תושבי בקעת הירדן נאלצים להתמודד עם הפרות מתמשכות של שגרת חייהם בעקבות הברחות חוזרות ונשנות דרך גדר המערכת בין ירדן לישראל - שמסכנות חיי אדם ומובילות לפגיעה בביטחון. על פי המשטרה, לא רק אמצעי לחימה ותחמושת מוברחים דרך הגבול הירדני – אלא אפילו בעלי חיים. אחד המקרים המוכרים להברחה כזאת היא האריה אבו מאלק, שאותר בדירת מסתור במרכז הארץ.
אומנם העלייה במחירי הנשק מעידה באופן חד-משמעי על הצלחות בסיכולי ההברחות (היצע אל מול ביקוש), אך עדיין קיים קושי בסיכול כלל ההברחות, והוא טמון בכך שלמערכת הביטחון לא ברור מהן הפרצות והאזורים מהם נוטים המבריחים להסתנן לישראל. תפיסת העבודה בשטח משתנה בהתאם להיערכות כוחות הביטחון.
דויד אלחייני, ראש מועצת בקעת הירדן, קרא להחמיר את הענישה עם המבריחים, בניסיון להתמודד עם ממדי התופעה: "צה"ל הפנים את המציאות וההשלכות הביטחוניות של ההברחות במהלך השנים ונערך בהתאם הן במישור הטכנולוגי והן בכוחות מקצועיים. אנחנו מקווים, כדי לצמצם יותר את ההברחות, שמשרד הביטחון יקצה משאבים כדי לשדרג את גדר המערכת. הנשק שמוברח מוצא את דרכו לגורמים פליליים ולטרור שגובה חיי אדם. צריך לעצור את ההברחות ולתת עונשי מאסר כבדים למי שנתפס בהברחה".
בינתיים, ישנם אמצעים ופרויקטים שונים שניתנים כמענה טקטי לתופעה. ראשית, פרויקט התנופה בגבולות שהוקם בשנת 2021, נועד לחזק את ההגנה בגבולות ירדן ומצרים ולמגר את הברחות כלי הנשק. במסגרת הפרויקט חוזקו מנגנוני ההגנה בגבול, התעצמו ושופרו אמצעי הניוד, האמל"ח ואמצעי האיסוף.
בנוסף, בהתאם להחלטת ממשלה, הוקם דסק בין-ארגוני בפיקוד המרכז יחד המשטרה, הנועד לצמצם את תפוצת האמל"ח ואת ההברחות. הדסק מהווה שילוב זרועות בכוחות הביטחון – ואף כולל את שירותי המודיעין. הגבול המדובר: כ-220 קילומטרים רק בחטיבת הבקעה והעמקים, לא כולל את החלק הדרומי של ירדן, ים המלח ודרומה לכיוון אילת.
דנה, תושבת אחד היישובים ששוכנים על הגבול הירדני, שיתפה את N12 בתחושותיה: "בתור תושבת הבקעה ואימא לילדים, אני מקווה שכוחות הביטחון וצה"ל יירתמו לעניין סיכול ההברחות, שמפרות את שגרת חיינו ומסכנות את ילדינו, אם בהעברת אמל"ח, סמים ואמצעים נוספים. אנחנו חווים את האירועים הללו על בסיס קבוע, חלק מן האירועים בכלל לא מתפרסמים. אני מבקשת מהמדינה שלא להפקיר את תושבי מזרח הארץ, למען העתיד של כולנו".
בחודש שעבר קבוצה של 6 אנשים נכנסה לשטח צבאי סגור וממוקש סמוך למפעלי ים המלח, ככל הנראה דרך נתיב הברחה מירדן. אחד מהם איבד הכרה מסיבה וחולץ בסיוע מסוקים של 669 אל אזור מבטחים. כוחות הצלה טיפלו בו לאחר שנמצא ללא הכרה, ומותו נקבע בשטח לאחר שככל הנראה סבל מהתייבשות.
במקרה נוסף שאירע בהפרש של ימים, שני אזרחים ישראלים תושבי אזור טולכרם נעצרו לאחר שזוהו בעת הברחת מטעני חבלה תקניים ונשקים נוספים מגבול ירדן. יחד עמם נעצר מעורב נוסף. מכתב האישום שהוגש נגדם, עולה כי השניים גויסו להברחה על ידי פעילי טרור בארגון הג'יהאד האסלאמי ממחנה הפליטים ג'נין.