כשבוע חלף מאז שחוסל איסמאעיל הנייה בהתנקשות בבית ההארחה בטהראן, ובמהלכו, הזירה הפלסטינית כולה ציפתה להכרזה על מחליפו בתפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס. אמש (שלישי) הודיע ארגון הטרור באופן רשמי על ההחלטה - יחיא סינוואר מונה לתפקיד, ובכך הפך באופן פורמלי לאיש החזק בארגון. עד כמה יש לכך השפעה? המשמעויות והתגובות.
הפרשן הפלסטיני איבראהים אל-מדהון, שנחשב כמקורב לחמאס, כתב אתמול בסוכנות הידיעות הטורקית אנאדולו: "הבחירה של חמאס ביחיא סינוואר כמנהיגה היא מסר מאתגר לישראל. מינויו טבעי משום שהוא היה סגנו של הנייה והוא גם ראש תנועת חמאס בעזה. סינוואר איש חזק שביכולתו לנהל את העניינים". הפרשן ציין כי סינוואר צפוי לנאום או לפרסם דברים בכתב. לדבריו, הוא נחשב לאחד המנהיגים ההיסטוריים של חמאס: "הוא ריצה 20 שנים בכלא הישראלי, ובאמצעות בחירה זו, חמאס הדגיש כי הוא מוכן להשלים את העימות עד סופו".
גם בלבנון התייחסו הבוקר למינוי המפתיע, כשהשער של עיתון אל-אח'באר הלבנוני שמקורב לחיזבאללה הוקדש לראש הלשכה המדינית החדש של חמאס - יחיא סינוואר. "חמאס מגיב על החיסול", כך נכתב בשער העיתון – זה קרה לאחר שחיזבאללה בירך הלילה על המינוי.
העיתונאי העזתי יוסף פארס, הגיב על השער שפורסם באל-אח'באר וכתב: "ישראל התנקשה בהנייה כי ראתה בו 'סינוואר' לאחר שסירב להיכנע ללחצים, לאיומים ולסחיטה מצידה". לדבריו, באמצעות הבחירה בסינוואר, חמאס מעביר כמה מסרים:
- על פי מקורות בחמאס ששוחחו עם העיתון, סינוואר נבחר פה אחד ואפילו ללא צורך בבחירות. כלומר, החלופות שישראל האמינה בהן שיהיו פחות קיצוניות וגמישות יותר, כמו ח'אלד משעל ומוסא אבו מרזוק - מאוחדות.
- תפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס מקביל לראש הממשלה בישראל, לטענתו. כאשר חמאס בוחר בסינוואר, הוא מבטא את הרצון לאתגר והסירוב להיכנע.
- במסלול המשא ומתן - הבחירה בסינוואר מעבירה מסר לגבי היכולת של הזרוע הצבאית של חמאס להמשיך ולהילחם לאורך זמן.
- במישור התודעתי – ישנו ניסיון לערער את ההשפעה של חיסול הנייה, היות שהבחירה בסינוואר נחשבת למוראלית.
סינוואר שוהה במנהרות - עד כמה יש לכך השפעה?
צריך לזכור שלמרות הכוח שמקבל סינוואר לידיו, ההחלטה הזו שמביעה בו אמון ומחזירה את הכוח לארגון ברצועה היא בעיקר סמלית, זאת בשל העבודה שהוא שוהה במנהרות בעזה ומחזיק בחטופים כבר 10 חודשים.
סא"ל במיל' אלון אביתר, מומחה לזירה הפלסטינית, הצביע על כמה היבטים שכדאי להפנות אליהם את תשומת הלב. "לאחר שורת החיסולים (הנייה, דף, עיסא, ומושתהא), סינוואר נותר כמעט בודד בצמרת התנועה. מצד שני, המעמד המעודכן מעניק לו את סמכות ההחלטה הכמעט בלעדית על כל מהלכי התנועה, מדיניותה, ניהול המלחמה, סוגיית החטופים, ועתיד הרצועה. "לכך נלווית גם הדומיננטיות וההשפעה האיראנית בנושא - שליטת הקו הניצי, הדתי והמיליטנטי, לצד היעדר מתינות ופרגמטיות מדינית".
סא"ל במיל' אביתר הוסיף כי "סינוואר אומנם שוהה במנהרות וברור כי הפוזיציה שלו מקשה על ניהול ענייני התנועה, אך ייתכן כי הוא מאציל סמכויות לנציגיו בחוץ (בדגש על סגנו ח'ליל אל-חיה) לנהל את העניינים". יתרה מכך, אביתר טוען שייתכן כי מינויו מעיד על כך שהוא בעצמו מאמין שיצליח להיחלץ מהמערכה, להישאר בחיים ולהמשיך לשלוט בכוח הזרוע בתנועת חמאס כולה ואולי אף להנהיג את הזירה הפלסטינית בעתיד.
דובר צה"ל בערבית אל"ם אביחי אדרעי כתב אתמול בחשבון שלו ב"איקס" (טוויטר לשעבר) אחרי המינוי: "יש מקום אחד ששמור לסינוואר והוא לצידם של מוחמד דף, מרוואן עיסא ושאר הדאעשיסטים של חמאס שאחראים לטבח שבעה באוקטובר, אשר אותם חיסלנו".
#عاجل هناك مكان واحد محفوظ ليحيي #السنوار وهو بجوار محمد الضيف ومروان عيسى وباقي دواعش حماس المسؤولين عن مجزرة السابع من أكتوبر الذين قتلناهم
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) August 6, 2024
התגובות בחמאס למינוי סינוואר
בכיר חמאס אוסאמה חמדאן: "סינוואר נבחר פה אחד להנהיג את התנועה והוא קונצנזוס. הצוות שהוביל את המשא ומתן בתקופת הנייה - ימשיך תחת סינוואר".
חבר הלשכה המדינית מוחמד מרדאווי: "הבחירה בסינוואר התבצעה לאחר התייעצויות בתנועה, ולמרות ניסיונות של אמצעי תקשורת שונים לשבש זאת ולהחליש את המצב הלאומי. לבחירה בו יש מסר ברור, ולסינוואר יש את הסמכות לבחור את סגנו ללא הגבלות - אך עליו להיות חבר מועצת השורא והמינוי דורש זמן והתייעצויות".