המציאות הביטחונית בגבול הצפון קשורה בהכרח למתרחש בזירה הדרומית ברצועת עזה. למרות הדיווחים בסוכנות הידיעות רויטרס על כך שחמאס הודיע לחיזבאללה כי הוא מקבל את ההצעה להפסקת אש עם ישראל, ואמירתו של גורם רשמי בארגון הלבנוני ש"אם תחול הפסקת אש בעזה - תהיה הפסקת אש מיידית גם בלבנון", תושבי הצפון לא מתרשמים מההצהרות. בשיחה עם N12 הם מבהירים שלא ימהרו לשוב לבתיהם גם אם ייחתם הסכם בין ישראל לבין הצדדים, שיביא להפסקת אש גם בגבול הצפוני עם לבנון.
מיכאל וקנין, תושב שלומי שפונה מביתו, תקף את הדיווחים על כך שישראל עשויה לשתף פעולה עם הפסקת אש מצד חיזבאללה: "זה לא הגיוני שהם (חיזבאללה) יהיו מי שקובע את גובה הלהבות, וברגע שהם יעצרו ישראל תשתף פעולה. זו יריקה בפנים של עשרות אלפי תושבים שחולמים לחזור לבית בטוח ומוגדרים פליטים כבר קרוב לשנה, בתוך בתי מלון ודירות מזדמנות. בלי פעולה צבאית, שתבטיח את הביטחון שלנו - לא נחזור הביתה. את ההבטחות הסתמיות של הממשלה אנחנו כבר לא נקבל".
ניסן זאבי, מייסד לובי 1710, תושב קיבוץ כפר גלעדי, טען כי פינוי הצפון יצר משוואה שפגעה בערכי הציונות וההתיישבות: "הדבר הכי גרוע אסטרטגית שיכול לקרות בצפון, הוא ההשלמה של הקבינט עם תפיסת איחוד הזירות של אויבינו. הפסקת אש בעזה לא תפתור את בעיית חיזבאללה ואת נוכחות כוחות רדואן בדרום לבנון. תושבי הצפון לא יאפשרו לממשלה שלנו לשווק לנו ולעם ישראל סיפור על 'הסרת האיום'. המדינה יצרה משוואה שצריך לשבור, כי היא נרמלה את הפינוי המסיבי ולמעשה 'אישרה' לחיזבאללה לירות לשטחי היישובים". זאבי הוסיף כי תושבי הצפון מבינים את גודל הטעות וכי החזרת הביטחון בצפון היא אירוע נפרד ואסטרטגי. מבחינתם, התושבים מצפים להחלטות ופתרונות שיחזירו אותם לאזור ללא קשר להתרחשות בזירה הדרומית.
הנתונים העגומים מתחילת הלחימה מצביעים על כך שמגבול הצפון פונו יותר מ-61 אלף תושבים. מקריית שמונה פונו 23 אלף בני אדם, מיישובים של עד 2 ק"מ פונו 27 אלף תושבים, וביישובים במרחק של עד 3.5 ק"מ מהגבול פונו 11 אלף נוספים, כך על בסיס הנתונים הרשמיים שלא כוללים פינוי מרצון של תושבים. על אף הדיווחים האפשריים על עסקה שתנצור את האש גם בצפון, אין סימן לחזרה קרובה של התושבים, וכמעט מחצית מתושבי קריית שמונה שוקלים שלא לחזור לבתיהם. 13% בוודאות לא מתכוונים לשוב לעיר בגליל העליון.
דורית, תושבת קריית שמונה שפונתה מביתה, לא חשה שחל שינוי אמיתי במצב הביטחוני בצפון - גם תשעה חודשים לתוך המלחמה: "אנחנו עדיין חוששים. תשעה חודשים שאנחנו יודעים ששום דבר לא נפתר בצפון, ושבכל רגע מחבלים עלולים לפרוץ את הגבול, ולהגיע אלינו הביתה. עם כל הכבוד לחיסולים והפעולות של צה"ל - לא חל באמת שינוי במצב הביטחוני וההרתעה לא הושגה, אפילו להפך. חיזבאללה רואים איך ישראל פועלת בעדינות ומשתפת פעולה עם כל החוגים בלבנון, ורגעים נוספים שבהם חיזבאללה פשוט עוצר את האש".
בשיחה עם N12, דורית שלחה מסר ברור לממשלה - תושבי הצפון מוכנים לשלם את המחיר, אם תהיה פעולה שתשנה את המצב הביטחוני. "תעשו כבר משהו גדול שיפתור את המצב הנורא כאן, נמתין כמה שצריך, עם כל הקושי", הבהירה דורית. "אל תפקירו את הביטחון שלנו, הבית שלנו חסר בטירוף, אנחנו מתים מגעגוע לנוף שלנו, אבל עד שיקרה משהו משמעותי מול הטרוריסטים אנחנו נישאר הרחק מהאזור כי אנחנו פשוט מפחדים, זו האמת".
ההרס הרב שנגרם למבנים רבים בצפון הוא סיבה נוספת להימנעות של תושבים מחזרה לביתם. נזקי המלחמה ביישובים מסוימים הוא כבד במיוחד ובחלקם רוב הבתים והתשתיות ניזוקו. בקיבוץ מנרה שנמצא על רכס רמים, יותר מ-70% מהבתים ניזוקו. הנתונים נאספו על ידי מנהלת "אופק צפוני", שריכזה ומיפתה נתונים בנוגע לנזק שנגרם בצפון.
אחרי קיבוץ מנרה, היישובים שספגו את הנזק הכבד ביותר לפי נתוני "אופק צפוני" הם קריית שמונה (124 דיווחי נזק), שלומי (113), ערב אל-עראמשה (99) ושתולה (62). הסיבה לפגיעה הרבה יותר ביישובים האלו היא קרבתם לגבול, קווי ראייה נוחים עבור חיזבאללה ונוכחות כוחות צה"ל. הנתונים מעודכנים עד לסוף חודש מאי.
הניסיון להפרדה בין הגזרות
למרות שנראה כי הסכם מול חמאס יביא לנצירת האש בגבול הצפוני, שר הביטחון יואב גלנט סייר בהר החרמון, ובהערכת מצב שקיים עם מפקד אוגדה 210 ובכירים נוספים אמר שגם אם תהיה עסקה והפסקת אש - ישראל תמשיך לתקוף את חיזבאללה, גם אם ארגון הטרור יחליט על נצירת האש, לפחות עד הגעה להסדרה בין הצדדים.
הערכת מצב מבצעית בפסגת החרמון יחד עם הכוחות הפועלים בגזרת החרמון והר דב, במוקד: סיכול מפקדי ומחבלי חיזבאללה והמשך הלחימה עד להגעה להסדרה.
— יואב גלנט - Yoav Gallant (@yoavgallant) July 7, 2024
ההנחיה שלי לכוחות בצפון ובדרום ברורה: גם אם נגיע להסדרה בדרום, נמשיך להילחם בצפון עד שנביא את חיזבאללה להסדרה ונשיב את התושבים בביטחון. pic.twitter.com/lPd4hPIxDW
במהלך הסיור, גלנט סיפר: "ישנם 450 הרוגים לחיזבאללה יחד עם ארגונים פלסטינים בלבנון. הם מרגישים את זה היטב. ישנם 15 מפקדי חטיבות ומעלה שחוסלו, כולל שלושה מפקדי אוגדות. מדובר ביותר מחצי מסך כל המפקדים בדרום לבנון של חיזבאללה, התוצאות ניכרות לעין".
שר הביטחון התייחס גם לאפשרות להגיע להסדרה באמצעות עסקת חטופים ואמר כי הוא מקווה שזה יצליח, אך זה לא בהכרח ישפיע על מה שקורה בזירה הצפונית. "גם אם תהיה הפסקת אש בדרום, כאן אנחנו ממשיכים להילחם ועושים כל מה שצריך - זה מה שמביא תוצאות", הבהיר גלנט בדבריו. התוצאות הללו, לדעת חלק מתושבי הצפון, לא מספקות וככל הנראה לא ישכנעו אנשים לחזור לביתם גם אם ישרור שקט בגבול עם לבנון.