האנרכיה בעזה: עוד ועוד תיעודים שיוצאים משטח הרצועה חושפים את הכאוס שמתחולל באזור רפיח שבדרום הרצועה, שם כבר שוהים על פי הערכות כ-1.3 מיליון עזתים. בסרטון שמתפרסם מוקדם יותר היום ברשתות הפלסטיניות, נראים שוטרי חמאס מכים באכזריות תושבים עזתים ומבצעים ירי בסמוך למרכז עקורים ברפיח. בתיעוד דומה שחשף לפני כמה ימים באופן חריג דובר צה"ל בערבית, סא"ל אביחי אדרעי, ניתן לראות כיצד מחבלי חמאס משתמשים באלימות ומונעים בכל דרך מאזרחי עזה לקבל את הסיוע ההומינטרי שנכנס לשטח הרצועה.

רפיח נחשב לאזור היחיד שצה"ל נמנע מלפעול בו קרקעית עד כה, בשל רגישותו אל מול מצרים והעובדה שחלק ניכר מאוכלוסיית הרצועה מרוכזת בו - הופכת כל תמרון בו למאתגר ולמורכב פי כמה וכמה. בינתיים, תמונות מגבול עזה-מצרים מראות כי אוהלי העקורים הגיעו למרחק של 10 מטרים מגדר הגבול.

מעבר רפיח (צילום: Abed Rahim Khatib, getty images)
מעבר רפיח. על פי הערכות כ-1.3 מיליון עזתים שוהים באזור|צילום: Abed Rahim Khatib, getty images

בסרטונים שצולמו בשבועות האחרונים בח'אן יונס, נראים גברים חמושים, ככל הנראה מחבלי חמאס, מונעים מאזרחי עזה לקבל חלק מהסיוע ההומינטרי שהגיע לאזור בית החולים אל-אמל. הם מכים באלות את האזרחים שממתינים לקבל את הסיוע, יורים באוויר כדי להרתיע אותם וחוסמים את דרכם של אזרחים שמנסים להתפנות מערבה, לעבר ה"אזורים ההומינטריים".

התסכול של תושבי הרצועה, כמו גם הביקורת כלפי מי שאחראי לשלומם, מתועדים גם כן. בסרטון שהגיע מאזור ח'אן יונס, תועדו עזתים כשהם מודים לחיילי צה"ל על הסיוע שניתן להם, תוך שהם מוחים על המצב. יש בהם מי שמקלל את אונר"א, סוכנות הסעד שאחראית על חלוקת הסיוע ההומניטרי - ומכריז: "אחותו אונר"א, אתם הרבה יותר טובים מהם".

 

במקביל, בצל העלייה בביקוש והתנועה הגדולה של העזתים מח'אן יונס לכיוון רפיח בשבועות האחרונים, ברשתות הפלסטיניות דיווחו על התייקרות במחירי האוהלים.

המחיר לאוהל קטארי מוכן התייקר מ-2,000 שקלים ל-3,200 שקלים. המחיר לאוהל מוכן של איחוד האמירויות גבוה מעט יותר והתייקר מ-2,800 שקלים ל-4,000 שקלים. בעבור אוהל טורקי - העזתים נדרשים להיפרד מ-2,500 שקלים. ומה לגבי אוהל פקיסטני? הם מוציאים מכיסם סכום נמוך יותר שנאמד בכ-2,000 שקלים.