סמל א' בן ה-21, משרת בסדיר בתפקיד חוקר מודיעין חזותי (ויזינט) - שמטרתו לאתר את כמות האמל"ח ואת מספר המוצבים של צבא לבנון ברחבי הגזרה. כשהיה בגן אובחן א' כילד על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה, הוא קיבל תחילה פטור מהצבא אולם גויס לבסוף ליחידה 9900 המובחרת של אגף המודיעין - וכיום נחשב לעילוי בתחומו. "אני לא רוצה להיות במרכז כל הזמן - זה לפעמים מוציא אותי מריכוז", אמר לחדשות 12 כשנשאל איך הוא מגיב לתגובות הרבות על היכולות המיוחדת שלו.
המומחיות שלו כחוקר פענוח מודיעין גיאוגרפי מרחבי (גיאואינט) היא יכולת יוצאת דופן של מודיעין חזותי. "היום שקיבלתי את הפטור מהצבא היה אחד הימים היותר קשים בחיים שלי", אומר א'. "שהגעתי למצב שלא רוצים לגייס אותי, הרגשה של 'לא צריכים אותך, אתה לא שייך לפה'", הוסיף.
א' הוא בוגר תוכנית "רואים רחוק" שנוסדה לפני כעשור על ידי שלושה אנשי מוסד. מטרתה לאתר נערים על הספקטרום בתפקוד גבוה עם יכולות מיוחדות, גאונים בתחומים ספציפיים כמו: מתמטיקה ואומנות עם זיכרון עילאי, כשאת הנבחרים מכשירים לתפקידים משמעותיים בצבא.
אחרי 7 באוקטובר, א' הועבר מפיקוד צפון לפיקוד דרום וזיהה מידע קריטי לצה"ל: "הצלחתי לגלות אזור של בית חולים מאוד גדול ברצועה שבסביבתו יש פירי מנהרה", הסביר. "הייתה שם כמות אוכלוסייה מאוד גדולה שלא התרגלתי לראות דברים כאלה, נקודה מאוד חשובה הייתה שהכוחות שלנו בהמשך תמרנו באזור הזה", הוא הוסיף.
אלעד שטינמץ בן ה-28, השתחרר ממודיעין לאחר ששירת כמפענח ועובד בחמש השנים האחרונות כמפתח תצלומי אוויר ברשות מקרקעי ישראל. "ידעתי שזה תפור עליו. הוא מבחין בפרטים הקטנים, הוא רואה דברים שאף אחד לא רואה" מספרת אימו אסנת.
"הם מביאים את הערך המוסף שלהם לתוך המקצוע, לדוגמה, אלגוריתמיקה בעולם החזותי", מסביר סא"ל ב', מפקד המרכז לחקר גיאואינט ביחידה 9900. "כי זה הדברים שהם יודעים להביא, הם יודעים להבחין בצורה הרבה יותר טובה, נקרא לזה ככה, בדקויות ויזואליות והם גם יודעים לעבוד באופן שיטתי", הוא מפרט.
אלעד, אתה מרגיש שיש לך יכולות יוצאות דופן?
"בפענוח אני מרגיש שיש לי יכולות מאוד יוצאות דופן. ממש קל לי להתפקס על דברים מסוימים. גם חלק מיכולות הפענוח שלי זה בגלל שיש לי זיכרון מאוד מאוד טוב".
אתה מרגיש שעשית דברים בצבא שהיו מצילי חיים?
"אני בטוח שחלק מהדברים שעשיתי הצילו חיים".
ההכנה לצבא בתוכנית כוללת שני קורסים מקצועיים בקריה האקדמית אונו, החניכים על הספקטרום מתנדבים, בשל סיבות רפואיות, לשירות סדיר מלא. במהלך הצבא הם משרתים ביחידות עם חיילים שאינם אוטיסטים, ומקבלים ליווי צמוד של אנשי מקצוע.
"חלקם מפענחים יוצאי דופן, אבל כולם החיילים הכי טובים שהיו לי אי-פעם", אומר טל ורדי, מייסד התוכנית. "במסגרת התוכנית הם מקבלים את ההזדמנות לממש את היכולות שלהם ולהגיע ליחידות אולי הכי טובות שישנן. החיבור הזה בין צורך אמיתי ובין היכולות שלהם מאפשר להם להתפתח. אף אחד לא עושה להם טובה", מדגיש ורדי.
אחרי ההצלחה באגף המודיעין נפתחו גם יחידות מובחרות בשב"כ ובמוסד אליהן סופחו חיילים על הרצף עם יכולות נדירות. בעשור האחרון שירתו 362 חיילים על הרצף בוגרי התוכנית, כשלפני כן, אחוז החיילים על הספקטרום היה אפסי.
80 חיילים משוחררים מהתוכנית כבר השתלבו כעובדים בחברות הגדולות והמצליחות בישראל, אבל הדרך של אנשים על הרצף האוטיסטי לשבור את תקרת הזכוכית ולהשתלב בחברה עוד ארוכה. הרתיעה של מעסיקים עדיין גדולה, והתקווה היא שסיפור ההצלחה שלהם בצבא אולי יביא לפתיחות ולהכלה שהם כל כך ראויים לה.
"במידה מסוימת זה חלק ממה שזה להיות ישראלי, תכלס", אומר טוראי ג' מיחידה 9900. "כולם לובשים את המדים האלה, ובסופו של דבר, למה שאני אהיה שונה מכולם? אני עדיין בן אדם לכל דבר, ישראלי, חייל - ואני מרגיש שגם עם היכולות שלי והדברים שפיתחתי במהלך התוכנית, אני יכול לתת הרבה לצבא", סיכם.