מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מפרסם היום (שני) דוח ביקורת במגוון נושאים, ובהם רפורמת "נפש אחת" וגם המוכנות של ישראל לרעידות אדמה. הדוחות נכתבו לפני 7.10 - אך מועד פרסומם נדחה בעקבות הטבח והמלחמה. לדברי המבקר, הוא החליט לפרסם את הדוחות כעת לנוכח הדחיפות בתיקון הליקויים: הדוח בנושא רפורמת "נפש אחת", שעוסקת בנכי צה"ל וכוחות הביטחון שחיים עם פוסט-טראומה, קיבל חשיבות ודחיפות מיוחדת בשל המלחמה.
מהדוח בנושא רפורמת "נפש אחת" עלה כי רק כשליש מהתקציב שיועד לרפורמת "נפש אחת" הגיע לנכי צה"ל. בשנת 2022 שיעורי המימוש של התקציבים שנוספו היו נמוכים, וכך גם שיעור הזכאים שמימשו את זכאותם. מתוך תקציב של 177 מיליון ש"ח מומשו 49 מיליון ש"ח בלבד.
כך לדוגמה, מפרט הדוח, רק כ-7% מאוכלוסיית נכי צה"ל בעלי פגיעת ראש או פגיעה נפשית מימשו את זכאותם לטיפול נפשי לבני משפחה. כ-6% בלבד מימשו את זכאותם לשירותי חונכות לילדים, וכ-1% בלבד מהמוכרים כנכי צה"ל בעקבות פוסט טראומה מימשו את זכאותם לכלב שירות. הסיבה לכך, לדברי המבקר, היא מחסור בכלבי שירות ותקופת הכשרה של כשנה וחצי לכלבים.
עוד ציין מבקר המדינה כי עיגון כלל ההטבות לנכי צה"ל בחקיקה מתעכב 18 שנה, והוא מוסיף להתעכב גם לאחר הרפורמה. כשלים נוספים עלו בכל הנוגע למענה למתמודדים עם פוסט-טראומה וכן במערכות התקשוב של המערך. לדברי אנגלמן, אי-השלמת המשימות בתחומים אלה פוגעת ביכולת אגף השיקום להביא לשיפור משמעותי של הטיפול והשיקום הניתנים לנכי צה"ל.
המבקר אנגלמן הפיץ שאלון בקרב נכי צה"ל לגבי שביעות רצון מאגף השיקום במשרד הביטחון. הציון הממוצע של שביעות הרצון של כלל המשיבים מהיחס ומהשירות עמד על 53 מתוך 100. 28% השיבו שהם אינם מרוצים כלל או מרוצים במידה מועטה. עוד עלה כי רבים אינם מודעים לסל ההטבות המגיע להם ולבני משפחותיהם.
בנוסף, משרד מבקר המדינה ערך ביקורת בנושא המוכנות של מדינת ישראל לרעידות אדמה. בדוח צוין כי רעידת אדמה חזקה בישראל היא עניין של זמן, אך הביקורת העלתה שאף בחלוף 5 שנים מהדוח הקודם – לא קודמו הפעולות הנדרשות לשיפור ההיערכות. לדברי אנגלמן, המדינה עדיין אינה ערוכה כנדרש לאירוע של רעידת אדמה.
משרד המבקר ציין כי נכון לסוף 2021, חוזקו בפועל רק 3.5% מהמבנים המחייבים חיזוק. כמו כן, 60% מבתי החולים אינם עמידים מפני לרעידות אדמה, ורק כ-5% ממוסדות החינוך חוזקו, או מצויים בשלבי חיזוק.
המבקר אנגלמן מסר עם פרסום הדוח: "כפי שכבר הודעתי, עיקר עבודת משרד מבקר המדינה לשנת 2024 תהיה בסימן ביקורת על הכשלים והליקויים שקדמו לטבח בשמחת תורה ביום 7.10. כמו כן, נערוך ביקורת על המענה הממשלתי, במגוון תחומים, לאזרחי המדינה לאחר פרוץ המלחמה. עם זאת, בחלוף שלושה חודשים מאירועי הטבח, מצאתי לנכון לפרסם דוחות ביקורת נוקבים בסוגיות חשובות שעל הפרק, כדי להניע לתיקון הליקויים בתחומים אלו".
אנגלמן הוסיף: "אף שהכנתם הושלמה לפני המלחמה, הדוחות הללו עוסקים בסוגיות שרלוונטיות גם לחיילים הנלחמים בעזה ובגבול הצפון ולאזרחים שבעורף. כזה הוא, למשל, הדוח על יישום רפורמת 'נפש אחת' עבור נכי צה"ל. יש חשיבות קריטית לתיקון מיידי של הליקויים העולים בו - למען אלפי הפצועים בגוף ובנפש מאז 7.10, למען הלוחמים בחזית ברגעים אלו ולמען כלל נכי צה"ל".
תגובת משרד הביטחון: "נלמד וניישם את ההמלצות הנדרשות בדוח המבקר להשלמת רפורמת 'נפש אחת'. חלק מפעולות אלה כבר מיושמות בשלושת החודשים האחרונים, שבהם מטפל אגף השיקום ביותר מ-4,000 פצועי המלחמה, תוך דגש על טיפול מיידי, הסרת חסמים בירוקרטיים והכרה יזומה ביותר מ-90% מהפצועים כבר ביום הראשון לאשפוז".
"אגף השיקום השקיע יותר מ- 450 מיליון ש"ח, במסגרת הרפורמה, לפיתוח יותר מ-90 שירותים חדשים. הרפורמה שינתה ופישטה את תהליך ההכרה. אגף השיקום החל במתן טיפול רפואי ונפשי עם הגשת הבקשה, העביר ועדות רפואיות לבתי חולים שיקומיים, הקים את מרכז 'בידיים טובות', המעניק סיוע בהליך ההכרה ללא עלות וללא סיוע בעו"ד, יזם מסגרות טיפול אלטרנטיביות ועוד".
"משרד הביטחון וארגון נכי צה"ל הם שהצליחו, לאחר 18 שנות קיפאון, לחוקק בשנה החולפת את שני פרקים הראשונים בחוק הנכים- בתחומי הדיור והרכב הרפואי, חקיקה שמסייעת רבות במלחמה. הפרקים הבאים מקודמים בימים אלה, כשלקחי חרבות ברזל מוטמעים בהם, מתוך כוונה להביאם להצבעה בקריאה ראשונה במושב הכנסת הקרוב. השלמת החקיקה תאפשר להבטיח את זכויותיהם של נכי צה"ל בתחומי הרפואה, הטיפול הפסיכוסוציאלי והכלכלי ומימושן של הזכויות החדשות ברפורמה".
"מאז השקת הרפורמה, וביתר שאת בשלושת החודשים האחרונים, עובדות ועובדי אגף השיקום עושים לילות כימים על מנת להעניק לנכי צה"ל החדשים והוותיקים את הטיפול והשירות הטובים ביותר. לראיה, השיפור הניכר בשביעות רצון נכי צה"ל מהמענה הניתן באגף כפי שמצביעות תוצאות סקר שביעות הרצון הממשלתי. ביחס לסקר המוצג בדו"ח המבקר, אנו סבורים שרפורמה בסדר הגודל הזה, נכון שתיבחן לאורך זמן. בימים אלו פועל משרד הביטחון מול משרד האוצר להשיג לאגף את הכלים הנדרשים לעמידה במשימה חשובה זו, בדגש על תוספת משמעותית של תקני כוח אדם".
תגובת עו"ד עידן קלימן, יו"ר ארגון נכי צה"ל: "שנים אנו זועקים על הצורך ברפורמה ובשנים האחרונות ליישום המיידי שלה, ונתקלים בגלגלי הבירוקרטיה של הליכי החקיקה, תוך הפקרת הפצועים ללא מתן סיוע מיידי לליקויים הקיימים. עכשיו מראים לנו איך נראית מדינה במלחמה שמתנהגת כמו מדינה בשגרה מנומנמת. הנחשול האדיר של פצועי צה"ל שמגיע לפתחנו מצריך היערכות בזק על מנת לתקן את כשלי העומק באופן יסודי - הן בתשתיות אגף השיקום והן בחקיקת בזק. על הממשלה לקיים את החובה המוסרית והערכית שלה לפצועים ולהעביר החלטת ממשלה כבר בישיבה הקרובה, ליישום הרפורמה באופן מיידי עוד לפני העברתה בחקיקה - זה צו השעה!".