כשבועיים אחרי תום מבצע "עלות השחר" נגד מטרות הגי'האד האיסלאמי, דובר צה"ל מתיר לפרסם הערב (רביעי) כי מערך הכטמ"ם (כלי טיס מוטסים מרחוק) ביצע עשרות תקיפות, למעלה ממאה גיחות ופעל יותר מ-2,000 שעות טיסה. הכטמ"מים השיגו 90% פגיעה ביעדים במהלך המבצע ברצועת עזה. 

כלי הטיס המוטסים מרחוק הפכו בשנים האחרונות לגורם משפיע בפעילות המבצעית בצה"ל. בכל זמן נתון נמצאים הכטמ"מים באוויר למען איסוף מודיעין, תצפית, תקיפה וסגירת מעגלי אש. יכולות התקיפה של הכלים הללו הביאו בשנים האחרונות לסיכולם של פעילי טרור ומבוקשים ברחבי הרצועה.

במהלך מבצע "עלות השחר" חוסל בין היתר מפקד המרחב הצפוני של הארגון, תייסיר ג'עברי – שחיסולו פתח למעשה את המבצע. ג'עברי כיהן בכמה תפקידים בכירים בארגון, לרבות ראש תחום המבצעים ואחראי התיאום עם חמאס. בעבר הוא פעל לצדו של בהאא' אבו-אלעטא, שחוסל במהלך מבצע "חגורה שחורה" בשנת 2019. לאחר החיסול מונה ג'עברי למפקד מרחב של צפון בארגון ברצועה.

במסגרת תפקידיו, ג'עברי, שהיה לדמות בכירה בארגון, היה אמון על קבלת החלטות רבות של הארגון, וקידם  מתווים להוצאת פיגועי נ"ט נגד אזרחים ישראלים ונגד חיילי צה"ל.

מבצע:
מל"ט. נמצא בשמיים בכל רגע נתון|צילום: דובר צה"ל
מבצע:
"עזה מוצפת כטמ"מים" (כלי טיס מוטסים מרחוק)|צילום: דובר צה"ל

עיקר פעילותו של מערך הכטמ"מים מתרחשת בבסיס חיל האוויר בפלמחים. שם נמצאים בין היתר יחידת "זיק" של חיל התותחנים. בסיס תל נוף מפעיל את הטייסת של כטמ"ם "איתן". בחודש האחרון נפתחה טייסת חדשה בבסיס חצור המפעילה את ה"ניצוץ".

המערך פועל בשיתוף פעולה עם יחידות המודיעין ומופעל על ידי מרכזי האש בחטיבות, באוגדות ובפיקודים. המפעילים מקפידים על ביצוע תקיפות איכותיות ומדויקות למניעת פגיעה בבלתי מעורבים. מדובר צה"ל נמסר כי הפעילות המבצעית של טייסות הכטמ"ם מהווה כ-80% מכלל שעות הטיסה המבצעיות בחיל האוויר.

מפקד בסיס חיל האוויר בפלמחים, תת-אלוף עומרי דור: "עזה כולה 'מרוצפת' בכטמ"מים שאוספים מודיעין 24 שעות סביב השעון. מהמודיעין הזה בפיקוד הדרום, אוגדת עזה, מפקדת חיל האוויר וזרועות נוספות, מפיקים מודיעין איכותי שהופך למטרות וחלק מהמטרות האלה נתקפו הן על ידי מסוקי ומטוסי הקרב בימים האחרונים, וכמובן על ידי הכטמ"מים שלנו, שגם הם חלק בלתי נפרד ממערך התקיפה של צה"ל.

עולם התקיפה במערך הכטמ"ם הוא מגוון, החל מאירוע כירורגי מאוד של למצוא אדם או משגר בודד ולנטרל אותו מבלי לייצר נזק סביבתי ונזק לאדם אחר. יכולת סריקה וניקוי מצוינת, שמאפשרת תקיפות קרב מסיביות כמו שאנחנו רואים בתקופה האחרונה, בשנים האחרונות בכלל, ולבצע עדיין תקיפות אגרסיביות עם הרבה מאוד חומר נפץ ומינימום נזק אגבי, חלק מהדבר הזה הוא בזכות מערך הכטמ"ם. לא אחת עצרנו תקיפות מלהתבצע, כדי למנוע פגיעה בחפים מפשע".

קצין התותחנים הראשי, תת-אלוף נרי הורוביץ: "בימים שקדמו למבצע 'עלות השחר' יחידת זיק פעלה במרחב הרצועה ונערכה למספר תרחישים מבצעיים. שהגיעה ההחלטה לצאת למבצע יזום, ביצעה מגוון רחב של משימות איסוף ותקיפה החל מסיכול בכירים, השמדת משגרי רקטות ופצצות מרגמה, איתור וסיכול של חוליות תמ"ס שנערכו לשיגור או כאלה שכבר ביצעו ירי לעוטף עזה ולעורף מדינת ישראל.

"יחידת זיק מתמחה בסגירת מעגלים, חשיפת אויב ותקיפות כחלק ממאמצי ההגנה וההתקפה, היוותה כוח משמעותי במבצעים רבים לאורך השנים ובעלת מורשת קרב ענפה, קיימת למעלה משני עשורים ומיום הקמתה מהווה מודל לשותפות רב-זרועית ייחודית בצה"ל".

מבצע:
יותר מ-2,000 שעות טיסה ועשרות תקיפות|צילום: דובר צה"ל



מפקד יחידת הכטמ"ם היבשתית בחיל התותחנים (5252), סגן-אלוף מ': "יחידה 52 יחד עם שאר טייסות הכטמ"ם במערך, פעלו במבצע "עלות השחר". המבצע אפשר לנו, ליחידה, את היתרון היחסי בחיבור לאוגדת עזה ולפיקוד הדרום, במשימת ההגנה על ישובי העוטף. מערך הכטמ"ם הוא מערך שמומחיותו במשימות הסיוע והתקיפה. כיחידה יבשתית המובילה במבצע הנוכחי את התיאום והמשימות מול אוגדת עזה ופיקוד הדרום, אנחנו פועלים 24/7 כדי להבטיח את ביטחונם של תושבי העוטף ומדינת ישראל. נמשיך לעשות את זה כדי שכולם יוכלו לחזור למרקם חיים תקין ולשגרה המיוחלת".