שלושה ישראלים נרצחו אתמול (רביעי) בפיגוע המשולב באזור התעשייה באריאל, שלאחריו מתחו בצה"ל ביקורת קשה על התנהלות המאבטח ששהה במקום וטען כי "ירה באוויר". לפני כחודש נפלה סמלת נועה לזר ז"ל בפיגוע במחסום שועפאט. בתחקיר שנערך לאחר האירוע נכתב כי זוהו "כשלים בשגרת הפיקוד במחסום, במהירות התגובה, ובאי-חתירה למגע עם המחבל על ידי הכוחות הפועלים במעבר".
בפיגוע במעלה אדומים שבו חוסל המחבל עודי תמימי בסופו של קרב יריות, הגיבו המאבטחים במהירות ואף מנעו ממנו להשתמש ברימון רסס שנמצא מאוחר יותר בזירה. בין שלושת האירועים הבדלים רבים, אך בכולם ניצבו מאבטחים אזרחיים.
חברות האבטחה הפרטיות, שחלקן מוגדרות כחברות שמירה, מורכבות ממאבטחים בעלי רמות הכשרה מגוונות, אשר כפופים למשטרת ישראל ולשב"כ. כדי להציב אבטחה חמושה נדרש אישור משטרתי, כך שלא כל שומר או מאבטח הוא מונחה משטרת ישראל או שב"כ ויש גופים שעליהם חלה ההנחיה ובהם ההתנהלות סדורה יותר.
"למעשה, מאבטחים השייכים לגוף שנופל תחת ההנחיה הזו חייבים בהתאם להיות עם רקע מסוים, לקבל אישור בריאותי, ולבצע בדיקות נפשיות ורפואיות. הם צריכים לצאת לקורס של 6 ימים וזה קורה בבתי ספר להכשרת מאבטחים המפוקחים על ידי המשטרה", מסביר ניר גלבוע, הבעלים של חברת האבטחה צוות 3. לדבריו, בארץ יש פחות מ-10 מוסדות הכשרה כאלו.
רק אלו העומדים בתנאי הסף רשאים לגשת למוסדות האלו, ובסיומם הם מקבלים תעודה ועליה לוגו משטרה. המסיימים נכנסים למאגר ממוחשב שנעקב ומנותר. המאגר כולל בין היתר בדיקה ווידוא של רענונים בבתי הספר כל 3 חודשים נוסף על מעקב על מצבו הבריאותי והנפשי של המאבטח. במידה ומאבטח לא עומד בתנאים ההלו - הסמכתו נפסלת.
"כמעט לכל מתקן צריך שתהיה פקודת מבצע - וזה צריך להתכתב עם קצין הביטחון ולהיות מאושר על ידי המשטרה. כל פקודת מבצע מספקת מענה לאיום אחר", הוסיף גלבוע. "מאבטח בסיסי עובר קורס של 6 ימים. ויש גם קורסים של שבועיים ושל חודש וחצי. באתרים מונחים צריך פקודת מבצע שקובע את רמת ההכשרה הנדרשת אצל מאבטח. יש גם קורס מנהלי ביטחון למי שאחראי על פקודות המבצע, וגם עבורם יש בתי ספר ייעודיים".
לדברי גלבוע, ישנה מצוקת כוח אדם מורגשת בענף. "אנחנו נמצאים בימים שבהם יש חוסר בעובדים. תחום האבטחה הוא לא אטרקטיבי במיוחד והשכר בו לא מספיק מתגמל". לדבריו המאבטחים לא מתוגמלים הן בהיבט הכלכלי והן במורלי. "אם תיקח את האירועים האחרונים אתה תבין שמי שהביא את האירוע לסיומו זה או מאבטח אזרחי או אזרח נושא נשק. באבטחה אתה תמיד המתגונן ולא היוזם. לכן צריך לעבות המון נקודות מאתגרות ליד מחסומים עם כוחות נוספים ואם זה יקר אז אמצעים טכנולוגיים", הדגיש.
"לפעמים כשאתה פעיל באזור אזרחי שביום יום החיים שלווים, המעבר מכלום לאירוע הוא כל כך מהיר ולפעמים בדקות הראשונות לאנשים לוקח להם זמן", מסביר גלבוע את מה שעשוי להיות ההסבר לאופי התגובה של המאבטח לפיגוע המשולב באריאל. "גם בצבא יש המון אירועים שלא תמיד מדברים עליהם שלא הייתה מספיק חתירה למגע ורצון להכריע, יכול להיות שגם כאן. אם נסתכל על השער הכניסה נראה שיש שם מפגע שתוך שנייה מבצע את המעשה ושום דבר לא מייצר את הריחוק ביניהם. מדובר באדם שהסתובב שם ביום-יום", הוסיף.