יותר מחמישה חודשים חלפו מאז הטבח בשבעה באוקטובר, ודיונים רבים נערכו בהשתתפות הגורמים הבכירים ביותר במערכת אכיפת החוק. ועדיין, גם חודשים אחרי, טרם ברור איך ייראה המשפט המורכב ביותר מקום המדינה.
מיד לאחר הטבח נתפסו בישראל מחבלים רבים, ואליהם הצטרפו עצורים נוספים מימי המלחמה. חלק מהמחבלים הודו בעצמם בחקירה, ובכך גם הפלילו אחרים. בנוסף, נאסף חומר חקירה רב, שכולל בין היתר תיעודים ממעשי הזוועה.
לצד זאת, מדובר בחקירה קשה ומורכבת. הזירה נוהלה, באופן טבעי, כזירת לחימה ולא כזירת פשע סגורה שניתן לאסוף ממנה ראיות פורנזיות. למרבה הצער, רבים מהעדים אינם בין החיים. בנוסף, גם מחבלים רבים נהרגו או שחזרו לרצועה.
קושי נוסף נוגע לכך שהמלחמה עדיין נמשכת. למשל, עדיין מובאים עצורים חדשים מהמלחמה, מה שיכול להשפיע על החקירה המתנהלת. בצל הקשיים הללו, החקירה עדיין בעיצומה גם כעת. בנוסף, נערכים דיונים בנוגע לשאלות הרוחב והמדיניות שקשורות להעמדת המחבלים לדין.
הדיונים מתקיימים בפורומים סגורים. למעט כמה הודעות לקוניות בתחילת הדרך, היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה שומרים על שתיקה בנושא. אפשר להניח שסיבה מרכזית לכך היא הרגישות המיוחדת במצב הנוכחי, כאשר המלחמה עדיין מתנהלת ועדיין מוחזקים חטופים בידי חמאס. החשש הוא שאמירות פזיזות עלולות להזיק בעת הנוכחית.
העמדת המחבלים לדין מעוררת שורה של שאלות מורכבות - כמה תיקים פליליים יתנהלו? האם יתנהל משפט אחד עם מספר רב של נאשמים, או הרבה תיקים קטנים? איפה ייערך המשפט? האם כולם יועמדו לדין פלילי, או שיהיו כאלה מחוץ לגרעין הקשה שיוחזקו כלוחמים בלתי חוקיים ללא משפט? ומי ייצג את הנאשמים?
על רוב השאלות הללו לא ניתנה תשובה פומבית. לגבי ייצוג הנאשמים, יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן וחברי כנסת נוספים הגישו הצעת חוק שלפיה הסנגוריה הציבורית לא תייצג את המחבלים. עם זאת, נכון לעכשיו לא ברור אם אכן ההצעה תקודם.