מדוח מבקר המדינה מסוף חודש פברואר עולה תמונה עגומה: המבקר מתניהו אנגלמן קבע כי משנת 2021 נכנסו דרך הפרצות 1.4 מיליון שב"חים, ושגם כיום נכנסים 6,000 שב"חים מדי יום לישראל. מטרת הכניסה של רובם היא להתפרנס, אבל יש גם מי שמחפש לבצע פיגועים. בשנת 2017, החליטו בצה"ל להפסיק לתקן את הפרצות בגדר. "הדבר הוביל להתדרדרות מתמשכת בכשירותו של המכשול, להפקרת קו התפר ואובדן המשילות במרחב", נכתב בדוח המבקר.
עוד ציין המבקר, כי בעקבות גל הפיגועים באפריל 2022, הוקצו 360 מיליון שקלים להקמת גדר באזור מנשה, אלא שמדובר בפתרון חלקי. עלות משוערת של הקמת גדר לכל אורך קו התפר עומדת על 2.4 מיליארד שקלים. כפי שהדגיש המבקר, בהיעדר תוכנית שלמה "יש חשש שתופעת ההסתננות תימשך על הסיכון הנשקף בגינה".
שוכרי סלימאן, נהג הסעות פלסטיני, טען כי לא ניתן להיכנס ללא אישור: "הגדר חסומה, זה סגור לגמרי, בצורה מוחלטת. ככה שהפועל שרוצה להיכנס צריך שיהיה לו אישור בתוקף, ורק אז הוא יכול לעבור במחסום". יוסף מוגרבי, נהג נוסף, טען כי אם יגיע אדם ללא אישור כניסה - הוא לא יסיע אותו.
בינתיים, המתיחות הביטחונית מורגשת היטב בכל רחבי הארץ וכוחות צה"ל מנסים למנוע את הפיגוע הבא. רק אתמול חיסל כוח של סיירת גולני שלושה מחבלים מארגון גוב האריות שנסעו ברכב לעבר עמדה צבאית בשומרון, ירדו ממנו ופתחו באש. חמוש נוסף הסגיר את עצמו לידי כוחות הביטחון. הלוחמים איתרו במקום שלושה רובים מסוג 16-M, אקדח ועשר מחסניות.
אבל ניסיונות הפיגוע לא תמיד נעצרים במחסומים ובעמדות הצבא. רק ביום חמישי האחרון המחבל מעתז אל-חוואג'ה מהכפר נעלין, חוסל אחרי שביצע את הפיגוע ברחוב דיזנגוף בתל אביב. אל-חוואג'ה חצה את הגדר באזור מחסום מכבים, וביצע את הפיגוע בהיותו שוהה בלתי חוקי. ושוב, כפי שקרה לא פעם בעבר, נראה שפרצות בגדר, בקו התפר הופכות להיות הבטן הרכה של מדינת ישראל.
"עדיין יש מעברים", הסביר איתן אשרי, רבש"צ היישוב שקף. "צריך לזכור שככה בעבר גם עברו מחבלים והדבר הזה מסכן את יישובי קו התפר". צריך להדגיש, הצבא ומערכת הביטחון פועלים כל הזמן לתיקון הגדר ולחיזוקה, אבל בינתיים השב"חים (שוהים בלתי חוקיים) ממשיכים להיכנס, חלקם הופך בסופו של דבר למבצעי פיגועים.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מדובר בביקורת שלא מייצגת את המציאות בשנה האחרונה בקו התפר. כיום עוברים ביום עד עשרות בודדות של מסתננים במרחב התפר ביהודה ושומרון. פעילות כוחות הביטחון טרם מבצע "שובר גלים", הותאמה לצורך המבצעי. עם תחילת מבצע "שובר גלים", הוחלט על שינוי סדרי העדיפויות והשקעת משאבים משמעותיים במרחב התפר לטובת סגירת הפריצות בגדר".
המאמצים באים לידי ביטוי בהצבת כוחות רבים בתפר, שיפור תשתיות הגדר, שדרוג והצבת אמצעים
טכנולוגים בתפר, ביצוע הכשרה מותאמת לכוחות צה״ל לתעסוקה מבצעית בקו התפר, הרחבת סל הכלים
המשפטי נגד מסתננים שעוברים על החוק, חיזוק שיתוף הפעולה בין ארגוני הביטחון נגד התופעה ומאמצים
נוספים שמבוצעים בקו התפר על מנת למנוע מעבר של מסתננים בלתי חוקיים לשטחי מדינת ישראל".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "נתוני מערכת הביטחון, שהועברו למשרד מבקר המדינה, סותרים את הנתונים שפורסמו בדוח הביקורת. מערכת הביטחון השקיעה 8.3 מיליארד ₪ במרחב התפר ב-20 השנים האחרונות. רובה המוחלט של ההשקעה קיימת ומתוחזקת עד היום וכוללת חומות, כבישים, מחנות, מעברים, טכנולוגיות, חמ"לים ועוד. הסכום ש"אבד" בשל הפרצות נאמד בכ-32 מיליון ₪ בלבד לאורך כ- 20 שנים של אחזקת הגדר ותיקוני פרצות. כבר מעל לשנה שגדר הביטחון תקינה ב 100% ומתוקנת מדי יום".
לפני ההסלמה הביטחונית ומבצע 'שובר גלים' עמדה כשירות גדר התפר על כ-82%, למעט באזורים שבהם הוחלט מבצעית שלא לתקן את הפרצות. לראייה, בתוך שבועיים מתחילת המבצע סגרה מנהלת גבולות ותפר את המכשול כולו והוא עומד, כאמור על 100% כשירות מאז ועד היום. מנהלת גבולות ותפר ביצעה פעולות אחזקה ותיקון פרצות לאורך השנים. משיקולים ביטחוניים הוחלט שלא לתקן את הפרצות במוקדי נזקים חוזרים בלבד, שמהווים כ-18% מכלל המכשול. דוחות האחזקה המלאים הוצגו למבקר המדינה".
בניגוד לנטען בדוח לא הייתה ירידה בתיקוני הגדר, אלא להיפך. בשנים 2022-2020, בוצעו 4,371 תיקונים, עלייה של 100% ביחס לשנים 2017-2019, שבהן בוצעו 2,287 תיקונים. בראייה רב שנתית, פעילות האחזקה השוטפת חסכה בעשור האחרון כ- 9 מיליארדי ₪. החלטת משרד הביטחון לתחזק מערכת מבצעית קיימת ולא לצאת למכרז חדש, חסכה למערכת הביטחון כמיליארד ₪. המערכת ממשיכה לתת תפוקה מבצעית גם לאחר 20 שנים מאז שהוקמה ולמרות שאורך חייה הוגדר במקור ל-15 שנים בלבד".
על אף הכתוב בדוח, בשנים שקדמו לדוח הוחלפו מערכות התצפית במכשול במערכות חדישות ומתקדמות. במסגרת מבצע "שובר גלים" אושרה תכנית לחיזוק המענה האיסופי במרחב בתפר, שמבוצעת בימים אלה.
מנהלת גבולות ותפר מקימה מחדש את המכשול בצפון השומרון, בין סאלם לאורנית. המכשול שיכלול בחלקו חומה ובחלקו גדר מחוזקת (שעון חול) עם אמצעים טכנולוגיים ואתרי איסוף חדשים, יושלם בתוך כשנה. משרד הביטחון מגבש בימים אלה תכנית לשדרוג המכשול והמעברים שלאורכו. התכנית תובא לאישור הדרג המדיני".