המתווה המוצע - והפערים בין חמאס לישראל: כבר ימים ארוכים שבכלי התקשורת בעולם הערבי מדווחים על התקדמות במגעים לעסקת חטופים. היום (שני) נחשפו חלק מפרטי העסקה האמריקנית המוצעת, ובתוך כך הפערים בין חמאס לישראל. לפי דיווחים של מקור מצרי לעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי, המשא ומתן התקיים בצל הלחץ האמריקני ועסק בהצעה מרכזית שכוללת הפסקת אש ל-6 שבועות בלבד. במסגרתה ישוחררו 40 חטופים ישראלים.
ההצעה תאפשר חזרה חלקית של העקורים לצפון הרצועה ולא תכלול הפסקת אש קבועה, למרות הסירוב מצד חמאס. לפי הגורם המעורה בפרטים, בהצעה הוגדלה כמות העקורים שיורשו לחזור לצפון הרצועה ל-6,000 ביום במקום 2,000. ישראל מתעקשת על בדיקת העקורים העזתים, חרף התנגדות חמאס.
דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי התייחס להתקדמות במשא ומתן והדגיש כי הוא "בעדיפות עליונה". לדבריו הצעה הוצגה לחמאס, אך תגובתם לכאן או לכאן תיקח כמה ימים בגלל אופי התקשורת. הדובר קירבי הבהיר כי בארה"ב "לוקחים את עניין העסקה ברצינות רבה ושואפים לראות את העסקה נסגרת. בהמשך שלח מסר למצרים ולקטאר, ודבק בכך שעליהן ללחוץ את חמאס בנושא".
בעולם הערבי מעריכים שהמתווכות מפעילות לחץ כבד כדי להגיע להפסקת אש כבר בעיד אל-פיטר השבוע. "העמדה של ישראל עדיין יוצרת מכשולים להשגת הסכם", אמר גורם בהנהגת חמאס לרשת אל-ג'זירה. "התשובה הישראלית שקיבלנו לא כוללת הפסקת אש קבועה או נסיגה מרצועת עזה". לדבריו, ישראל דבקה בחזרת העקורים העזתים דרך מחסומים של צה"ל ומחייבת אותם לשוב למחנות אוהלים ולא לבתיהם.
דובר משרד החוץ הקטארי, מאג'ד אל-אנסארי התייחס למגעים ב-BBC: "ההצעה החדשה מגשרת על הפערים באופן שלא היה כמותו בחודשים האחרונים, אנו ממתינים לתגובה משני הצדדים. זה לא בישורת האחרונה, אבל אני היום יותר אופטימי ממה שהייתי לפני כמה ימים. מבלי להיכנס לפרטים, אני מקווה שהם יגיעו בקרוב להסכמה על הפסקת אש תלת-שלבית - כאשר השלב הראשון יתמקד בעיקר בנושאים הומניטריים".
מנגד, גורם בכיר בארגוני הטרור הפלסטינים הכחיש לפנות בוקר בערוץ אל-מיאדין הלבנוני שישנה התפתחות במגעים: "עד כה אין התקדמות במשא ומתן. אם יהיה משהו חדש - זה יפורסם בכלי התקשורת הרשמיים שלנו. דרישותינו כוללות הפסקת אש מיידית, נסיגת הכוחות הישראליים ושבירת המצור". מהי מסגרת הזמנים, על מה יש הסכמות ומה עדיין נותר במחלוקת?N12 עושה סדר בדיווחים בתקשורת הערבית
מהי מסגרת הזמנים?
- המתווכות מפעילות לחץ כדי שהפסקת האש הפוטנציאלית תיכנס לתוקף בעיד אל-פיטר השבוע, שצפוי להתחיל מחר.
על מה יש הסכמה?
הגדלת הסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה
- אתמול נכנסו לרצועת עזה 322 משאיות של סיוע הומניטרי - המספר הגבוה ביותר של משאיות שהועברו ביום אחד מאז תחילת המלחמה.
- 100 משאיות סיוע ששלח צבא ירדן וכוללות אספקה גדולה של מזן יכנסו לעזה בימים הקרובים.
- מצרים הודיעה על הגדלת מספר המשאיות ל-300 ביום.
- נקודה הפתיחה: אופן חלוקת הסיוע ומי יפקח על כך?
מחסות לעזתים
- לפי הדיווחים בתקשורת הערבית, בסבב המשא ומתן הקודם חל קונצנזוס לגבי הכנסת אוהלים שישמשו את העקורים. אז דובר על כ-60 אלף קרוונים שימשו למגורים ו-200 אלף אוהלים כחלק מהשלב הראשון.
השאלות הגדולות
נסיגה - כן או לא?
- צה"ל נסוג אתמול מרצועת עזה אחרי מיצוי הפעולה בח'אן יונס, אלא שבישראל כבר הבהירו שלא יהיו מוכנים לנסיגה מוחלטת.
- חמאס מצידו מתעקש על נסיגה מלאה ועל הפסקה כוללת של המלחמה כחלק מעסקה, גם אם בשלב מתקדם יותר.
חזרת העקורים
- בתקשורת הערבית כבר דווח לאחרונה כי ישראל הסכימה לחזרה הדרגתית של חלק מהעקורים מדרום רצועת עזה לצפונה - עד כ-60 אלף עקורים, 2,000 בלבד ביום, שבועיים לאחר תחילת ההסכם.
- מנגד, חמאס עלול להמשיך להתעקש על חזרה מלאה של העקורים לרצועה, ללא הגבלות - מה שהיווה עד כה מכשול עיקרי בדרך לעסקה.
רפיח
- בישראל כבר הצהירו כי לא יוותרו על מבצע ברפיח, אך במקרה של הפסקת אש - זה עלול להתעכב ולא לצאת לפועל בתקופה הקרובה.
שחרור אסירים
- בדיווחים האחרונים לא התייחסו לנושא מבחינה מספרית, בהצהרה הרשמית של חמאס מאתמול בלילה נקבו במונח "עסקה הדדית לשחרור אסירים וחטופים" ולא השתמשו הפעם במונח "כולם תמורת כולם".