"יכולותיה הוכחו לאורך השנים": ישראל וגרמניה חתמו היום (חמישי) במשרד ההגנה הגרמני על הסכם למימוש עסקת המכירה של מערכת חץ 3. בטקס החתימה במעמד שר הביטחון יואב גלנט, מנכ"ל התעשייה האווירית בועז לוי ושר הביטחון הגרמני בוריס פיסטוריוס. בטקס, גלנט הזהיר מפני תפוגת אמברגו הטילים על איראן בעוד כחודש: "יהיה לה חופש פעולה להפיץ טילים מתקדמים, לצד המרוץ להשגת נשק גרעיני צבאי". המנועים המאיצים את מיירט המערכת "חץ 3" פותחו ויוצרו בתומר - חברה ביטחונית ממשלתית, שמהווה מוקד ידע להנעה רקטית.
פרויקט "חץ 3" - סיקור N12
בנאומו במעמד החתימה, גלנט המשיך להזהיר מפני איראן: "המל"טים האיראניים שהורגים אזרחים חפים מפשע ברחבי העולם, הם רק הפרומו למה שנראה. למול התוקפנות האיראנית, על הקהילה הבינלאומית לבצע פעולות משמעותיות״. בטקס הוא גם בירך על שיתוף הפעולה עם גרמניה: "80 שנים מאז מלחמת העולם השנייה, ישראל וגרמניה משלבות ידיים בבניית עתיד בטוח יותר לשני העמים".
עוד הוסיף גלנט: "מערכות ההגנה האוויריות הישראליות, הם דינמיים ומתפתחים - כי אנחנו הגנו על ישראל מאז הקמתנו ועלינו להישאר תמיד לפני אויבינו. מערכת החץ 3 היא מהמתקדמת ביותר מסוגה בעולם". הוא פנה לשר הביטחון הגרמני ואמר כי "היום יותר מתמיד, אנו חולקים איומים משותפים".
בתשובה לשאלת "חדשות 12", גלנט השיב מה אימו שורדת השואה פרומה גלנט ז"ל הייתה אומרת לו על ההסכם: "אני חושב שהיא הייתה מאשרת את העסקה הזאת. גרמניה של היום היא לא גרמניה של אז".
"אירוע היסטורי ואבן דרך משמעותית בין גרמניה לישראל"
לאחר החתימה אמר מנכ״ל התעשייה האווירית, בועז לוי: "מערכת נשק חץ היא הראשונה בעולם שאפשרה יירוט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספרה להגנה מפני איומים אסטרטגיים - שיכולותיה הוכחו לאורך השנים. זהו אירוע היסטורי ואבן דרך משמעותית בין המדינות - שמהותה ערבות הדדית ושותפות גורל".
לוי שיתף גם על שיחה עם אימו שורדת השואה, לקראת ההסכם: "היא שלחה אותי לפה. מערכת חץ היא מערכת שנותנת הגנה לאזרחים. גרמניה של היום שונה משל פעם. שיתוף הפעולה הזה חשוב לה, אז הוא חשוב גם לי".
עוד הוא אמר כי "מערכת ההגנה 'חץ' היא מרכיב מרכזי במערך ההגנה הרב שכבתית של מדינת ישראל", והדגיש: "ההסכם מעיד על שיתוף הפעולה ההדוק בין התעשייה האווירית, משרד הביטחון הישראלי והסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים ועתה גם עם משרד ההגנה הגרמני".
עמיר פרץ, יושב ראש התעשייה האווירית, אמר בהתרגשות: "זהו יום חשוב ביותר, נקודת מפנה מהרבה מאוד בחינות. מדובר בצעד חשוב שנותן לנו הזדמנויות רבות שנשדרג את מעמדנו בעולם. זה אף מייצר אווירה בין-לאומית טובה, ומשדרג את המצב הכלכלי, הביטחוני והמדיני של ישראל".
ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון ל-N12: "לא נמכור את המערכת לכל מדינה"
דני גולד, ראש מפא"ת במשרד הביטחון: "מדובר בהישג חסר תקדים, היסטורי. אנחנו חולקים את אחד משכבות ההגנה הכי חזקות שלנו - עם ממשלת גרמניה. המערכת מגינה על תושבי מדינת ישראל ומצילה חיים, ומקנה הרתעה ויכולת עבודה למשק הישראלי אם ותהיה התקפה - ואת זה אנחנו חולקים עם גרמניה".
משה פתאל, ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, הבהיר ל-N12 כי המערכת לא תימכר לכל מדינה: "אנחנו סומכים על יכולת הביטחון הגרמנית. עברנו תהליכים מאוד מורכבים של משא ומתן, גם עם הגרמנים וגם עם האמריקנים. הייתה לנו תמיכה גדולה מאוד של הצד האמריקני, ואנחנו מודים להם על זה".
על מכתב ההתחייבות, בהיקף 600 מיליון דולר, חתמו מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (במיל') אייל זמיר וראש מנהל הרכש של גרמניה. "עסקת החץ 3 תזניק לשיא חדש את היצוא הביטחוני הישראלי ותוסיף באופן ישיר מאות מקומות עבודה חדשים. מערכת הביטחון הישראלית כולה מחויבת להסכם ולהעמקת שיתוף הפעולה עם גרמניה. הפוטנציאל גדול, יש תחומים נוספים שאליהם נוכל לפרוץ", נכתב.
בחודש יוני האחרון בית הנבחרים הגרמני אישר תשלום 560 מיליון אירו "דמי רצינות" עבור רכישת המערכת המתקדמת מישראל. זו העסקה הביטחונית הגדולה ביותר בתולדות המדינה - שתגיע לסך כ-4 מיליארד אירו. כחודשיים לאחר מכן, מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה למשרד הביטחון כי הממשל האמריקני החליט לאשר את ההסכם של ישראל עם גרמניה לרכישת מערכות הגנה של טילי "חץ 3".
גרמניה החלה לנהל משא ומתן רשמי מול ישראל כמה שבועות אחרי תחילת המלחמה באוקראינה, אז הבינו בגרמניה כי היא והשותפות שלה אינן מוגנות מפני טילים רוסיים.