עם חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה הלילה (בין שלישי לרביעי) מטיל שנורה לעבר דירת המסתור שבה שהה בטהראן, בעולם החלו להגיב לאירוע הדרמטי. רוסיה, שבשנה האחרונה בחרה לגנות את תגובתה של ישראל לטבח ב-7 באוקטובר ולעמוד לצד חמאס והאיראנים, כינתה את החיסול "רצח פוליטי שלחלוטין בלתי מתקבל על הדעת" וקראה לגלות איפוק מכל הצדדים עקב החיסול.

בסין מנגד ניסו להנמיך את הלהבות והביעו דאגה. "מתנגדים לכל צעד של התנקשות", נכתב בהודעה רשמית של משרד החוץ הסיני, "סין תמיד מתפקדת כגורם לפתרון מתיחות אזורית ומקדמת משא ומתן ודיאלוג. אנו קוראים להשיג הפסקת אש בהקדם האפשרי ולהימנע מהסלמה נוספת של העימות".

בקטאר, ששימשה במשך השנים האחרונות מקלט עבור הנייה ובכירים נוספים בחמאס, הגיבו גם בגינויים: "מגנים בחריפות את חיסול הניה", נכתב בהודעה רשמית של משרד החוץ של הנסיכות המפרצית, "פשע מתועב, הסלמה מסוכנת והפרה בוטה של החוק הבין-לאומי. ההתנקשות הזו וההתנגדות הפזיזה של ישראל יובילו את האזור לגלישה לכאוס". ראש הממשלה הקטארי הביע מורת רוח ושאל: "איך הגישור יכול להצליח כאשר צד אחד מחסל את הנציג של הצד השני במשא ומתן?".

אסמאעיל הנייה ורג'פ טאיפ ארדואן בפגישה באיסטנבול
נשיא טורקיה ארדואן והנייה המחוסל בחודש אפריל האחרון באיסטנבול

בטורקיה, שסומנה כאחד היעדים שעשויים לארח את הנייה בעתיד, הביעו גם כעס עקב החיסול וטענו כי מטרתו של החיסול הינה להפוך את המלחמה בעזה לאזורית. נשיא המדינה ארדואן אף התייחס לחיסול בעצמו והצהיר שהוא "מגנה בחריפות את הרצח המתועב של מנהיג חמאס על אדמת טהראן". עוד טען שמטרת החיסול היא על מנת לערער את ה"התנגדות המפוארת בעזה" וכי מדובר ב"מעשה ברברי ציוני".

במשרד החוץ הירדני גם גינו את חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס. "פשע הסלמה שידחוף לעבר מתח וכאוס באזור", נכתב, "פשעים אלו רק יובילו לגרירת האזור להתרחבות המלחמה ולאיום על הביטחון והשלום האזורי והבין-לאומי".

בניו יורק טיימס דווח שאיראן מקיימת ישיבת חירום של המועצה העליונה לביטחון לאומי במעונו של המנהיג העליון - אירוע המתרחש בנסיבות יוצאות דופן, כך לפי שני בכירים איראנים. עוד דווח כי בפגישה נוכח גם מפקד כוח קודס וכי הבכירים האיראנים "בהלם מוחלט" עקב החיסול על אדמתם.

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן, שהחיסול אירע כמה שעות לאחר השבעתו, שבה נראו השניים מתחבקים, כתב בחשבון ה-X שלו: "אתמול הנפתי את ידו המנצחת של הנייה, וכעת אני צריך לשאת אותו על כתפיי ולקבור אותו. איראן תגן על הריבונות שלה ותגרום לטרוריסטים הפולשים להתחרט על הפעולה הפחדנית שלהם". בפרלמנט האיראני דובר ועדת החוץ והביטחון התייחס לאירוע גם הוא וטען שתהיה תגובה לחיסול. קול נוסף שנשמע מאיראן הוא של מוחסן רזאי, מזכיר המועצה לאבטחת אינטרס המשטר באיראן ולשעבר מפקד משמרות המהפכה. "ישראל תשלם מחיר כבד על החיסול של הנייה", טען.

תיעודים אחרונים: הנייה והנשיא האיראני פזשכיאן
נשיא איראן הנכנס והנייה שעות לפני חיסולו

גם בחיזבאללה – שרק הבוקר הודיעו שגנרל הארגון פואד שוכר, המכונה אל-חאג' מוחסן, שחוסל אתמול בידי ישראל, אומנם היה במבנה בעת התקיפה – הגיבו על חיסול הנייה: "אובדן של מפקד גדול - זה יגביר את הנחישות והעקשנות של לוחמי הג'יהאד בכל זירות ההתנגדות להמשך הדרך נגד האויב הציוני".

בארגון חמאס, שהנייה עמד בראשותו, התייחסו גם לחיסול. חבר הלשכה המדינית, מוסא אבו מרזוק, כינה את החיסול "מעשה פחדני" וטען שלא יהיה הפקר". בכיר נוסף, דובר חמאס סאמי אבו זוהרי, התראיין לסוכנות הידיעות רויטרס וכינה את החיסול "הסלמה מסוכנת שלא תשיג את מטרותיה". עוד טען שבארגון מוכנים "לשלם מחירים שונים במלחמה על ירושלים". בערוץ אל-ערבי, התייחס זוהרי באופן מפורש לישראל: "החיסול בשטח האיראני הוא מסר. על ישראל להבין שתהיה תגובה על הפעולה הזו ואם היא סבורה שתצליח להשיג את מטרותיה ולשבור את חמאס - היא טועה".

בהצהרה רשמית לעיתונות חמאס הודיע שהוא מתאבל "עם הפלסטינים, עם האומה הערבית והאיסלאמית ועם כל האנשים החופשיים בעולם" בשל מותו של הנייה כתוצאה מ"תקיפה ציונית בוגדנית על מעונו בטהראן". בהצהרה נוספת כתבו שמדובר ב"אירוע משמעותי ומסוכן שמוביל את המערכה לממדים חדשים". בנוסף טענו שלחיסול "יהיו השלכות גדולות על האזור כולו".

משלחת חמאס בראשות מוסא אבו מרזוק בביקור במוסקבה
"מעשה פחדני": אבו מרזוק בביקור במוסקווה בחודש ינואר האחרון, ארכיון

ברשות הפלסטינית המשיכו בקו דומה: יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן גינה בהצהרה רשמית וקרא לה "פעולה פחדנית והתפתחות מסוכנת". מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, חוסין א-שיח', טען שבארגון מגנים בחריפות את החיסול ורואים בכך "מעשה פחדני" שקורא לארגון "להישאר איתן מול הכיבוש". "החיסול מצריך להשיג אחדות של הכוחות והפלגים הפלסטינים", הוסיף.

סגן מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי מוחמד אל-הינדי הצהיר: "אובדן גדול לעם הפלסטיני. חמאס היא תנועה גדולה ותמלא כל חלל שנוצר באופן ישיר". גם מטעם החות'ים בתימן נמסר: "חיסולו של הניה - פשע טרור והפרה בוטה". ברקע ההתפתחויות - הרשתות הפלסטיניות סוערות עם קריאות לקיום הפגנות זעם ושביתה כללית.

בינתיים בממשל בארצות הברית טרם התייחסו רשמית לחיסול עצמו, אך בהתבטאות של מזכיר ההגנה לויד אוסטין נאמר כי במדינה עובדים קשה כדי להנמיך את הלהבות וכי במקרה שיתקפו את ישראל, ארצות הברית תעזור להגן על המדינה.

 

 

בבית הנבחרים החלו להתייחס לאירוע. חבר הקונגרס הדמוקרטי מניו יורק, ריצ'י טורס, שמרבה לעמוד לצידה של ישראל כתב כי "מנהיג חמאס הובא בפני הצדק, לצמיתות" והוסיף שישנו "מקום מיוחד בגיהינום ששמור עבורו". בפוסט שכתב לאחר מכן ברשת החברתית X הוסיף כי מנהיגי חמאס וחיזבאללה חוסלו ועובר על הארגונים "יום רע".

 

באירופה סיכם מנהיג המפלגה הגדולה בהולנד, חרט וילדרס, את האירוע בפשטות: "ברוך שפטרנו".