ב-8 בינואר, בסביבות השעה שלוש בצוהריים, פיצוץ אדיר הרעיד את מחנה הפליטים אל-בורייג' שברצועת עזה. 6 לוחמי הנדסה קרבית נהרגו, 3 נפצעו קשה - בהם גם הלוחם והזמר עידן עמדי. הערב (שבת), חשפנו את תחקיר "חדשות סוף השבוע" ממנו עולות כמה שאלות לגבי ההתנהלות הפיקודית באירוע וההחלטות שהתקבלו.
בסוף חודש דצמבר אוגדה 36 שסיימה פעילות מוצלחת בסג'עייה, עברה ליעד התמרון הבא – מחנות המרכז. מידע מודיעיני הצביע על מרכז תעשייה צבאית של החמאס לייצור רקטות ארוכות טווח, ועל מערכת מנהרות: 3 פירים שיוצאים מתוך בתים במחנה הפליטים נוסייראת - אל מנהרות שעוברות מתחת לציר צלאח א-דין, המכונה כביש 4 הפלסטיני, היישר למחנה הסמוך, אל-בורייג'. שם, הן מתחברות ל-4 פירים - שניים בתוך בתים, אחד בשטח ואחד בתחנת כיבוי אש.
התקבלה החלטה על מבצע גדול להשמדת המנהרות באמצעות חומר נפץ רב-עוצמה של הנדסה קרבית, זה ששימש גם בתת-הקרקע של בית החולים שיפא. מפקד הכוחות בשטח הוא מח"ט שריון 188, תחתיו מג"ד הנדסה 605. גדוד שריון וצנחנים טיהרו את השטח ואבטחו אותו, ושני כוחות היו אמונים על פיצוץ המנהרות – יחידת יהל"ם ומחלקת הסיור של גדוד המילואים שבו משרת עידן עמדי.
המבצע נחשב רגיש בעיקר בגלל אמצעי הפיצוץ: מדובר בחומר נפיץ מאוד שעוצמתו האדירה מצליחה להקריס את המנהרות - ומכאן גם המסוכנות בשימוש לא זהיר בו. זו הסיבה שלשטח הגיע גם אלוף פיקוד הדרום פינקלמן. ההחלטה שהתקבלה הייתה שההכנות יתבצעו בלילה והפיצוץ - לפני אור ראשון, חמש לפנות בוקר.
אבל במהלך הלילה השתנתה פקודת המבצע: פיצוץ המנהרות נדחה ב-10 שעות, לשלוש אחר הצוהריים, וזה יתבצע באור יום. הסיבה – כדי לאפשר לצבא להביא למקום כתבים ישראלים וזרים, להראות להם את פיר המנהרה בשטח האזרחי ובכך לחשוף את האופן שבו חמאס משתמש באוכלוסיה. את ההחלטה קיבל מפקד אוגדה 36, דדו בר כליפא, שעתיד להצטרף לשולחן המטכ"ל כראש אכ"א הבא.
הוראות הבטיחות קבעו שאת חומר הפיצוץ הקטלני יש להביא לשטח אש סמוך ככל הניתן לשימוש בו, אבל שיקולי הסברה גברו על ההנחיות. הפירים בנוסייראת כבר היו מלאים בחומר הנפיץ, וליד הפירים באל-בורייג' חנו המשאיות עם החומר המסוכן עליהן, ליום שלם נוסף - שבו לוחמים רבים וגם כתבים נמצאים ממש שם, וכשההמולה הארוכה עלולה למשוך גם מחבלים לשטח.
בגלל השינוי בלוח הזמנים, כוחות ההנדסה שאחראים על פיצוץ המנהרות יצאו מהרצועה בשעת לילה מאוחרת וחזרו מוקדם בבוקר - רובם לא ישנו כלל. בצוהריים כבר הגיעו כ-30 כתבים לפיר אחת המנהרות באל-בורייג'. אחד הלוחמים סיפר: "הייתה אווירה של קרנבל והחגיגה הזאת מפתה מאוד מחבלים להתקרב". לוחם אחר הוסיף: "העייפות גרמה לכעס ועצבים. היה רצון לסיים כמה שיותר מהר את העבודה על חשבון הוראות הבטיחות".
בשעות הצוהריים הכתבים עזבו וההכנות נמשכו. הלוחמים המותשים מילאו את הפירים באל-בורייג' בחומר הנפץ המיוחד במשקל של טונות רבות. בזמן הזה, לוחמי יהל"ם חיברו את הפירים למערכת הראשית. אחד הלוחמים סיפר: "לפני שמחברים את הפירים למערכת הראשית כולם צריכים לעזוב. אמורים להישאר רק 4 לוחמים של יהל"ם שאחראים לחיבור - זה לא קרה. לא היה מפקד שניהל את האירוע ברגעים האלה". לוחם נוסף אמר: "הייתה אווירה של 'בואו נקדם את העניינים מהר, נחבר את הפתילים ונעוף מפה'".
בסביבות השעה שלוש, חבריו של עידן עמדי, גברי ועקיבא, הכינו 200-300 ק"ג אמל"ח לפיצוץ קונטיינר של חמאס עם חומרי נפץ וחלקי רקטות. באותו הזמן, 3 לוחמי מחלקת הסיור, בהם עידן עמדי, נכנסו לבוטקה סמוך. 7 לוחמים אחרים במחס"ר, יחד עם מג"ד 605, ניסו לתקן תקלה באחד הפירים ו-4 לוחמי יהל"ם נכנסו לקונטיינר לבן כדי להניח בו מוקשים.
זה היה הרגע שבו טנק שאבטח את הכוחות זיהה מטרה חשודה וירה שני פגזים. הראשון פגע במבנה החשוד, השני אמור היה להוריד את הקומה החשודה - אבל פגע בעמוד עץ שהחזיק חשמל. בגלל שכל המערכת הייתה מחוברת, חומרי הנפץ בכל המוקדים בנוסייראת ובאל-בורייג' הופעלו ונוצר פיצוץ קטלני.
6 לוחמים נהרגו בתקרית, חייהם של 7 לוחמי המחס"ר שהיו בפיר ניצלו בנס, בגלל התקלה במערכת. כמוהם גם 30 לוחמים שהתרחקו מהמקום דקות לפני כן - במקרה. היו גם פצועים, בהם עמדי ושני חבריו לצוות שפונו במצב קשה.
מח"ט 188 ערך תחקיר מקיף, ובו השתתף גם מפקד האוגדה בר כליפא שתחקר את הלוחמים בשטח. הוא הוצג לרמטכ"ל ולמשפחות הנופלים, אבל לא הייתה בו ביקורת על ההחלטה לדחות את הפיצוץ בעשר שעות. בנוסף, לא הייתה בו ביקורת על ההתנהלות שגרמה לעייפות של לוחמי ההנדסה שעסקו בחומר כל כך מסוכן, על חיבור הפתילים מהפירים למערכת הראשית מוקדם מדי - או על חוסר התיאום בין הכוחות ברגעים קריטיים.
זה היה מבצע מורכב, תוך כדי מלחמה קשה, שמביאה איתה גם טעויות מבצעיות באופן טבעי. עם זאת, לא בטוח שצה"ל הפיק את הלקחים כדי ללמוד מהטעויות שנעשו - ומשפחות הלוחמים שנפלו לא קיבלו את התמונה המלאה על האירוע שבו נפל בנם.
מדובר צה"ל נמסר: "אופן ומועד השמדת האתרים נקבע בהתאם לשיקולים מבצעיים, ובהם גם חשיפה תקשורתית של השימוש הציני של ארגון הטרור חמאס באוכלוסיה ובתשתיות. לאחר האירוע בוצע תחקיר מעמיק ומקצועי אשר יוצג בהמשך במלואו למשפחות השכולות ולפצועים".
נבהיר – כל מה שהופיע בכתבה אושר על ידי הצנזורה.