הפתרון הטכנולוגי לשליטה על ציר פילדלפי - כולו יהיה בצד המצרי: סוגיית השליטה בציר ובמעבר רפיח היא מכשול משמעותי בדרך לעסקת חטופים חדשה, וכעת מתבררים הפרטים על הפתרון האפשרי, שמצד אחד יאפשר נסיגה של צה"ל מהמרחב ומצד שני יבטיח שאמצעי לחימה לא יוברחו מחדש לחמאס. כעת מתבררים פרטים נוספים על הפתרון הטכנולוגי המתגבש לסוגיה.
עוד בנושא - סיקור N12
- פרסום ראשון: הפתרון לדרישת רה"מ לשליטה ישראלית בפילדלפי
- דילמת השליטה בפילדלפי, והפיקוח במעבר רפיח: הפרטים הידועים מהמו"מ לעסקה
- זה לא חסר סיכוי: המהלך שצריך לקדם עכשיו ברפיח | אהוד יערי, פרשנות
- השטח הסטרילי לאורך פילדלפי שמאפשר השתלטות על מנהרות טרור
- המנהרות שעוד נותרו ברפיח, ושינוי שיטת הלחימה של צה"ל
גורמי המקצוע בישראל, יחד עם המצרים ועם ארה"ב, גיבשו מתווה חדש באשר לסוגיה - שכולל שימוש נרחב באמצעים טכנולוגיים בציר פילדלפי ובמעבר רפיח. המתווה כולל פתרון טכנולוגי שמורכב מחיישנים שיותקנו בצד המצרי ומטרתם למנוע הברחות דרך הגבול, ממצרים לרצועת עזה. בנוסף, קיימת התלבטות אם לבנות קיר שיהיה מעין חומה, מתחת לקרקע, כדי להתמודד עם תרחיש של בניית מנהרות טרור חדשות, אחרי שהקודמות כבר הושמדו בידי כוחות צה"ל במהלך התמרון.
בישראל יודעים לומר שהמנהרות שאותרו שם לא היו בשימוש במשך שנים - גם אלה שחצו לשטח מצרים. דבר נוסף שידוע כעת הוא שחמאס ייצר לעצמו טילים שונים ואילו דווקא הרכיבים הטכנולוגיים ששימשו את ארגון הטרור לא עברו דרך מנהרות אלא מעל הקרקע, במעבר העילי ברפיח. אותם אמצעים טכנולוגיים כוללים בין היתר רכיבי אלקטרוניקה, רחפנים וגם מצלמות. בשל ההבנה הזו, שלמעשה עיקר ההברחות לחמאס בוצע מעל הקרקע, מתעקשת ישראל על בקרה וניטור בציר פילדלפי ובמעבר רפיח. מי שצפוי לקבל את השליטה על המעבר, כפי שפורסם אמש בחדשות 12, הם האמריקנים, המצרים - וגם פלסטינים נטולי זיקה לחמאס - והשינוי הזה יהיה למעשה "פתרון משלים" לאמצעים הטכנולוגיים.
במסגרת המגעים לעסקה חדשה והמתווה המתגבש, הוחלט גם לישראל יהיה חופש פעולה לפעול אם יתקבלו אינדיקציות לכך שגורמי הטרור חוזרים לייצר אמצעי לחימה או שחמושים יעלו לצפון הרצועה דבר שיכול לקרות אם צה"ל ייסוג מציר נצרים.
"הזדמנות נדירה לעצור את ההברחות"
אל"ם (במיל') קובי מרום, מומחה לביטחון לאומי, תיאר כי "העובדה שצה"ל שולט בציר פילדלפי עכשיו היא הזדמנות נדירה לעצור את ההברחות - ברור לחלוטין שישראל לא יכולה להישאר שם בנוכחות משמעותית, בטח לא במעבר רפיח. יש פה משמעות מדינית אם ישראל תשלוט שם פיזית דבר שעלול ליצור משבר בין-לאומי. לכן מה שמתכננים זה שיתוף פעולה ישראלי-מצרי-אמריקני שיוצר מכשול מתחת ומעל לקרקע בפילדלפי. יהיה שם מכשור מאוד מתקדם, עם אמצעים טכנולוגיים מתקדמים. אבל השליטה באינדיקציות - תהיה של ישראל. יש פה פתרון שנותן מענה לחסימה ההרמטית של פילדלפי בשליטה ישראלית".
יחד עם זאת, מסכם מרום כי "הדילמה האמיתית היא שעל-מנת שתהיה עסקת חטופים, צה"ל צריך לפנות את הרצועה, נקודה. אנחנו נצטרך לפנות את פילדלפי, ולכן זה הפתרון האפקטיבי ביותר במגבלות העסקה. אני חושב שעסקה היא לא רק ציווי מוסרי אלא גם צורך אסטרטגי אדיר, ולכן יש פה אינטרס ברור - להגיע לעסקה ולפינוי של כוחות צה"ל מעזה. ישראל צריכה להתעקש. המודל של מכשול במימון אמריקני נותן מענה טוב, בעיקר שכל השליטה על האמצעים יהיו בשליטה ישראלית. בפעם הראשונה אחרי 17 שנים זה נותן מענה טוב לחמאס".
הפתרון המתגבש עלה בשיחות בקהיר, בשיחות שנערכו בין ראש השב"כ וגורמי הביטחון, ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל ונציגים של הממשל האמריקני. בימים הקרובים תצא משלחת ישראלית להמשך השיחות, אך מועד יציאת ראש המוסד דדי ברנע לדוחא - ייקבע רק אחרי דיון נוסף בישראל. "גישת ראש הממשלה של לחץ צבאי ועמידה תקיפה במו"מ מקדמת את שני היעדים: גם השבת החטופים וגם השגת שאר מטרות המלחמה", מסר גורם מדיני. "עכשיו זה הזמן להגביר את הלחץ הצבאי, כי זה מה שיאפשר להחזיר יותר חטופים חיים במחיר שלא מסכן את מדינת ישראל".