המשא ומתן לעסקה בין ישראל לחמאס שתוביל לשחרור חטופים נמשך, אך לפי אחד הנציגים בשיחות בקהיר – אין התקדמות ממשית. בחמאס מאשימים את ישראל בכך שהיא אינה נותנת תשובות לדרישות של ארגון הטרור, כמו נסיגה מלאה של צה"ל מרצועת עזה, החזרת העקורים מצפון הרצועה והפסקת המלחמה. מנהיג חמאס יחיא סינוואר העביר לאנשיו מסר לפיו 6 שבועות של הפוגה לא יספיקו.
המגעים לעסקת חטופים חדשה - סיקור N12
- התנאי שלא עבר בקבינט - ועשוי לפגוע במאמצים לעסקת חטופים
- מאחורי הקלעים: גבולות הוויתורים האפשריים והלחצים מצד המתווכות
- האופטימיות, הפערים ו"חידת סינוואר"
- "יש תיקונים במתווה": חמאס משנה את הטון ומעלה דרישה חדשה
לפי המסרים שהעביר סינוואר, הפסקת אש זמנית כזו לא מהווה יתרון מבחינת חמאס משום שלדבריו ישראל "הרסה הכל" בשטחי הרצועה, ופרק זמן של שישה שבועות לא יספיק על מנת להניע את מאמצי השיקום. הסירוב של חמאס עורר בקהיר מריבה של ממש בין נציגי קטאר ומצרים לאנשי חמאס, בניסיון ללחוץ על חמאס ללכת על המהלך הזה.
בתוך כך, אחד מבכירי חמאס, באסל נעים, אמר היום כי בחמאס לא יודעים מי מבין החטופים עדיין בחיים, וכי דרושה הפוגה קצרה בלחימה כדי לאסוף את המידע – עוד לפני שיושג ההסכם עצמו. במהלך היום התפרסמו דיווחים סותרים על התקדמות המגעים בקהיר. גורמים בישראל אמרו כי "חמאס קיבל החלטה לא להתקדם במגעים". אותם גורמים הוסיפו כי ישראל לא ביקשה רשימה של החטופים החיים, אלא את מספר החטופים החיים.
מנגד, דווח בערוץ אל-ערביה הסעודי כי חמאס העביר למתווכים את ה"מפתחות" לשחרור האסירים בתמורה לחטופים הישראלים. כמו כן, דווח כי ארגון הטרור דורש חזרה של 500 משפחות לצפון הרצועה בכל יום של הפוגה.
מקור בכיר בהנהגת חמאס אמר לרשת "אל-מיאדין" כי חוסר ההתקדמות במו"מ לעסקה נובע מ"התעקשותו של הצד הישראלי שלא לתת תשובות ברורות לגבי דרישות חמאס". הוא הוסיף כי המתווכים המצרים והקטארים מנסים להציג פריצת דרך במשא ומתן אך הם מתמודדים עם קשיים רבים.
אתמול דיווחנו במהדורה המרכזית כי המשא ומתן לשחרור החטופים נתקל בקשיים חדשים. בעוד בישראל לוחצים על קטאר להשתמש במנופים כלכליים כדי להשפיע על חמאס בימים שנותרו, גורמים ישראליים מעריכים כי ארגון הטרור מעדיף לנסות להדליק את השטח ברמדאן על פני חתירה להפוגה בלחימה.
אתמול שוחח ראש המוסד דדי ברנע עם ראש ממשלת קטאר א-תאני, שעדכן אותו שהמענה שהתקבל מחמאס הוא "מענה חלול", ושבארגון הטרור מתעקשים שלא לתת תשובות לשתי סוגיות אקוטיות להתקדמות המשא ומתן: העברת שמות החטופים שנמצאים בחיים (כחלק מהשיחות על העסקה ההומניטרית לשחרור 40 חטופים) והמפתחות לעסקה - כמה אסירים ישוחררו בתמורה לכל חטוף בקטגוריה.
אמנם באותו הרגע מתקבלת החלטה בישראל שלא לשלוח נציגות ישראלית לקהיר, ולא להשתתף במשא ומתן "מדומה", אך גורמים אחרים בקבינט המלחמה הבהירו באוזנינו הערב כי התנאי להעברת רשימת חטופים חיים לא עבר כהחלטה רשמית של הקבינט - אלא דרך ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש המוסד ברנע. התנאי החדש עשוי לפגוע במגעים לעסקה ולא סוכם בשלב מוקדם בעסקת החטופים הקודמת שיצאה לדרך.