשליטה – ועושים מאמץ כדי לשמור על זה ולאפשר שגרת חיים תקינה לאלפי המתפללים.
כמו בכל שנה, חודש הצום גורר היערכות רבה מצד המשטרה בירושלים, במיוחד במקומות הקדושים, בשל החשש מאירועי טרור ומהסלמה שתקרין גם על אזורים אחרים בישראל. לכך הצטרפה השנה היערכות נוספת על רקע החשש מפיגועי טרור נוספים, הדומים לאלו שקרו לאחרונה בבאר שבע, בחדרה ובבני ברק וגבו את חייהם של 11 בני אדם.
במסגרת אותה היערכות, מפעילה המשטרה יחד עם השב"כ חמ"ל משותף בעיר הבירה, שבו מנוטר המידע שעובר ברשתות החברתיות בערבית, בין היתר בטיקטוק. זוהי פעילות מסכלת, שנועדה "להציף" מסיתים ולהתחקות אחריהם. בצורה הזו ניתן לאתר גורמים קיצוניים והתבטאויות קיצוניות על כוונות של צעירים ערבים לבצע פיגועים, או להסית אחרים לצאת ולפגע.
הפעלת החמ"ל המשותף היא צעד מתבקש לנוכח המתיחות הביטחונית, והפעילות כבר נושאת פרי: בימים האחרונים נעצרו 14 ערבים שנחשדו במעורבות בפעילות טרור, והמספרים צפויים ללכת ולגדול.
באשר לשער שכם ספציפית, כפי שהעריכו במשטרה גם אתמול נמשכו שם העימותים. הם כנראה יימשכו גם הערב, שכן מגיעים למקום כמה מאות צעירים ערבים שלא חוזרים לבתיהם מהר הבית אחרי תפילת התראוויח, שמסיימת את הצום. במשטרה כלל לא בטוחים אם אותם צעירים בכלל צמים, וטוענים שהם באים לשער שכם במיוחד כדי להתעמת עם השוטרים ולפרוק הצטברות של תחושות זעם או אנרגיות.
ועדיין, על אף התמונות שמגיעות בכל ערב מאזור העיר העתיקה, במשטרה מרוצים מכך שעד כה העימותים נשארים באזור אחד מוגדר - שער שכם והסביבה הקרובה אליו ברחוב סולטן סולימאן. כל עוד זה קורה בשעות מסוימות, מתחיל בעשר בלילה ונגמר סמוך לחצות, במשטרה סבורים שהם יכולים לשלוט באירועים האלה ולפקח עליהם.
עם זאת, יש גם קו אדום - אם העימותים יגלשו לאזור הר הבית, או שיהיו ניסיונות להרחיב את אותם גם לכביש 1 או לאזור קו התפר עם השכונות היהודיות, תשתנה הגישה של המשטרה. עד כה, מאחר והמהומות נשארות תחומות יחסית, ההנחיה במשטרה היא להפעיל אמצעים רכים ולא לגלוש לאמצעים חריפים יותר כמו מכת"זית, בואש או רימוני הלם. בינתיים פועלים השוטרים שם עם אלות ועם פרשים על סוסים.
ההימנעות מהאמצעים האלה נובעת, בין השאר, גם מהרצון של המשטרה לאפשר למאות ואולי לאלפי ערבים מוסלמים אחרים לחגוג את השעות שאחרי סיום הצום, באמצעות דוכני אוכל ומסחר ואפילו הופעות של ילדים באזור שער שכם. במחוז ירושלים אומרים שעדיין נעשה מאמץ, למרות העימותים של שלושת הימים הראשונים של חודש רמדאן, לתת לרוב הדומם סוג של "אשראי".
במסגרת אותו אשראי, גם מעצר חשודים מתבצע בצורה כירורגית ונקודתית, בזכות תצפיות מגבוה או ממרחק. כלומר, אלו לא מעצרים של קבוצות של אנשים, אלא פעולות שמתבססות על איתור גורמים מתסיסים או בודדים שמיידים בקבוקים ואבנים, וניסיון לעצור רק אותם ולא את האחרים.