שעות לאחר שכוחות צה"ל נסוגו מח'אן יונס, הפלסטינים החלו לחזור היום (ראשון) לבתיהם שבמחנה הפליטים שממערב לעיר וראו מקרוב את ממדי ההרס, כפי שעולים בתמונות שמגיעות משם. גם ברשתות הפלסטיניות עסוקים משעות הבוקר ביציאת הגדודים, ויש מי שמנסה לשער מה עומד מאחורי המהלך.
"לראשונה מאז תחילת המלחמה הייתה נסיגה מוחלטת של הצבא הישראלי מרצועת עזה, ונשארה חטיבה אחת ובה כמה מאות חיילים שתפקידם היה למנוע מתושבי הצפון לחזור לבתיהם", כתב אחד העזתים. "הו אללה, הרשה למלחמה הזו להיפסק, כבה את האש בכוחך וביכולתך, ותבשר לנו על מה שיקל על ליבנו ויקל על מצוקתנו!"
עבדאללה מקדאד, כתב ערוץ אל-ערבי הקטארי ששידר מח'אן יונס אחרי נסיגת כוחות הצבא, אמר: "לא תיארתי לעצמי שיום אחד אגיע לנקודה הזו ואסקר את היקף ההרס הגדול הזה שפקד את ח'אן יונס. לא נותרה אבן על אבן, זה משחק מלחמה שהרס את כל מה שיש בעזה".
עזתי אחר הוסיף: "אנחנו ניצבים בצומת דרכים. ארה"ב הצליחה לכפות את רצונה על ישראל באופן זמני. חודש רמדאן שקט ברפיח ללא רעש גדול בפני העולם. נסיגה פירושה הפסקת הלחץ הצבאי. זה אומר שחדרי המשא ומתן נרגעו, זה אומר שעכשיו, בתוך תקופה קצרה, נלך להפוגה שאולי מתגבשת לפלישה לרפיח ולמרכז הרצועה".
מחנה הפליטים ח'אן יונס - מה שחשוב לדעת
- לפני המלחמה התגוררו בעיר לפחות כ-230 אלף עזתים, והיא נחשבת לסמל.
- מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף ומנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר נולדו בה.
- מוחמד סינוואר, אחיו הצעיר של יחיא סיונואר, שימש מפקד חטיבת ח'אן יונס של חמאס.
- בעיר פעלה חטיבה של חמאס שהייתה מרכז כובד של ארגון הטרור, ובצה"ל ציינו כי זו פורקה.
- מחנה הפליטים ח'אן יונס שנמצא ממערב לעיר, הוקם ב-1948 כדי לקלוט 35 אלף פליטים. לפני המלחמה הוא מנה רשמית כ-73 אלף תושבים, רובם פליטים, אולם בפועל מספר התושבים במחנה נמוך יותר.
- רבים נרשמו כתושבי המחנה לצורך קבלת סיוע מאונר"א, בעוד שבפועל הם עברו להתגורר מחוצה לו.
בעזה יש גם מי שסבור ש"חטיבות שלחמו ברצועה יכולות להילחם שוב בגבולות לבנון והגדה", וכי "אין הצטברות חשודה או גדולה של כוחות צה"ל ממזרח לרפיח". לפי חלק, על פי תמונת המצב בשטח, "חלוקת הכוחות ונוכחותם הם כולם נתונים שגורמים לשלול כניסה לרפיח בקרוב. ייתכנו פעולות ייעודיות מדויקות".
לאור האופטימיות בישראל והדיווחים שמגיעים מקטאר לקראת עסקה, גם העזתים מייחלים לכך שבעיד אל-פיטר שצפוי לחול ביום שלישי תהיה הפסקת אש. "יש הרבה חדשות ואופטימיות לגבי הפסקת אש, עד לנקודה שבה יש אנשים שאומרים שהאש תינצר ביום שלישי", כתבו פלסטינים ברשתות. עוד הוסיפו ברשתות: "הבשורה על שביתת נשק, הפסקת המלחמה וחזרת עמנו צפונה תבוא לפני עיד אל-פיטר, בעזרת האל".
בינתיים, אחרי נסיגת הכוחות המתמרנים מהרצועה, "ועדת החירום" בעיירת נוסיראת שבמרכז הרצועה וכפופה לחמאס, תועדה מתקנת את קווי המים והביוב, בניסיון להפגין משילות.
גלנט: "יציאת הכוחות מח'אן יונס בוצעה לאחר שחמאס חדל מלתפקד כארגון צבאי בעיר, הכוחות יצאו עבור היערכות לביצוע המשימה ברפיח"
בצל היציאה מח'אן יונס, שר הביטחון יואב גלנט קיים הערכת מצב בפיקוד הדרום ובה אמר: "יציאת הכוחות מח'אן יונס בוצעה לאחר שחמאס חדל מלתפקד כארגון צבאי בעיר, הכוחות יצאו עבור היערכות לביצוע המשימה ברפיח". בהערכת המצב בפיקוד הדרום שקיים עם מנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר, מפקד הפיקוד ירון פינקלמן וקציני המטה, הוצגו לשר עיקרי הפעילות המבצעית בח'אן יונס ובמרחב שיפא, וההיערכות המבצעית לפירוק חטיבת רפיח שישלים את מיטוטו הצבאי של חמאס.
"סיימתי הערכת מצב בפיקוד הדרום, והכוחות נמצאים ביציאה מח'אן יונס", אמר גלנט. "ההישגים של אוגדה 98 ויחידותיה מרשימים ביותר – פגיעה במחבלים, השמדת מטרות אויב, מחסנים, אמצעי לחימה, תת-קרקע, מפקדות, חדרי קשר - כל הדברים האלה בוצעו בצורה מאוד מרשימה וכך חמאס הפסיק לתפקד כארגון צבאי ברחבי רצועת עזה".
"הכוחות יוצאים החוצה ונערכים למשימות ההמשך שלהם, ראינו דוגמות למשימות כאלה בפעולה בשיפא, וגם למשימת ההמשך שלהם במרחב רפיח. אנחנו נגיע למצב שחמאס לא שולט ברצועת עזה ושהוא לא מתפקד כמסגרת צבאית שמהווה סיכון על אזרחי מדינת ישראל".
כאמור, צה"ל הודיע היום כי יצא מח'אן יונס וכי נערך לפעולה ברפיח. על פי הצבא, אוגדה 98 יצאה מהעיר ולמעשה כל הכוחות המתמרנים יצאו מהרצועה. ובכל זאת, הכוחות שיושבים בפרוזדור נצרים יבצעו פשיטות על סמך מודיעין שמתקבל בשטח ומחדרי החקירות.
לצה"ל יש גם תוכניות להמשך, והן כבר הוצגו לדרג המדיני ולא עסקו רק רפיח. התוכניות נוגעות בין היתר לאוגדה 98, לאוגדה 162 ולהמשך הפשיטות. עם היציאה מח'אן יונס, כוחות האוגדה יוכלו לצאת להתרעננות, לשפר ולבדוק את תקינות הציוד, בפרט של הכלים הכבדים, וזה לצד תחזוק בשטח של אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה.