לאחר שהדוח של נציגת מזכ"ל האו"ם לאלימות מינית בסכסוכים, פרמילה פאטן, הציג הוכחות לתקיפות מיניות בטבח 7 באוקטובר וגם כלפי חטופים שבשבי - חמאס החליט לשבור שתיקה בהצהרה רשמית. בה הוא מתייחס לדוח ומתנער מכל אחריות, אך זה מעיד על הלחץ שבו הוא שרוי, בשל הדהודו בתקשורת העולמית וההשלכות הקשות שעלולות להיגרם.
"אנחנו בחמאס, דוחים ומגנים בתוקף את הדוח שפרסמה נציגת האו"ם פרמילה פאטן שמאשים כי 'לוחמי ההתנגדות הפלסטינית' בביצוע מעשי אונס ואלימות מינית ב-7 באוקטובר", כתב ארגון הטרור בעקבות פרסום הדוח.
בחמאס המשיכו וטענו כי מדובר ב"האשמות כוזבות חסרות בסיס", שמהוות "דמוניזציה של חמאס". כדי להעצים את התנערותם מאחריות, הם הוסיפו כי ההאשמה נגדם נועדה לכסות לכאורה על דוח אחר שלפיו בוצעה הפרה של זכויות אדם לכאורה נגד נשים וילדות עזתיות בידי ישראל.
"טענותיה של פאטן סותרות בבירור את מה שעלה מעדויותיהן של נשים ישראליות על היחס הטוב כלפיהן מצד לוחמי ההתנגדות, וכן עדויותיהן של חטופות ישראליות ששוחררו - על היחס הטוב שקיבלו במהלך השבי בעזה", הוסיפו בחמאס, בניסיון להצטייר כהומניטריים למרות הזוועות שביצעו והיותם חסרי כל צלם אנוש.
המשמעות מאחורי ההצהרה של חמאס:
1. ניסיון להתנער מאחריות ולהדהד את הנרטיב - שלפיו מדובר בכזבים שלא היו.
2. בחמאס מבינים שהדוח עשוי להדהד הרבה מעבר לתקשורת העולמית ולגבולות האו"ם, ומנסים למנוע נזק פוטנציאלי.
3. שימוש באלמנט הדתי - בחמאס משתמשים באסלאם שאוסר לבצע פגיעות מיניות בנשים כדי להיחלץ מהבור שאליו הכניסו את עצמם.
בריאיון של בכיר חמאס מוסא אבו מרזוק לאתר החדשות אל-מוניטור, בחודש דצמבר, אמר כי "חטיפת נשים וילדים הייתה טעות". כשנשאל מדוע חמאס לא משחרר אותם מהשבי, השיב: "ישראל מפגיזה ללא הרף את עזה". עוד טען מרזוק, כי "אזרחי עזה ופלגים פלסטיניים אחרים" שפרצו את גדר הגבול - הם האשמים. בכיר חמאס דחה את העדויות על אלימות מינית מצד המחבלים: "שקרים בלבד".
בהתאם למידע שנאסף בידי הצוות של פאטן מכמה מקורות שונים, יש בסיס מוצק לכך שבמהלך המתקפה של 7 באוקטובר בוצעו מעשי אונס ואונס קבוצתי בלפחות שלושה מוקדים שונים. מסקנותיו העיקריות של הדוח הן כי יש הוכחות, בעיקר נסיבתיות, לכך שנעשה שימוש באלימות מינית קשה במהלך המתקפה - לרבות אונס, אונס קבוצתי, אונס גופות, הטלת מומים בנשים, עירום וקשירת גופות. בנוסף, עלה כי יש מידע ברור על כך שהחטופים בעזה עברו אלימות מינית ומאמינים שזו עדיין מתרחשת.
עם זאת, הודגש בדוח כי במסגרת הזמן והיכולת המקצועית של הצוות, לא היה ביכולתם לייחס את המעשים לחמאס, וישנה אפשרות שהמעשים בוצעו לפחות בחלקם בידי גורמי הג'יהאד האסלאמי או אחרים שהגיעו לאחר מתקפת החמאס. לכן, הדוח ממליץ בין היתר לאפשר גישה לנציבות זכויות האדם לישראל. כמו כן, הדוח קורא לכל הצדדים הרלוונטיים להביא את הנאשמים לדין (כולל בבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג) ולהפסקת אש הומניטרית של כל הצדדים.