הנושא של ציר פילדפי לא היה במתווה הישראלי שהציג ביידן, ושאותו חשפנו ב-27 במאי, כי אז כוחות צה"ל לא היו עדיין ברפיח. עכשיו ישראל מאוד מוטרדת מהשאלה איך אפשר לסגור את "צינור החמצן" ממצרים לעזה, גם במצב של הסכם הפסקת אש. גורמים ישראלים במו"מ אומרים שיש התקדמות משמעותית בנושא ההסכמה על הפעלת הסנסורים בגבול, כך פרסמנו אמש (שני) במהדורה המרכזית.
עוד אמרו הגורמים כי נרשמה התקדמות בנושא הפעלה מחודשת של מעבר רפיח על ידי גורמים שלישראל תהיה זכות וטו עליהם, והם לא יהיו מהרשות הפלסטינית ולא מחמאס. במקביל, הבוקר דווח באתר הלבנוני "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה, שישראל התגמשה בנושא הפעלת מעבר רפיח. ההצעה שעלתה לפי הדיווח היא ש"רשות אזרחית" תפעיל את המעבר, עם "תנאים ופיקוח מוסכמים מראש".
בעניין ציר פילדלפי דווח באתר הלבנוני כי ישראל הציגה מתווים שונים שכללו פיקוח על הציר לאחר נסיגת צה"ל ממנו, "לפי לוח זמנים מוסכם". עוד נכתב כי ישראל הציבה תנאי שבכל מקרה לצה"ל תהיה האפשרות לחזור לציר ולשלוט בו במקרה שזה יידרש, כמו למשל אם יתברר שנעשתה הברחה דרכו.
שני המוקדים העיקריים כעת בלחימת צה"ל ברפיח
בינתיים, צה"ל ממשיך בפעולה ברפיח. המהלך הצבאי מתמקד לפי שעה בשני מאמצים עיקריים - לחימה בשכונת תל סולטן, והשלמת הטיפול במנהרות האחרונות מעזה למצרים. בנושא הלחימה בתל סולטן, צה"ל פועל בהתאם למידע מודיעיני ופוגע במחבלים ובתשתיות טרור כמו מחסני אמצעי לחימה, בורות שיגור ועוד.
לגבי המנהרות שבמרחב, צה"ל עדיין פועל לאיתור והשמדה של המנהרות האחרונות שבשטח. חלק מהמנהרות שחשבו שהן חוצות למצרים התברר לגביהן שזה לא המצב, ואחרות התברר שכן. חלק היו אטומות בצד המצרי וחלק פשוט לא היו בשימוש. בכל אופן, ההערכה היא שרוב ההברחות נעשו דווקא דרך מעבר רפיח, ועל כן הטיפול בו בעל משמעות גבוהה.
המיקום החדש למעבר רפיח, והשטח הסטרילי
לפני כשבוע וחצי פרסמנו כי מתוכננת בנייה של מעבר רפיח חדש. הוא יועתק אל נקודת מפגש "שלושת הגבולות", יותר קרוב לכרם שלום, ושם תהיה אחיזה משותפת לישראל, מצרים, לפלסטינים ולאמריקנים. המעבר יעבוד כך שניתן יהיה לבצע בידוק בצורה מודרנית שיאפשר שליטה על מה שיוצא ונכנס.
נוסף על כך, כדי לשמר את הישגיו במבצע, צה"ל עובד על יצירת אזור סטרילי שמאפשר להשמיד מנהרות טרור לאורך ציר פילדלפי בצד העזתי. ככל שמתקדמת הלחימה, ומתרחב המבצע גם בעומק העיר, צה"ל מרחיב עוד את האזור. צה"ל עושה זאת לאורך 14 הקילומטרים של הציר - הוא חושף מוקדים שעשויים לשמש את חמאס - ולמעשה מטהר לחלוטין את השטח מאיומים אפשריים, כמו נ"ט ופצצות מרגמה.