"מוכנים בלחיצת כפתור": הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס אמש (ראשון) לדון באפשרויות התגובה לרצח 12 הילדים והצעירים על ידי טיל חיזבאללה במג'דל שמס. בישראל מעוניינים להגיב בצורה קשה נגד ארגון הטרור, אך לא לגרום למלחמה. בתוך כך, קיים קונצנזוס בקרב מקבלי ההחלטות: על התגובה להיות עוצמתית באופייה, בתוצאותיה ובמסר.
בתום ישיבת הקבינט, השרים, למעט בן גביר וסמוטריץ' שהודיעו על הימנעות, הסמיכו את רה"מ נתניהו ושר הביטחון גלנט להחליט על אופן התגובה ועל מועדה. לטענת השניים, אין להם אמון בגלנט ובמערכת הביטחון והם חוששים מתגובה רפה מדי.
הדרג הצבאי הציג בישיבת קבינט שורה של חלופות ואפשרויות תגובה נגד חיזבאללה, שככל הנראה יכאיבו מאוד לארגון - ולכל אחת מהן יש משמעויות והשלכות גם על זירות אחרות. למערכת הביטחון חשוב להציג לשרי הקבינט את התמונה המלאה על כל אפשרות, כך שמקבלי ההחלטות יבחרו את האופציה הרצויה מבחינתם.
בישראל מעריכים שהיממות הקרובות צפויות להיות עם עצימות לחימה גבוהה, וייתכן שנראה תגובה של חיזבאללה לפעולה הישראלית. לכן, ישנה גם היערכות בעורף להתדרדרות של המצב הביטחוני. בדרג המדיני מתלבטים כיצד ניתן לפגוע ולהרתיע את חיזבאללה - מבלי להיכנס למלחמה.
גורם ביטחוני אמר ל-N12: "הבאת ההישג מול חיזבאללה גוברת על החשש ממלחמה כוללת. הצבא כולו מאוחד בעמדה אחת: צריך ואפשר לתקוף, ויש לכך הזדמנות כעת - מרבית תושבי הצפון מפונים ומרבית פעילי חיזבאללה לא נמצאים בדרום לבנון". בצה"ל הדגישו: "אם תהיה החלטה בקבינט לצאת לפעולה - אנחנו מוכנים בלחיצת כפתור".
על שולחן הקבינט נשקלות גם האפשרויות של פגיעה במטרות של מדינת לבנון, ולא רק של חיזבאללה. לפי שעה, ישראל מקבלת גב מהאמריקנים, גם אם לא תמיכה פומבית נחרצת. כעת, השאלה הגדולה - האם זו ההזדמנות היום מבחינתה של ישראל לשנות את המציאות הביטחונית בצפון, אולי נדע בימים הקרובים.
> מכת האש הישראלית שיכולה להחריב את "מדינת חיזבאללה" | מגזין N12
גורם ביטחוני בכיר: "לגבות מחיר כבד מחיזבאללה ולהשיב הרתעה"
רה"מ נתניהו הגיע אל ישיבת הקבינט לאחר כמה התייעצויות מצומצמות שערך במטוס כנף ציון וגם בבור בבסיס הקריה בתל אביב. הוא נחשף לחומרים המודיעיניים וקיבל לידיו את עמדות צה"ל ומערכת הביטחון. כעת, בדיון הקבינט אפשר לזהות קונצנזוס בין הדרג המדיני לדרג הצבאי על כך שצריכה להיות תגובה קשה - אך יש הבדלי גישות בין השרים היותר ניציים, כמו סמוטריץ' ובן גביר, שמדברים על הצורך להכריז למלחמה מול לבנון - לרה"מ נתניהו, שר הביטחון גלנט וראשי מערכת הביטחון.
גורם ביטחוני בכיר אמר ל-N12: "כל אחת מהפעולות שיאשר הערב הקבינט - תהווה עליית מדרגה שמטרתה אחת: לגבות מחיר כבד מחיזבאללה ולהשיב הרתעה. לא נימנע מפעולה מסוימת מתוך זהירות, שמא זה יוביל לכמה ימי קרב או אפילו יותר מכך".
בישראל קיימת הסכמה רחבה כי התגובה בלבנון תהיה שונה הן בתוצאותיה והן במסר שהיא תעביר, אולי בדומה למסר שהועבר לחות'ים בתקיפה הישראלית בנמל חודיידה בתימן.
גורם מדיני אומר לנו ש"גם מלחמה נמצאת על השולחן". העמדה של נתניהו די ברורה - הוא רצה למנוע את המלחמה בצפון ולכן קרא לגנץ ואיזנקוט להיכנס לממשלה ב-11 באוקטובר, והסתכלות שלו לא השתנתה. אבל שר הביטחון גלנט אמר באותה העת שיש הזדמנות מעניינת בצפון ואפשר לתפוס אותם בהפתעה - אף על פי שמדובר בחזית נוספת. וכעת, כאשר חמאס נחלש ברצועה, נשאלת השאלה לאן פונות פניו של גלנט.
חיזבאללה מפנה חלק מעמדותיו במזרח לבנון ובדרום סוריה
מול מאמץ ההפללה הישראלי, עם פרסום הפרטים על דגם הרקטה האיראני ששיגר אתמול ושם האחראי מטעמו לשיגור, שגרם לטבח במגרש הכדורגל במג'דל שמס, נסראללה שולח לתקשורת את אנשיו כדי לספר מסכת שקרים. מחשש לתגובות נזעמות בלבנון, בעיקר בקרב הדרוזים, ובניסיון למזער נזקים.
בקרב מנהיגי הדרוזים בלבנון, מקיר לקיר אימצו את גרסת חיזבאללה. עם זאת, בארגון הטרור לא הצליחו לעשות זאת עם הרוב הדרוזי בסוריה, שם התקיימה היום הפגנת הזדהות עם מג'דל שמס שכללה קריאות ושלטים נגד חיזבאללה. "ההמצאה הישראלית הזאת, לפיה חיזבאללה ירה על מג'דל שמס או שיגרה רקטה על מג'דל שמס, היא שקרית", אמר וליד ג'ונבלאט, ממנהיגי הדרוזים בלבנון.
ממשלת לבנון גינתה בלשון רפה את הפגיעה באזרחים וקראה להקמת ועדת חקירה בין-לאומית בנושא. אחרי האיומים שנשמעו בישראל ביממה האחרונה להגיב בצורה קשה יותר מכפי שהיה עד כה, לא רק בדרום לבנון, גם בביירות מביעים חשש מפני הרחבת טווח הפגיעה של התקיפות הישראליות ומעגל הלחימה בכלל.
לפי מקורות דיפלומטיים, ארצות הברית כבר מעורבת במגעים שמתנהלים מאחורי הקלעים כדי שהתגובה החזקה שעליה מדובר לא תוביל להרחבת התגובה של חיזבאללה מעבר למה שראינו עד כה ולמלחמה כוללת. לשם כך מוצע לישראל, לפי אחד הדיווחים המתפרסמים בלבנון הערב, להימנע מתקיפה בביירות או בריכוזי האוכלוסייה בלבנון בכלל.
חיזבאללה, מעבר להכחשת הירי אתמול, ממשיך היום את השיגורים לעבר אזור הצפון והודיע על כוננות ופינוי אתרים מרכזיים בדרום לבנון ובבקעת הלבנון.