התמונות של המוני עזתים רוחצים אתמול (רביעי) בחוף הים בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה בשיא המלחמה עוררו סערה. אלא שלא מדובר בדוגמה בודדת לחיי השגרה שהולכים ומתחדשים ברצועה. בימים האחרונים מתפרסמים עוד תיעודים שמראים כיצד החיים בעזה חוזרים אט-אט למסלולם, בזמן שחמאס עושה הכול כדי להראות ההיפך.
אחרי יציאת מרבית הכוחות של צה"ל מעזה, עזתים רבים שבו בשבוע וחצי האחרונים לבתיהם בדיר אל-בלח שבמרכז הרצועה ולח'אן יונס. בין ההריסות לאווירת המלחמה שעוד מורגשת, התושבים מתפנים מהצרות של החודשים האחרונים וחוזרים לשווקים שעמוסים בסחורות.
כך למשל, בתמונות האלו שמגיעות בימים האחרונים מהעיר עזה ומצפון הרצועה - נראים דוכנים שעשירים בירקות עם היצע רב: עגבניות, תפוחי אדמה, פלפלים, בצלים, ביצים ועוד.
אימן אל-עמריטי, צלם מצפון הרצועה, דיווח כי ירקות ממלאים את השווקים. לדבריו, מחיר שק קמח עומד כעת על 95 שקלים - לאחר שעמד בשיאה של המלחמה על 1,800 שקלים. עם זאת, הוא הבהיר כי היכולת הכלכלית של התושבים לרכוש סחורה היא מוגבלת, בצל ההכנסה הנמוכה והחוסר בתזרים מזומנים.
במקביל, דווח כי לאחר שהיה מחסור בביצים בחודשים האחרונים - כעת תושבי צפון הרצועה והעיר עזה יכולים לרכוש קרטון של 30 ביצים ב-10 דולר בלבד, לאחר שלפני כחודש ביצה אחת עלתה 2.5 דולר.
בנוסף על כל אלה, בצפון הרצועה כבר בישרו כי גם בשר הגיע אליהם ותיעדו תמונות של עוף בגריל. במקביל, פרסמו תמונות של עוגיות מעמול ושל ביסקוויטים וחטיפי חלבה שזמינים אף הם לרווחת העזתים.
בינתיים, אבטיח מצרי הגיע לרפיח ומחירו עומד כעת על 7 שקלים לקילו. עם זאת, העזתים שמצטופפים בעיר הדרומית מלינים על עליית מחירי הסיגריות, עד כדי שרבים מהם החליטו להפסיק לעשן. על פי דיווחים שמגיעים מהרצועה, מחיר סיגריה אחת ברפיח הגיע לסכום של 45 שקלים.
23 מאפיות פועלות בעזה
יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר, גם בתחום המאפיות כבר משדרים עסקים כרגיל. בשבוע האחרון העזתים תועדו עומדים בתורים ארוכים מחוץ למאפיות.
בימים האחרונים חזרה לפעול לראשונה מאפיית WFP שבצפון הרצועה, שבעלת פוטנציאל ייצור של כ-650 אלף פיתות מדי יום. היא מצטרפת לשתי מאפיות נוספות שנפתחו מחדש במרכז עזה בשבוע שעבר. בסך הכול פועלות כיום יותר מ-23 מאפיות בעזה שמספקות למעלה מ-3 מיליון פיתות מדי יום לתושבי הרצועה.
אנשי חמאס מפגינים משילות
העדויות שמגיעות מעזה מעידות על כך שגם אנשי חמאס מנצלים את המצב ונוכחים בכל מקום. הם שבו לח'אן יונס ולמרכז הרצועה, מסתתרים ברפיח ופועלים כדי להפגין משילות. כך למשל, בעיירת בני סוהילא שבאזור ח'אן יונס כבר הספיקו לפרסם תמונות של תיקון הכבישים והתשתיות.
בינתיים, נראה כי בלחץ אמריקני השתנו כללי המשחק בבוץ העזתי. ישראל נאלצה להתקפל ולהגביר את הכנסת משאיות הסיוע ההומניטרי, בקצב מסחרר של מאות ביום - עוד לפני שיוצאת לפועל עסקת חטופים.
אתמול הוכנסו לעזה מנמל אשדוד 8 משאיות קמח של ארגון WFP - שהועברו לרצועה דרך מעבר כרם שלום. זה מצטרף לאלפי משאיות שנכנסות מדי יום דרך המעברים כרם שלום, ניצנה והמעבר הצפוני שנפתח לאחרונה. אולם, מחבלי חמאס ממשיכים להשתלט על משאיות הסיוע ההומניטרי שנכנסות לרצועה, כאשר רבות מהן לא מגיעות כלל לתושבים.