"הרס וחורבן": העזתים ששבו בימים האחרונים לרחובות שנחרבו ברחבי הרצועה ולסמלי השלטון ששוטחו - חזרו על המילים האלו כדי לתאר את עוצמת הכתישה. זו שנמשכת מאז הטבח הרצחני שביצעו מחבלי חמאס ביישובי העוטף. עזה לפני 7 באוקטובר - והיום, אחרי 119 ימי מלחמה.
"אחד מהרחובות הכי יפים הרוס"
"רחוב א-רשיד היה אחד מהרחובות הכי יפים בצפון רצועת עזה", אמר עזתי שנדהם לראות את דרך החוף הרוסה לחלוטין. "זה היה אזור תיירות מפותח וכעת - יש הרס רב", הוא הדגיש בעודו מתעד את האזור שהיה עד לפני כמה חודשים שוקק חיים, עם מסעדות ומלונות - ריק מאדם והרוס.
התושבים ברצועת עזה עוקבים בשנים האחרונות מקרוב אחר הפרויקטים המצריים להקמת שכונות של בנייני רבי-קומות, כחלק משיקום הרצועה אחרי "מבצע שומר החומות". בנייתם אמנם התקדמה לאחרונה בצעדי ענק, אך חמאס הוא זה שפתח במתקפה והמיט אסון גם על תושביו.
לשכונות החדשות שאמורות היו לכלול 2,500 דירות, כ-140 מ"ר כל אחת - כבר לא יכנסו משפחות. התמונות שמגיעות מהרצועה חושפות איך הבניינים שכמעט היו מוכנים למגורים בבית לאהיא שבצפון הרצועה - נחרבו בצל המלחמה. זה קורה אחרי שבמקום שהטבת המגורים תינתן לנזקקים, חמאס החליט לתת עדיפות למקורביו.
המלון היוקרתי בעזה נחרב
מלון אל-משתל המפורסם ששוכן בצפון עזה, על חוף הים - איבד את התואר "היעד הראשון לשהייה יוקרתית בלב העיר עזה". הוא כלל 220 סוויטות וחדרי מלון מרווחים, אך כל אלו כבר נחרבו - כפי שנראה בתיעוד.
במהלך השנים האחרונות, המלון הזה אירח משלחות רבות שהגיעו לעזה מקטאר, מצרים והאו"ם כדי "להרגיע את הרוחות". בין האורחים הבולטים שהתארחו בו: השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי, שחלש על ברז הכספים שהוזרם לרצועה.
אמל"ח באוניברסיטה
התיעודים שהגיעו מאזור האוניברסיטה האסלאמית שבח'אן יונס - מדברים בפני עצמם. המקום הזה נשלט בידי חמאס ושימש כמוקד כוח מדיני וצבאי של ארגון הטרור.
לפני פחות מחודש, לוחמי צה"ל פעלו במתחם ואיתרו בכיתות הלימוד אמצעי לחימה וטרור, כמו נשקי קלצ'ניקוב, מחסניות, תחמושת, דגלי חמאס וכספות שהכילו כספי טרור. ברחבי האוניברסיטה אותרו עשרות מחסני אמל"ח שהכילו כ-100 פצצות מרגמה, מטענים מוכנים להפעלה, רימונים, ציוד לחימה ומפות ששימשו את מחבלי החמאס.
הביקורת בעזה: "חמאס הורג אותנו"
בינתיים, בלב עזה - פלסטיני זעק: "לא רק היהודים הורגים אותנו, אלא גם חמאס הורג אותנו", לדבריו. בזמן שבישראל עדיין ממתינים לתגובת חמאס על ההצעה לעסקת חטופים, יש ברצועה מי שכבר מייחל להפסקת אש. חלקם הקדימו את המועד ויצאו אתמול לרחובות בצהלות.
"אנחנו רוצים 50 שנה של הפסקת אש בלי ניצחונות בעזה", אמר מוחמד עימאד. "אנחנו אוהבים את החיים וצריכים 50 שנה של שקט. הספיק לנו. אם יש מישהו שמוכן לקחת מאיתנו את חמאס ולהביא במקומו גורם פוליטי שידאג לנו לחיים, לשלום ולגורל טוב יותר, שלא סוחר בדמנו", הוא הוסיף.
"בן דודי נהרג בידי חמאס - שאלוהים יתנקם בהם"
בשבוע האחרון התפשט ברשתות החברתיות סרטון של נער עזתי שנהרג בידי משטרת חמאס ברפיח. קרוב משפחתו תקף את ארגון הטרור: "בן דודי נהרג אך לא בידי היהודים, אלא בידי התנועה החשוכה חמאס. שאלהים ישלם להם, הורגים ילד צעיר בן 12! זה פשוט מה שקורה לנו. שאלוהים יתנקם בהם יותר ויותר".
תחקיר: לפחות 144 אלף מבנים ברצועה ניזוקו או נחרבו
מתחקיר שפורסם השבוע ב-BBC, עולה כי יותר ממחצית מהבניינים ברצועה ניזוקו או נחרבו מתחילת המלחמה. לפי ההערכות שפורסמו, 144 אלף עד 175 אלף מבנים ברצועה ניזוקו או נחרבו - מדובר ב-50-61% מהם.
בח'אן יונס עדים לפגיעה הקשה ביותר. שם ניזוקו או נהרסו 38 אלף בתים (יותר מ-46% מכלל המבנים), כאשר 1,500 מהם רק בשבועיים האחרונים. אחד מהם הוא מגדל אל-פארה, בניין מגורים שכולל 16 קומות במרכז העיר שהיה הבניין הגבוה ביותר באזור - עד להריסתו ב-9 בינואר.
על פי הדיווח ב-BBC, עיר האוהלים שהוקמה באזור ההומניטרי אל-מואסי שברפיח כבר משתרעת על פני כ-3.5 ק"מ - ובכך שווה ערך לגודל של כמעט 500 מגרשי כדורגל.